Zoekresultaat 1 - 10 van 14 resultaten

  • Gemeentelijke Gezondheidsdienst

    De GGD probeert ziekten te voorkomen en beperken. Dit doen zij binnen een bepaald gebied. Zij helpen niet bij individuele klachten waarvoor je bij de huisarts kunt gaan. Zij helpen vooral bij ziekten die zich kunnen verspreiden over een groter gebied. Dat doet de GGD bijvoorbeeld door voorlichting en advies te geven.

    De GGD heeft meerdere taken:

    • zorg voor kwetsbare groepen mensen, zoals verslaafden, illegalen of daklozen
    • inentingen (vaccinatieprogramma en voor vakantie)
    • testen op geslachtsziekte of tuberculose
    • bevolkingsonderzoek
    • jeugdgezondheidszorg

  • Alcohol tijdelijk schenken

    Het is verboden om buiten uw horecabedrijf alcoholische dranken te verkopen. U kunt voor speciale evenementen een ontheffing aanvragen. Bijvoorbeeld met Koningsdag. Daarmee mag u tijdelijk zwak alcoholhoudende dranken verkopen, zoals bier en wijn.

    U kunt een ontheffing krijgen voor maximaal 12 dagen achter elkaar.

  • Wmo-voorziening

    Wmo is een afkorting voor de Wet maatschappelijke ondersteuning. Deze wet regelt dat mensen met een beperking, voorzieningen, hulp en ondersteuning kunnen krijgen.

    Het belangrijkste doel van de Wmo is dat de voorziening uw (beperkings)probleem oplost. Er wordt uiteraard wel gekeken naar de goedkoopst mogelijke oplossing.

    Een Wmo-voorziening kan om allerlei voorzieningen gaan, bijvoorbeeld:

    • rolstoel;
    • traplift;
    • begeleiding.

  • Meedoen in de maatschappij

    Misschien kunt u door ouderdom, een beperking of ziekte niet meer goed meekomen in de maatschappij. Denk daarbij aan zelfstandig reizen en boodschappen doen. Het kan ook zijn dat u zich eenzaam voelt.

    Vaak kunnen mensen in uw omgeving helpen. Bijvoorbeeld uw partner, inwonende kinderen, andere familieleden, vrienden en buren. Of er zijn voorzieningen in de buurt. Zoals een buurthuis waar u anderen kunt ontmoeten. Of er is een vrijwilliger die u kan helpen. Denk bijvoorbeeld ook aan online boodschappen bestellen of reizen met de regiotaxi.

    Lukt dat niet? Dan kunt u met uw hulpvraag bij de gemeente terecht. Samen onderzoekt u wat mogelijk is. Wat kunt u nog zelf en waar kunnen mensen uit uw omgeving bij helpen?

    Als blijkt dat u extra hulp nodig heeft, dan kan de gemeente u een maatwerkvoorziening aanbieden. Bijvoorbeeld een scootmobiel, zodat u weer gemakkelijk ergens naar toe kunt. Of dagbesteding. De gemeente beslist welke voorziening u krijgt. Wel mag u een persoonlijk plan inleveren. Daarin schrijft u welke hulp u nodig heeft.

  • Horecabedrijf beginnen

    Als u een horecabedrijf begint, heeft u een exploitatievergunning nodig. U heeft een horecabedrijf als u eten of (alcoholische) drank verkoopt om daar direct te gebruiken, of als u slaapplekken verhuurt. Bijvoorbeeld een café, restaurant, snackbar, discotheek of hotel. Ook voor een buurthuis, clubhuis of kantine heeft u een exploitatievergunning nodig.

    De vergunning is onbeperkt geldig totdat het horecabedrijf verandert van naam, rechtsvorm, plaats of eigenaar. Verandert er iets? Meld het binnen 3 dagen bij de gemeente.

    Het kan zijn dat u nog meer vergunningen nodig heeft of meldingen moet doen. Bijvoorbeeld als:

    • u alcohol wilt schenken in uw bedrijf
    • er meer dan 50 personen tegelijk in uw pand kunnen
    • u een terras bij uw horecabedrijf heeft
    • u een gokautomaat wilt plaatsen

  • Vragen over jeugd en gezin

    Misschien heeft u vragen over het opgroeien of de opvoeding van uw kinderen. Bijvoorbeeld over ziektes of voeding. Of over problemen thuis. Uw kind kan bijvoorbeeld vaak spijbelen. Of er is veel ruzie. Het kan ook zijn dat uw kind depressief is. Of dat er verslavingsproblemen zijn. Of u bent zelf jongere en heeft vragen hierover.

    Neem met dit soort vragen contact op met het Sociaal team. U krijgt dan uitleg, advies of hulp. Vaak willen mensen in uw omgeving ook helpen. Denk aan familieleden, vrienden en buren.

    Het Sociaal team gaat dan met u in gesprek en onderzoekt de mogelijkheden. Het Sociaal team kijkt samen met u naar wat u zelf kunt doen en waarbij mensen uit uw omgeving kunnen helpen.

    Misschien zijn er voorzieningen in de buurt waar u gebruik van kunt maken. Ook zijn er vaak vrijwilligersorganisaties in de omgeving die u kunnen helpen.

    Komt uit het onderzoek naar voren dat u hulp nodig heeft die meer aansluit bij uw persoonlijke omstandigheden? Dan kan het Sociaal team u een individuele voorziening aanbieden. Dit is bijvoorbeeld verslavingszorg, jeugd-ggz of andere vormen van jeugdzorg.

    Het Sociaal team beslist welke voorziening u krijgt. Wel mag u een persoonlijk plan inleveren, waarin u aangeeft welke hulp u nodig denkt te hebben.

  • Deeltaxi

    Reizen met een deeltaxi houdt in dat u de taxi deelt met andere passagiers. U huurt als het ware een zitplaats in de taxi.

    Iedereen vanaf 12 jaar (met of zonder beperking) kan zelfstandig met deeltaxi reizen tegen het OV-deeltaxitarief. Voor de OV-deeltaxiklanten is een deeltaxipas niet verplicht.

    Hebt u een beperking en kunt u niet met de bus of ander vervoer reizen? Dan kunt u bij de gemeente een aanvraag indienen voor een Wmo-deeltaxipas. U betaalt dan een (lager) klanttarief, dat gelijk is aan het regionale bustarief.

    Binnen de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is de deeltaxi opgenomen als een vervoersvoorziening. Bij een Wmo-deeltaxipas wordt niet naar de leeftijd gekeken, maar naar de noodzaak.

     

  • Beschermd wonen

    Jezelf kunnen redden en meedoen in de samenleving. Dat is voor iedereen belangrijk. Maar soms lukt dit niet alleen. Bijvoorbeeld omdat u door psychische of psychosociale problemen of een beperking dagelijks ondersteuning nodig heeft. Heeft u 24 uur per dag hulp, advies of ondersteuning nodig, heeft u zorg nodig die moeilijk vooraf te plannen is? En kunt u (tijdelijk) niet zelfstandig wonen? Op deze pagina leest u welke mogelijkheden er zijn.

    Beschermd Wonen vanuit de Wmo

    Beschermd Wonen vanuit de Wmo kan een veilige woonomgeving met begeleiding bieden. Als gemeente onderzoeken wij samen met u de noodzaak van Beschermd wonen. Hierbij kijken we ook naar wat u samen met uw netwerk zelf kunt, welke mogelijkheden er zijn in algemene voorzieningen of dat er iets nodig is vanuit de lokale Wmo.

    Wanneer we denken dat Beschermd Wonen het meest passend is zullen wij het onderzoek (gedeeltelijk) overdragen aan het regionaal team. De Beschermd Wonen specialisten die in dit team werken nemen een besluit en kunnen waar nodig een maatwerkvoorziening voor Beschermd Wonen toekennen.  

    Ons doel

    Ons doel is door middel van 24-uurs toezicht, begeleiding en bescherming inwoners weer voor zichzelf kunnen zorgen. Hierdoor kunnen zij zelfstandiger zijn en deelnemen aan de maatschappij. Hierbij richten we ons op stimuleren, beschermen en het verminderen van achteruitgang.

    Voor wie

    Een maatwerkvoorziening Beschermd wonen is voor inwoners die tijdelijk niet zonder hulp kunnen meedoen in de samenleving. Dit kan komen door: psychische problemen, psychosociale problemen en/of een licht verstandelijke beperking.

     

  • Persoonsgebonden budget (pgb)

    Een pgb is een persoonsgebonden budget. Met een pgb kiest u zelf van wie u uw hulp krijgt. Of waar u uw hulpmiddel(en) koopt of huurt. Met een pgb maakt u zelf afspraken over veilige en goede ondersteuning. Dit geeft veel vrijheid, maar ook veel verantwoordelijkheden. Want u moet zich houden aan de regels die horen bij het pgb.

    Een pgb moet u besteden aan het doel waarvoor u het krijgt. Krijgt u bijvoorbeeld een pgb voor hulp bij het huishouden? Dan moet u het pgb ook aan dat doel besteden.

    Trekkingsrecht

    U maakt zelf de afspraken met uw zorgverleners. Maar u krijgt het budget niet op uw eigen bankrekening gestort. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) betaalt uw zorgverleners uit namens u. Dit wordt “trekkingsrecht” genoemd. Het grote voordeel hiervan is dat de verantwoording van het pgb veel eenvoudiger wordt. Ook neemt de SVB een groot deel van uw financiële administratie over.

    Verantwoordingsvrije bedrag

    Soms mag u een deel van uw pgb gebruiken voor kleine uitgaven. Dit noemen we het verantwoordingsvrije bedrag.

    Vanaf 1 januari 2019 geldt in de gemeente Oosterhout geen vrij besteedbaar bedrag. Dit betekent dat u alle bestedingen uit het pgb moet verantwoorden.

    Hoogte van het budget  

    De hoogte van het budget is afhankelijk van de ondersteuning die u nodig heeft. In de beschikking staat hoe hoog uw budget is en voor welke periode dit geldig is.

    Wijzigt uw ondersteuningsvraag tussentijds?

    Neem contact op met de gemeente Oosterhout. Als uw beschikking wijzigt, kan dit gevolgen hebben voor de hoogte van het budget.

  • Woningaanpassing

    Als u door lichamelijke beperkingen of ongemakken niet goed in uw woning kunt functioneren, kunt u in aanmerking komen voor woningaanpassing. De aanpassing is afgestemd op wat u nog wèl kan.

    U kunt niet alle woningaanpassingen vergoed krijgen. Kleine woningaanpassingen zijn ‘algemeen gebruikelijk’. Dit wil zeggen dat u deze zelf moet regelen en betalen. Dit zijn o.a.:

    • thermostaatkranen;
    • hendelkranen met temperatuurbegrenzer;
    • standaard (hang)toilet;
    • verhoogd toilet;
    • 2e toilet, sanibroyeur;
    • douchekop op glijstang;
    • douche stoel;
    • keramische en inductie kookplaat;
    • steunbeugels douche/toilet;
    • anti-slipvloer/anti-slipcoating;
    • zonwering inclusief electrische bediening;
    • electrisch bedienbaar hang- en sluitwerk;
    • electrische deuropener;
    • intercom (inclusief camera).

            

    Komt het tot een vergoeding van de woningaanpassing, dan wordt deze vergoeding uitbetaald aan de eigenaar van de woning.