Zoekresultaat 111 - 119 van 119 resultaten

  • Plaatsen nieuwe windmolen

    Let op
    Deze activiteit geldt per 1 januari 2024 ná de inwerkingtreding van de Omgevingswet. Heeft u voor 1 januari 2024 een projectplan ingediend? Dan behandelen wij uw aanvraag volgens de oude regelgeving van vóór de inwerkingtreding van de Omgevingswet.

    Gekozen beleid windenergie
    Windenergie is belangrijk voor het bereiken van klimaatdoelen. Tegelijkertijd hebben windmolens ook nadelen. Zo hebben windmolens een grote impact op het landschap. Verder kunnen omwonenden last hebben van de slagschaduw van de draaiende wieken. Daarnaast kunnen windmolens de vliegroute van trekvogels beïnvloeden.

    Om deze redenen heeft de provincie Flevoland gekozen voor een beleid dat is gericht op meer windenergie door minder molens. Dit willen wij bereiken door opschalen en saneren.

    Opschalen en saneren
    Uitgangspunt is dat nieuwe windmolens meer energie produceren dan oude windmolen. Dat maakt het mogelijk om met minder windmolens toch meer energie te produceren.

    Daarom mag u in Flevoland alleen nieuwe windmolens plaatsen (opschalen) wanneer u oude windmolens weghaalt (saneren).

    Daarnaast mag u alleen nieuwe windmolens plaatsen binnen het windgebied van de provincie Flevoland.

    Projectplan
    Als u nieuwe windmolens wilt plaatsen, dan moet u tijdig een projectplan indienen bij de provincie. In dit projectplan moet onder andere staan:

    • waar u de nieuwe windmolens wilt plaatsen
    • welke windmolens u gaat saneren
    • hoe u omwonenden financieel laat participeren aan uw project

    In Titel 14.1 van de Omgevingsverordening provincie Flevoland vindt u alle regels die de provincie stelt met betrekking tot het opschalen en saneren van windmolens.

    Een projectplan voor plaatsen nieuwe windmolens kunt u indienen via het Omgevingsloket.

  • Fonds Leefbaar Platteland 2021-2023, subsidie

    De provincie wil een bijdrage leveren aan de leefbaarheid op het platteland. Zij wil daarmee de positie van de bewoners in de dorpen en het buitengebied in Flevoland versterken. Dat doet zij met een subsidieregeling voor initiatieven van bewoners die bijdragen aan het vergroten van de leefbaarheid in het algemeen en de sociale cohesie in het bijzonder.

    Vanaf 1 januari 2024 is het helaas niet meer mogelijk een subsidie aan te vragen voor deze regeling. 

    Het Fonds Leefbaar Platteland 2021-2023 is een uitwerking van het provinciale beleid voor een Krachtige Samenleving: een samenleving waarin de toekomst van de Flevolander centraal staat, met voldoende ruimte voor ontplooiing, ontwikkeling en ontspanning. De voorloper van Fonds Leefbaar Platteland is het Fonds Leefbaarheid Landelijk Gebied 2017-2019.

    Bent u van plan om een aanvraag in te dienen? Dan adviseren wij u om het projectplan eerst te bespreken met de coördinator Leefbaar Platteland. De contactgegevens van de coördinator en een link naar het platform Leefbaar Platteland vindt u onderaan deze pagina.

     

  • Innovatiefonds Bibliotheekfunctie Flevoland 2022-2025, subsidie

    De provincie heeft een innovatiefonds om de maatschappelijke relevantie van de bibliotheek te versterken.

    Een deel van het fonds is bestemd voor de bibliotheken om zelf vernieuwing in hun dienstverlening door te voeren. Het andere deel is bedoeld voor projecten van andere partijen - maatschappelijke organisaties, verenigingen en ondernemers - die kansen zien in innovatieve vormen van de samenwerking met de bibliotheek.

    De provincie is op zoek naar projecten van andere partijen die meerwaarde zien in een samenwerking met de bibliotheek. Op lokaal of regionaal niveau. Dat kan bijvoorbeeld een activiteit zijn waarbij de locatie van de bibliotheek wordt ingezet, of een project waarbij de kennis en expertise van de bibliotheekorganisatie wordt benut.

    De provincie ziet graag dat er de komende periode mooie projecten bij de bibliotheken tot stand komen en stelt daarvoor per project een subsidie van maximaal € 40.000 beschikbaar.

  • Hergebruik van overheidsinformatie aanvragen

    Overheden zijn verplicht om hergebruik van hun informatie mogelijk te maken. Iedereen mag bij overheden een verzoek indienen. Bijvoorbeeld voor een app die geografische informatie bevat. U mag de informatie ook voor een ander doel gebruiken dan waarvoor de informatie eigenlijk bedoeld was. Uw doel mag commercieel of niet-commercieel zijn.

  • Handelingen gesloten stortplaats

    Let op
    Deze activiteit geldt per 1 januari 2024 ná de inwerkingtreding van de Omgevingswet. Heeft u voor 1 januari 2024 een vergunningaanvraag ingediend? Dan behandelen wij uw aanvraag volgens de oude regelgeving van vóór de inwerkingtreding van de Omgevingswet.

    Vergunning
    Nederland kent veel vuilnisbelten en andere soorten stortplaatsen die niet meer worden gebruikt. Na het sluiten van een stortplaats zijn er nazorgvoorzieningen genomen om milieuschade in de toekomst te voorkomen.

    Als u een activiteit wilt uitvoeren die invloed kan hebben op de nazorgvoorzieningen van een gesloten stortplaats, dan moet u een omgevingsvergunning aanvragen. U kunt hierbij denken aan bouwen, objecten plaatsen of materialen en vloeistoffen storten.

    U vraagt in het Omgevingsloket een omgevingsvergunning voor de activiteit Handelingen gesloten stortplaats.

  • Rijden in stiltegebied

    Let op
    Op 1 januari 2024 hebben de regels voor rijden in een stiltegebied een andere juridische basis gekregen. De regels kunt u nu terugvinden in de Omgevingsverordening provincie Flevoland.

    Verbod
    Een stiltegebied is een natuurgebied of een deel van een natuurgebied waar wilde dieren rust kunnen vinden. Alleen geluiden die bij dit gebied horen, zijn toegestaan. Naast geluiden van flora en fauna kunt u dan bijvoorbeeld ook denken aan een tractor die over een akker rijdt van een nabijgelegen landbouwbedrijf.

    Het is in een stiltegebied verboden om met een motorvoertuig of bromfiets te bevinden buiten de openbare weg of buiten andere voor bestemmingsverkeer openstaande wegen of terreinen.

  • Wijzigen bestaande windmolen

    Let op
    Deze activiteit geldt per 1 januari 2024 ná de inwerkingtreding van de Omgevingswet. Heeft u voor 1 januari 2024 een vergunningaanvraag ingediend? Dan behandelen wij uw aanvraag volgens de oude regelgeving van vóór de inwerkingtreding van de Omgevingswet.

    Wijzigen verboden, tenzij...
    In Flevoland is het verboden een bestaande windmolen te wijzigen, tenzij de wijzigingen verband houden met:

    • regulier onderhoud
    • opschalen, d.w.z.:
      • vergroten vermogen;
      • vergroten afmetingen; en/of
      • verlengen levensduur.

    Als u een bestaande windmolen wijzigt voor opschalen, dan moet u tegelijk saneren. Dat betekent dat u een alleen een windmolen voor opschalen mag wijzigen als u tegelijkertijd een of meerdere andere windmolens verwijderd.

    Wilt u een bestaande windmolen vervangen door een nieuwe windmolen op dezelfde locatie, dan moet dit onderdeel zijn van een projectplan voor opschalen en saneren. Zie hierover de tekst over Plaatsen nieuwe windmolen op onze website.

    In Titel 14.1 van de Omgevingsverordening provincie Flevoland vindt u alle regels die de provincie stelt met betrekking tot het opschalen en saneren van windmolens.

  • Grootschalig opwekken van energie (50 MW of meer)

    Deze activiteit geldt per 1 januari 2024 ná de inwerkingtreding van de Omgevingswet. Heeft u voor 1 januari 2024 een vergunningaanvraag ingediend? Dan behandelen wij uw aanvraag volgens de oude regelgeving van vóór de inwerkingtreding van de Omgevingswet.

    Grootschalig opwekken van energie door middel van stoken wordt beschouwd als IPPC-installatie. Het gaat dan om een totaal ingangsvermogen van alle stookinstallaties van meer dan 50 MWth. Dit zijn bijvoorbeeld elektriciteitscentrales of grote stookinstallaties bij andere bedrijven zoals raffinaderijen of chemische bedrijven.

    Voor het grootschalig opwekken van energie in een IPPC-installatie heeft u een omgevingsvergunning nodig. U vraagt dan in het Omgevingsloket een omgevingsvergunning aan voor de activiteit Grootschalig opwekken van energie (50 MW of meer).

  • Verbeteren van de geluidwering van woningen 2019-2024, subsidie

    Flevoland groeit. Niet alleen het aantal inwoners neemt toe, maar ook de economische bedrijvigheid. Dit betekent dat het op onze provinciale wegen steeds drukker wordt. In 2018 is de geluidsbelasting van alle provinciale wegen in kaart gebracht. Daaruit blijkt dat 1.200 woningen langs deze wegen een hogere geluidbelasting heeft dan gewenst. Met het Actieplan Geluid 2018-2023 pakt de provincie dit de komende jaren aan. Eén van de maatregelen uit dit actieplan is een subsidieregeling om de geluidwering van woningen te verbeteren. Het doel van de regeling is om bewoners te helpen de hinder van de hoge geluidbelasting door het verkeer op provinciale wegen, in de woning te verminderen.