Zoekresultaat 21 - 30 van 52 resultaten

  • Verklaring omtrent gedrag (VOG)

    Een VOG is bijvoorbeeld verplicht voor onderwijzers, taxichauffeurs en mensen in de kinderopvang. Ook bij een aanvraag voor bijvoorbeeld een visum of werkvergunning kan deze verklaring nodig zijn.

  • (Her)vestiging vanuit het buitenland

    Als je (weer) naar Nederland verhuist, moet je je inschrijven bij de gemeente waar je gaat wonen. Dit wordt een (her)vestiging vanuit het buitenland genoemd.

  • Uitrit, melding

     

  • Kind erkennen

    Erkennen kind door duomoeder Ben je als vrouw getrouwd of heb je een geregistreerd partnerschap met de geboortemoeder? Dan hoef je het kind niet te erkennen als je voor de zwangerschap een anonieme donor gebruikt hebt. Als duomoeder geld je dan automatisch als moeder van het kind. Je moet wel bij de geboorteaangifte aantonen dat de donor onbekend is. Heb je een voor jou bekende donor gebruikt? Dan geldt de vrouw van de geboortemoeder niet automatisch als de moeder van het kind. Je moet het kind dan zelf erkennen. Ook als je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt met de geboortemoeder.  Kind erkennen tijdens de zwangerschap Dit heet erkenning van de ongeboren vrucht. Je kunt in elke gemeente van Nederland het kind erkennen als het nog niet geboren is. Is de (aanstaande) moeder niet aanwezig als je het kind erkent? Dan moet zij schriftelijke toestemming voor erkenning geven. Is jouw partner zwanger van een meerling? Dan geldt de erkenning voor alle kinderen waarvan je partner op dat moment zwanger is. Kind erkennen tijdens de aangifte van de geboorte Je kunt je kind erkennen als je aangifte van de geboorte doet. Je doet aangifte in de gemeente waar het kind is geboren. Is de (aanstaande) moeder niet aanwezig als je het kind erkent? Dan moet zij voor de erkenning schriftelijke toestemming geven. Kind erkennen na de aangifte van de geboorte Je kunt een kind ook erkennen als het al ouder of zelfs meerderjarig is. Dit kan in elke gemeente in Nederland. Is het kind ouder dan 12 jaar? Dan heb je schriftelijke toestemming nodig van het kind en de moeder. Bij kinderen die ouder zijn dan 16 jaar is alleen toestemming van het kind nodig.

  • Inschrijving in Nederland

    Ga je gedurende een half jaar langer dan 4 maanden in Nederland wonen? Dan moet je je inschrijven in de Basisregistratie Personen (BRP). Dat doe je bij de gemeente waar je gaat wonen. Doe dit binnen vijf werkdagen na je aankomst in Nederland.

  • Handtekening laten legaliseren

    Een bedrijf of organisatie kan ook om een gelegaliseerde handtekening vragen. Een gelegaliseerde handtekening is vaak nodig op formulieren en documenten die naar het buitenland worden verzonden. Bijvoorbeeld bij de aankoop van een huis in het buitenland.

  • Monument aanwijzen

    Wij bekijken of het gebouw of terrein belangrijk is voor de gemeente. Bijvoorbeeld door de schoonheid van het gebouw of terrein. Of door de wetenschappelijke en cultuurhistorische waarde. Plaatsen wij het gebouw of terrein op de gemeentelijke monumentenlijst? Dan gelden er strengere regels. Je kunt een monument bijvoorbeeld alleen verbouwen of slopen als je hiervoor een omgevingsvergunning hebt gekregen. Afspraak maken

  • Achternaam voor je kind kiezen

    Het eerste kind van een getrouwd heterostel krijgt automatisch de achternaam van de man. Dit geldt ook als je samen een geregistreerd partnerschap hebt. Je kunt als ouders ook besluiten om het kind de achternaam van de moeder te geven. Dit moet je doorgeven aan de gemeente.

  • Rijbewijs

    Een rijbewijs kost € 52,10 en is maximaal 10 jaar geldig. Een rijbewijs is in principe na 5 werkdagen klaar. Een spoedaanvraag is de volgende werkdag klaar, als je het rijbewijs voor 14.00 uur aanvraagt. De toeslag voor een spoedaanvraag is € 39,65. Afspraak maken rijbewijs aanvragen Afspraak maken rijbewijs ophalen Verlies of diefstal Je kunt bij verlies of diefstal van je rijbewijs rechtstreeks aangifte doen bij de RDW. Je moet dan Inloggen met DigiD. Lukt dit niet dan kun je ook bij de gemeente een verklaring van verlies of diefstal tekenen. Je kunt meteen een nieuw document aanvragen. Vermoeden wij misbruik? Dan verwijzen we je door naar de politie voor onderzoek.

  • Geboorteaangifte

    Je moet binnen 3 dagen na de bevalling geboorteaangifte doen. De geboortedag telt niet mee. Is jouw kind bijvoorbeeld op maandag geboren? Dan moet je uiterlijk donderdag aangifte doen.  Eindigt de termijn van 3 dagen op een zaterdag, zondag of feestdag? Dan krijg je uitstel tot de eerstvolgende werkdag. Heb je dan maar 1 werkdag om aangifte te doen? Dan krijg je een extra werkdag. Er moeten minimaal 2 werkdagen zijn om aangifte te kunnen doen.  Geboorteakte bij geboorteaangifte Van de geboorteaangifte wordt een geboorteakte opgemaakt. Dit is het schriftelijke bewijs dat je aangifte hebt gedaan van de geboorte van je kind. In de geboorteakte staan:  de gegevens van het kind. Denk aan namen, geboortedatum, geboorteplaats en tijdstip van geboorte;  de gegevens van de ouder(s). De geboorteakte is het officiële bewijs van de geboorte. En ook van de afstamming van het kind van de ouder(s).  Te laat aangifte doen Ben je te laat met de aangifte? Dan informeert de ambtenaar van de burgerlijke stand de officier van justitie. Je kunt dan een boete krijgen.