Zoekresultaat 1 - 9 van 9 resultaten

  • Ceremonie bij naturalisatie

    Heeft u het proces van naturalisatie succesvol doorlopen? Dan krijgt u van de gemeente een uitnodiging voor de ceremonie.

  • Acquiring Dutch citizenship (naturalisation)

    As a non-Dutch person you can acquire Dutch citizenship in 2 different ways: 1. obtaining Dutch nationality by option, 2. obtaining Dutch nationality by naturalisation.

  • Verklaring van afstand Nederlandse nationaliteit

    U verliest uw Nederlandse nationaliteit als u een Verklaring van afstand (van uw Nederlandse nationaliteit) aflegt.

  • Inburgeren

    Als u verplicht moet inburgeren, krijgt u een brief van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). U krijgt ook een uitnodiging van de gemeente voor een...

  • Garant staan voor bezoek uit het buitenland

    Soms heeft bezoek uit het buitenland een bewijs van garantstelling en/of particuliere logiesverstrekking nodig. Dat vraagt u aan bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Het ondertekenen gebeurt bij de gemeente.

  • Inburgeren voor statushouders

    Bent u als vluchteling naar Nederland gekomen en heeft u nu een verblijfsvergunning? Dan noemen wij u statushouder. De overheid vindt het belangrijk dat u de Nederlandse taal en gebruiken leert. Dat heet inburgeren.

  • Inburgeren

    De gemeente begeleidt vergunninghouders die verplicht moeten inburgeren. Zij moeten aan het begin van het inburgeringstraject officieel verklaren dat zij de waarden en de spelregels van de Nederlandse samenleving kennen en respecteren. De opdracht voor vergunninghouders is om binnen maximaal 3 jaar de Nederlandse taal te leren op een niveau waarop je je goed kunt redden in Nederland. Zo kunnen…

  • Verhuizen binnen Nederland

    U moet een verhuizing altijd doorgeven aan de gemeente waarin u gaat wonen. Ook als u in dezelfde gemeente blijft wonen. De gemeente past de basisregistratie personen (BRP) dan aan. 

    U kunt de verhuizing op 3 manieren doorgeven:

    • Persoonlijk in het gemeentehuis. U moet hiervoor een afspraak maken. Wat u mee moet nemen zie Aanpak.
    • Digitaal doorgeven met het formulier 'Verhuizing digitaal doorgeven' via de oranje button. Hiervoor heeft u DigiD nodig. Eventueel huur-of koopcontract kunt u uploaden. Schriftelijke toestemming hoofdbewoner voorzien van handtekening met kopie van zijn/haar legitimatie kunt u uploaden, het toestemmingsformulier inwoning vindt u onderaan deze pagina bij Formulieren, of de hoofdbewoner kan tevens inloggen met zijn/haar DigiD. Gaat u naar een zorginstelling, kunt u eventueel de welkomsbrief of aanmeldingsbrief uploaden.
    • Schriftelijk doorgeven: Dien dan een verzoek in, voorzien van een handtekening en een kopie van uw geldig legitimatiebewijs, de toestemming van de hoofdbewoner met een kopie van het legitimatiebewijs van betrokkene óf uw huur- of koopcontract.

    Aangifte kan gebeuren vanuit iedere gemeente in Nederland.

    Vanuit het Buitenland

    Als u vanuit het buitenland komt dient u zich persoonlijk te melden aan de balie van het stadhuis. Zie ook de pagina 'Eerste inschrijving in Nederland'. Hiervoor kunt u een afspraak maken via telefoonnummer 14 0162.

  • Nederlandse nationaliteit aanvragen

    Er zijn twee manieren waarop u als vreemdeling de Nederlandse nationaliteit kunt verkrijgen. Dit zijn de optieprocedure en de naturalisatieprocedure. De snelste manier is de optieprocedure. De gemeente bepaald eerst de juiste procedure voor u. Voor de echte aanvraag zie Aanpak

    Wat is het?

    Naturalisatie is het verlenen van de nationaliteit van een land aan een vreemdeling die daarom vraagt. Is uw verzoek om Nederlander te worden goedgekeurd? U moet dan de naturalisatieceremonie bijwonen waar u het besluit krijgt uitgereikt. Meer informatie hierover vindt u bij het product 'ceremonie bij naturalisatie.