Verfijn zoekopdracht
Geselecteerde filters (4)
Zoekresultaat 81 - 90 van 94 resultaten
- Overstroming
Bij overstromingen van sloten en vaarten doet Delfland direct onderzoek naar de oorzaak. Afhankelijk van de ernst van de situatie kan Delfland bijvoorbeeld noodpompen plaatsen of aannemers opdracht geven eventuele verstoppingen te verhelpen. Voor extreme omstandigheden waarbij sprake is van wateroverlast heeft Delfland een calamiteitenorganisatie. Met gemeentes en de veiligheidsregio wordt samengewerkt om de gevolgen van de wateroverlast te bepreken.
- Bron: Hoogheemraadschap van Delfland (Waterschap)
- 2024-08-23
- Regels gebruik woningen
De Beleidsnotitie Gebruik Woningen Noordwijk 2020 (pdf) heeft als doel om woningen te behouden voor de woningvoorraad. En geeft duidelijke regels over het gebruik van woningen. De notitie gaat over het gebruik van ‘gewone’ burgerwoningen in de gemeente Noordwijk. Het beleid geldt niet voor bedrijfswoningen, zomerhuisjes, bijgebouwen bij woningen, recreatieparken, pensions en hotels. Infographic beleid gebruik woningen (pdf) Wonen waar gewoond…
- Bron: Noordwijk (Gemeente)
- 2024-09-04
- Baggeren melden
Watereigenaren, zoals Delfland, moeten de sloten en vaarten goed onderhouden door o.a. te baggeren. Door het baggeren wordt er slib van de waterbodem verwijderd. Dat zorgt voor de juiste diepte. Hierdoor kan tijdens regenbuien en bij droogte sneller water af- en aangevoerd worden.
- Bron: Hoogheemraadschap van Delfland (Waterschap)
- 2024-08-23
- Van winter naar zomerpeil
Het waterpeil is het niveau van het water in sloten, vaarten, kanalen en meren. Er bestaan twee soorten peilschalen. Er is er één voor de boezem, het hoofdsysteem van waaruit het water naar zee of de Nieuwe Waterweg wordt afgevoerd. En er is ook een peilschaal voor de lagergelegen polders.
- Bron: Hoogheemraadschap van Delfland (Waterschap)
- 2024-08-23
- Van zomer naar winterpeil
Het waterpeil is het niveau van het water in sloten, vaarten, kanalen en meren. Het waterpeil is niet het hele jaar hetzelfde en niet overal even hoog. Bij het bepalen van het waterpeil in een gebied kijkt Delfland naar de belangrijkste gebruiksfuncties en welk waterpeil daar het beste bij past.
- Bron: Hoogheemraadschap van Delfland (Waterschap)
- 2024-08-23
- Vergoeding schade door waterbeheer
Het kan voorkomen dat u schade lijdt door werkzaamheden in het waterbeheer. Dan kunt u vragen om schadevergoeding. Deze vorm van schadevergoeding heet nadeelcompensatie.
U vraagt nadeelcompensatie aan bij de instantie die de werkzaamheden uitvoert. Bij regionale wateren is dat het waterschap of de provincie. Gaat het om rijkswater? Dan doet u het verzoek bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW). U krijgt alleen nadeelcompensatie als het gaat om schade die niet voor uw rekening hoort te komen.
- Bron: Zeeland (Provincie)
- 2024-08-14
- Vrijstelling voor ontgrondingsvergunning
U heeft een ontgrondingsvergunning nodig als u de bodem wilt gaan afgraven. Dit geldt voor land (het maaiveld) en de waterbodem. Haalt u een grondlaag weg, zoals klei, veen, zand of grind? Dan hoeft u soms geen vergunning aan te vragen. Voorbeelden van deze vrijgestelde ontgrondingen zijn:
- grondwerken voor bouwwerken, funderingen (draagconstructies van gebouwen) en infrastructuur zoals wegen of het spoor;
- graven uitgraven en ruimen;
- archeologische opgravingen;
- landbouw, tuinbouw en bosbouw;
- bepaalde natuurontwikkelingsprojecten;
- zogenaamde functionele ontgrondingen (dit zijn ontgrondingen waarbij het creëren van een bepaalde functie, bijvoorbeeld een ecologische verbindingszone, het doel is).
Kijk voor meer informatie over ontgrondingen bij 'Ontgrondingsvergunning' op deze website.
- Bron: Zeeland (Provincie)
- 2024-08-27
- Provinciale heffing voor grondwateronttrekking
Voor het onttrekken van grondwater kan de provincie geld vragen in de vorm van een provinciale belasting.
Hoeveel u moet betalen hangt af van de hoeveelheid grondwater die u gebruikt. De provincie gebruikt hiervoor de gegevens in het Landelijk Grondwater Register (LGR).
De provincie houdt er bij het opleggen van de belasting rekening mee of u het water infiltreert. Dat betekent dat u het water in de bodem brengt en daarmee het grondwater aanvult. U hoeft voor sommige vormen van onttrekken geen belasting te betalen. Bijvoorbeeld het onttrekken van grondwater voor landijsbanen, het schoonmaken van het grondwater en het onttrekken voor koude- en warmteopslag in de bodem.
- Bron: Zeeland (Provincie)
- 2024-08-27
- Dijkverbeteringsplannen goedkeuren en inzien
Een primaire waterkering beschermt een gebied tegen overstromingen vanuit het buitenwater (de grote rivieren of de zee). In de Waterwet staat om welke waterkeringen het gaat. De meeste primaire keringen zijn in beheer bij waterschappen, maar ook Rijkswaterstaat beheert een deel daarvan. Als een beheerder een waterkering wil veranderen, aanbrengen of aanleggen dan stelt hij een plan op, het projectbesluit. De beheerder legt in dat plan uit welke oplossing de voorkeur heeft en hoe hij rekening heeft gehouden met de andere belangen in het gebied. Iedereen kan het ontwerp van het projectbesluit bekijken en zijn mening hierover geven. Dit kan tijdens de inzageperiode op het provinciehuis of op de website van de provincie. Of op het waterschapskantoor (of dat van Rijkswaterstaat) en eventueel bij de betrokken gemeenten. Hierna stelt de beheerder het plan vast en legt het ter goedkeuring voor aan de provincie.
- Bron: Zeeland (Provincie)
- 2024-08-14
- Aanvraag vooroverleg omgevingsvergunning
Heeft u een bouwplan dat in strijd is met het bestemmingsplan? Wilt u zeker weten of uw plan wel haalbaar is? Of dat u alle stukken compleet hebt om een omgevingsvergunning aan te vragen? Dan kunt u uw bouwplan eerst laten toetsen voordat u een omgevingsvergunning aanvraagt. Dit heet 'vooroverleg. Aan een vooroverleg zijn kosten verbonden. Tot 1 januari 2024 kunt u het formulier 'aanvraag vooroverleg' opvragen bij de sectie Bouwen & Milieu. Vanaf 1 januari 2024 kunt u via het Digitaal Stelsel Omgevingswet een aanvraag vooroverleg/omgevingsoverleg digitaal indienen. U kunt er ook voor kiezen het formulier uit te printen en met de benodigde stukken naar ons op te sturen of te mailen. Let op: voor het niet digitaal indienen via het DSO zijn extra leges verschuldigd.
- Bron: Edam-Volendam (Gemeente)
- 2024-08-12