Zoekresultaat 1 - 10 van 13 resultaten

  • Acquiring Dutch citizenship (naturalisation)

    As a non-Dutch person you can acquire Dutch citizenship in 2 different ways: 1. obtaining Dutch nationality by option, 2. obtaining Dutch nationality by naturalisation.

  • Ceremonie bij naturalisatie

    Beschrijving van het product ontbreekt.

  • Nederlandse nationaliteit opgeven of verliezen

    Beschrijving van het product ontbreekt.

  • Verblijfsvergunning aanvragen

    Beschrijving van het product ontbreekt.

  • Inburgeren

    Tijdens het inburgeren leert u over het leven in Nederland. Ook leert u de Nederlandse taal. Daarna doet u examen. U krijgt een brief van DUO als u...

  • Inburgeren

    De meeste vreemdelingen die in Nederland komen wonen, moeten inburgeren. Dit betekent dat je de Nederlandse taal leert lezen, schrijven en spreken. Je moet ook leren over het leven in Nederland. Je bent ingeburgerd als je het inburgeringsexamen hebt gehaald. Je zoekt zelf uit waar je een inburgeringscursus wilt volgen. Dit kan je bijvoorbeeld doen bij een opleidingsinstituut zoals een…

  • Inburgeringscursus volgen

    Tijdens een inburgeringscursus leert u Nederlands. Maar ook hoe de Nederlandse samenleving in elkaar zit. De cursus wordt afgesloten met een inburgeringsexamen. Haal uw examen binnen 3 jaar. Anders krijgt u geen verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd.

    Is het uw eigen schuld dat u geen inburgeringsdiploma hebt? Dan kan de gemeente u een boete geven.

    U betaalt de inburgeringscursus en het examen zelf. Kunt u de cursus en het examen niet betalen? U kunt geld lenen via DUO, Servicecentrum Inburgering.

  • Nederlandse nationaliteit aanvragen via optie

    Wil je Nederlander worden? Dat kan op 2 manieren: via optie of naturalisatie. De snelste manier is via optie. Via optie is goedkoper en je hoeft niet verplicht in te burgeren. Voorwaarden Of je de optieprocedure mag doorlopen, hangt af van jouw persoonlijke omstandigheden. Kijk op ind.nl of je aan de voorwaarden voldoet. Kom je niet in aanmerking voor de…

  • Inburgeren voor statushouders

    Bent u als vluchteling naar Nederland gekomen en heeft u nu een verblijfsvergunning? Dan noemen wij u statushouder. De overheid vindt het belangrijk dat u de Nederlandse taal en gebruiken leert. Dat heet inburgeren.

  • Verhuizen binnen Nederland

    U moet een verhuizing altijd doorgeven aan de gemeente waarin u gaat wonen. Ook als u in dezelfde gemeente blijft wonen. De gemeente past de basisregistratie personen (BRP) dan aan. 

    U kunt de verhuizing op 3 manieren doorgeven:

    • Persoonlijk in het gemeentehuis. U moet hiervoor een afspraak maken. Wat u mee moet nemen zie Aanpak.
    • Digitaal doorgeven met het formulier 'Verhuizing digitaal doorgeven' via de oranje button. Hiervoor heeft u DigiD nodig. Eventueel huur-of koopcontract kunt u uploaden. Schriftelijke toestemming hoofdbewoner voorzien van handtekening met kopie van zijn/haar legitimatie kunt u uploaden, het toestemmingsformulier inwoning vindt u onderaan deze pagina bij Formulieren, of de hoofdbewoner kan tevens inloggen met zijn/haar DigiD. Gaat u naar een zorginstelling, kunt u eventueel de welkomsbrief of aanmeldingsbrief uploaden.
    • Schriftelijk doorgeven: Dien dan een verzoek in, voorzien van een handtekening en een kopie van uw geldig legitimatiebewijs, de toestemming van de hoofdbewoner met een kopie van het legitimatiebewijs van betrokkene óf uw huur- of koopcontract.

    Aangifte kan gebeuren vanuit iedere gemeente in Nederland.

    Vanuit het Buitenland

    Als u vanuit het buitenland komt dient u zich persoonlijk te melden aan de balie van het stadhuis. Zie ook de pagina 'Eerste inschrijving in Nederland'. Hiervoor kunt u een afspraak maken via telefoonnummer 14 0162.