Zoekresultaat 1 - 10 van 171 resultaten

  • Kadastrale gegevens opvragen

    Het Kadaster houdt gegevens bij van verschillende soorten goederen, zoals:

    • vastgoed (grond en gebouwen)
    • schepen
    • luchtvaartuigen
    • kabels en leidingen onder de grond

    U kunt bij het Kadaster onder andere de gegevens van een gebouw of stuk grond opvragen. Zo kunt u nakijken:

    • wie de rechthebbende is (bijvoorbeeld eigenaar of erfpachter)
    • wat de aard van het perceel is (bijvoorbeeld huis met tuin of weiland)
    • wat de oppervlakte van het perceel is en hoe dat eruit ziet (bijvoorbeeld een kaart of plattegrond)

    Wilt u weten welk omgevingsplan er voor uw wijk geldt? Kijk dan op de site van de gemeente of op het Omgevingsloket.

  • FinanciĆ«le regeling voor een monument aanvragen

    Als u eigenaar bent van een monument, komt u mogelijk voor subsidie in aanmerking bij onderhoud of restauratie van dat monument.

    Er zijn twee soorten monumenten, gemeentelijke en rijksmonumenten, waarvoor u op verschillende plekken subsidie kunt aanvragen. U kunt over de regelgeving voor subsidie meer lezen in de Beleidsregels Monumentensubsidie gemeente Voorst.

    Naast bovengenoemde subsidiemogelijkheden bestaat er ook  een drietal fondsen waaruit een bijdrage eventueel mogelijk is.  

  • Garant staan voor bezoek uit het buitenland

    Als u bezoek krijgt uit het buitenland, heeft uw gast misschien een garantstelling of een particuliere logiesverstrekking nodig. Bijvoorbeeld om een visum aan te vragen.

    De garantstelling betekent dat u samen met de gast verantwoordelijk bent voor de kosten. Zo kan uw gast niet in de problemen komen als hij of zij de kosten van een verblijf niet (meer) kan betalen. Bijvoorbeeld omdat uw gast niet meer bij zijn geld kan. Logeert uw buitenlandse bezoek in uw huis? Met een particuliere logiesverstrekking kan hij bij de grenscontrole laten zien waar hij in Nederland verblijft.

    Heeft uw gast een visum nodig? Dan ondertekent u de garantstelling bij de gemeente. Zo laat u uw handtekening legaliseren. Dat betekent dat u bewijst dat uw handtekening op het formulier echt van u is.

  • Navragen beperking op pand of grond

    Soms heeft een pand of een stuk grond een publiekrechtelijke beperking. De overheid legt deze beperking op. Voordat u een huis of een stuk grond koopt, is het handig om na te gaan of er een beperking geldt. Zo weet u wat u niet mag doen met het pand of stuk grond.

    Voorbeelden van publiekrechtelijke beperkingen zijn:

    • een woonverbod, omdat het pand onbewoonbaar verklaard is
    • een verbod op verbouwen, omdat het pand een monument is
    • een kapverbod, omdat het terrein een natuurmonument is
    • een verplichting om het terrein te registreren als verontreinigde grond

  • Bijzondere bijstand aanvragen

    U heeft een laag inkomen en weinig vermogen. Voor onverwachte, hoge kosten kunt u bijzondere bijstand aanvragen. Bijvoorbeeld voor:

    • de eigen bijdrage voor een advocaat
    • hoge zorgkosten die uw verzekering niet betaalt
    • schoolkosten van uw kind

    U kunt geen bijzondere bijstand aanvragen voor dagelijkse uitgaven of vaste lasten, zoals boodschappen of huur.

    Voor sommige kosten verstrekt de gemeente een maximum bedrag aan bijstand. Bij voorbeeld voor een brilmontuur, een hoortoestel of tandartskosten. 

    Voorliggende voorzieningen

    Er zijn kosten die vergoed kunnen worden door een andere instantie of op grond van een andere wet of regeling. We noemen dat voorliggende voorzieningen. Voor die kosten is geen bijzondere bijstand mogelijk. Enkele voorbeelden daarvan zijn: studiefinanciering, tegemoetkoming in de studiekosten, (aanvullende) zorgverzekering, WLZ, huurtoeslag. 

    In sommige gevallen kunt u nog wel bijzondere bijstand krijgen als de voorliggende voorziening uw kosten niet volledig vergoedt, dus als u een eigen bijdrage moet betalen. De bijzondere bijstand vult dan het noodzakelijke bedrag aan tot 100% van de kosten. Vaak zijn dit kosten die uw zorgverzekering deels vergoedt. Voor de wettelijke eigen bijdrage van de zorgverzekering (deze bijdrage moet iedereen betalen) is geen bijzondere bijstand mogelijk.

  • Gehandicaptenparkeerkaart, instellingenkaart

    Zorginstellingen kunnen een gehandicaptenparkeerkaart aanvragen voor vervoer van hun bewoners met een handicap. Op deze manier kunnen instellingen hun bewoners gezamenlijk vervoeren. Zo hoeven zij niet voor iedere bewoner apart een gehandicaptenparkeerkaart aan te vragen.

  • Informatieaanvraag Wet open overheid

    U mag de gemeente vragen om informatie over beleid of uit andere documenten. Dit staat in de Wet open overheid (Woo).

    De gemeente kan de informatie op de volgende manieren geven:

    • U krijgt een kopie.
    • U krijgt de informatie via internet/e-mail.

    De gemeenten en andere overheden gaan zelf ook actief informatie openbaar maken. U vindt deze informatie in de Woo-index.

  • Opstijgen of landen buiten een vliegveld

    Het is verboden om buiten een vliegveld op te stijgen of te landen met een luchtvaartuig. Luchtvaartuigen zijn bijvoorbeeld helikopters, luchtballonnen en zweefvliegtuigen. Wilt u toch opstijgen of landen buiten een vliegveld? Dan heeft u een 'ontheffing tijdelijk en uitzonderlijk gebruik' (TUG) nodig.

    Deze ontheffing vraagt u aan bij de provincie Gelderland. 

  • Gedwongen hulp bij ernstige psychische problemen

    Als iemand door psychische problemen een gevaar is voor zichzelf of anderen en niet meewerkt aan een behandeling, dan kan diegene gedwongen worden tot een behandeling. Bijvoorbeeld medicatie, therapie of een opname in een ggz-instelling.

    Iedereen kan melden bij de gemeente dat iemand gedwongen hulp nodig heeft. U hoeft dus geen familie of een zorgverlener te zijn.

    Bij een gewone procedure beslist de rechter of gedwongen hulp nodig is. Is er direct gevaar en duurt de procedure te lang? Dan kan de burgemeester een crisismaatregel nemen. Zo kan iemand snel behandeld worden. Hiervoor heeft de burgemeester een verklaring nodig van een psychiater.

  • Afwijken van het omgevingsplan

    Een gemeente maakt voor gebieden een omgevingsplan. Vroeger was dit het bestemmingsplan. In het omgevingsplan staat welk doel het gebied heeft. Bijvoorbeeld wonen, groen, werken of recreatie. In het omgevingsplan staan ook regels waar u zich aan moet houden bij bouwen, verbouwen en slopen.

    Gaat u:

    • bouwen, verbouwen of slopen?
    • een deel van een gebouw aanpassen, zoals een schoorsteen, balkon of erker
    • een gebouw op een andere manier gebruiken?

    Dan moeten uw plannen passen in het omgevingsplan van de gemeente. Wilt u hiervan afwijken? Dan vraagt u een omgevingsvergunning aan voor een ‘buitenplanse omgevingsplanactiviteit’ (BOPA).

    Voor het bouwen of verbouwen zelf moet u vaak ook een omgevingsvergunning aanvragen of een melding doen voor een technische bouwactiviteit.

    Wijst de gemeente uw verzoek af? Dan kunt u de gemeente vragen om het omgevingsplan te wijzigen.

    Een verzoek tot wijzigen van het omgevingsplan is ingewikkelder dan een aanvraag voor een omgevingsvergunning BOPA. Het is daarom verstandig om eerst met de gemeente te overleggen over wat voor uw situatie de beste manier is.