Zoekresultaat 1 - 10 van 56 resultaten

  • Vergoeding aanvragen voor de bouw of uitbreiding van een schoolgebouw

    Scholen in het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs kunnen een bijdrage vragen voor nieuwbouw of uitbreiding van een schoolgebouw. Het schoolbestuur vraagt de vergoeding aan bij de gemeente. Schoolbesturen zijn zelf verantwoordelijk voor het binnen- en buitenonderhoud van de school.

  • Parkeervergunning bezoekers

    Personen die in het gebied wonen waar betaald parkeren en/of vergunninghouderparkeren geldt, kunnen een parkeervergunning voor bezoekers aanschaffen. Deze vergunning is bedoeld voor het parkeren van “sociaal bezoek” en geldig voor de parkeerzone waarin de woning zich bevindt. Ontvangt u uw bezoek buiten de openingstijden van de winkels dan is het parkeren gratis en hoeft u geen parkeervergunning te gebruiken. Dit geldt voor maandag t/m donderdag en zaterdag na 18.00 uur, en op vrijdag in verband met de koopavond na 21.00 uur. Voor de overige tijden kunnen uw bezoekers tegen een gereduceerd tarief gebruik maken van de meeste betaalde en vergunninghoudersplaatsen in de zone waarin u woont. In de overzichten van de parkeerzones kunt u nagaan welke parkeerplaatsen door uw bezoekers gebruikt mogen worden. 
    Zie dit overzicht van parkeerzones 1 t/m 6.

  • Evenementenvergunning

    U heeft een vergunning nodig om een evenement te mogen organiseren. Voor kleine evenementen kan volstaan worden met een melding.
    De overige evenementen worden onderscheiden in A- (niet risicovol) B- (enigszins risicovol) of C- (risicovolle) evenementen. Het hangt af van de categorie en van de omvang van uw evenement hoeveel vragen u moet beantwoorden en hoeveel bijlagen u moet toevoegen. Dit wordt vanzelf duidelijk als u het digitale aanvraagformulier invult.

    Voor meer informatie: Kijk op de pagina https://www.oosterhout.nl/vergunningen-en-toestemmingen/evenementen-en-horeca-vergunningen/evenement-organiseren/evenementenloket

    Bijlagen

    Hoe groter uw evenement, hoe meer informatie wij nodig hebben. Zorg in ieder geval dat u een digitale situatieschets in een map heeft klaarstaan, waarop het evenemententerrein en de directe omgeving op schaal zijn ingetekend.

    Aanvragen en termijnen

    U kunt alleen een meldingen doen of een vergunning aanvragen. Hier heeft u een DigiD of E-herkenning voor nodig. U kunt een melding indienen tot vier weken voor het evenement.  Mocht er door het gemelde evenement een gevaarlijke situatie ontstaan, dan ontvangt u daarover binnen twee weken bericht. U kunt een vergunning aanvragen tot drie maanden voor het evenement. Binnen acht weken wordt over uw aanvraag beslist.

    Opslaan

    Weet u dat u het formulier tussentijds kunt opslaan? Het formulier komt dan automatisch in de map Downloads op uw computer. Als u weer verder wilt met dit formulier, moet u eerst opnieuw inloggen met DigiD of E-herkenning. Daarna kunt u de laatst opgeslagen versie openen.

  • Meedoen in de maatschappij

    Misschien kunt u door ouderdom, een beperking of ziekte niet meer goed meekomen in de maatschappij. Denk daarbij aan zelfstandig reizen en boodschappen doen. Het kan ook zijn dat u zich eenzaam voelt.

    Vaak kunnen mensen in uw omgeving helpen. Bijvoorbeeld uw partner, inwonende kinderen, andere familieleden, vrienden en buren. Of er zijn voorzieningen in de buurt. Zoals een buurthuis waar u anderen kunt ontmoeten. Of er is een vrijwilliger die u kan helpen. Denk bijvoorbeeld ook aan online boodschappen bestellen of reizen met de regiotaxi.

    Lukt dat niet? Dan kunt u met uw hulpvraag bij de gemeente terecht. Samen onderzoekt u wat mogelijk is. Wat kunt u nog zelf en waar kunnen mensen uit uw omgeving bij helpen?

    Als blijkt dat u extra hulp nodig heeft, dan kan de gemeente u een maatwerkvoorziening aanbieden. Bijvoorbeeld een scootmobiel, zodat u weer gemakkelijk ergens naar toe kunt. Of dagbesteding. De gemeente beslist welke voorziening u krijgt. Wel mag u een persoonlijk plan inleveren. Daarin schrijft u welke hulp u nodig heeft.

  • Kentekenregistratie - ontheffing rijden in de binnenstad

    Om de binnenstad van Oosterhout verkeersluw te houden zijn de toegangswegen tot het centrum voorzien van camera's. Deze camera's controleren automatisch de kentekens van de voertuigen die buiten de venstertijden in het gebied rijden en weten of aan een voertuig een ontheffing is verleend door de gemeente.

    Een ontheffing kan aangevraagd worden door bewoners van het centrum/voetgangersgebied, ondernemers die hier gevestigd zijn of door bedrijven/personen die voor werkzaamheden met hun voertuig het centrumgebied in- en uit moeten rijden.

    Ontheffingen worden alleen nog verstrekt op kenteken.

    LET OP: de ontheffing 'Kentekenregistratie - rijden in de binnenstad' is uitsluitend bedoeld om in en uit het gebied te rijden. Als u vanwege werkzaamheden of iets dergelijks uw voertuig ook moet parkeren in het voetgangersgebied, dan moet u ook nog een ontheffing reglement verkeersregels en verkeersteken (RVV) aanvragen.

  • Natuurgebieden betreden met voertuig of paard

    De gemeente kan een gebied tot natuurgebied benoemen. U mag dit gebied in met uw voertuig, bijvoorbeeld met uw auto, fiets, brommer of quad. Hiervoor gelden wel regels. U moet op de openbare weg blijven. Met uw paard moet u op de ruiterpaden blijven. Dit is om overlast en milieuvervuiling te voorkomen. Ook is dit voor de veiligheid en bescherming van planten, dieren en mensen.

     

    In Oosterhout en omgeving zijn er specifieke ruiterroutes aangelegd op de Vrachelse Heide en in de Boswachterij Dorst. Langs ecologische verbindingszones kunnen restricties gelden voor paardrijden.

    Het gemotoriseerd voortbewegen op de onderhoudspaden langs waterlopen is niet toegestaan in verband met de overlast en schade die dit teweeg brengt.

  • Bezwaarschrift indienen

    Bezwaar tegen een besluit
    Misschien bent u, als burger, bedrijf of instelling, het niet eens met een besluit dat u heeft ontvangen. Of met een besluit dat bijvoorbeeld uw buurman heeft ontvangen, maar dat ook voor u gevolgen heeft. Tegen zo'n beslissing van de gemeente kunt u bezwaar maken. 
    U maakt bezwaar door binnen zes weken na verzending van het besluit een bezwaarschrift in te dienen bij het bestuursorgaan dat het besluit heeft genomen. Dit kan zijn: het college van burgemeester en wethouders, de burgemeester of de gemeenteraad. De verzenddatum van het besluit herkent u aan de datumstempel op uw brief. U kunt ook bezwaar maken als een beslissing waar u om gevraagd heeft door de gemeente niet of niet op tijd wordt genomen.

    Uw schriftelijke bezwaarschrift stuurt u naar: Postbus 10150, 4900 GB Oosterhout.

    Tevens is het mogelijk om digitaal een bezwaarschrift in te dienen. Hiervoor kunt u onderaan deze informatie klikken op digitaal bezwaarschrift indienen. Hiervoor heeft u DigiD nodig. 

    Nadat u uw bezwaarschrift heeft ingediend, ontvangt u  een schriftelijke ontvangstbevestiging van de gemeente. De gemeente neemt vervolgens een beslissing op uw bezwaarschrift.

    Let op: het indienen van bezwaar betekent niet dat het gemeentelijke besluit tijdelijk wordt opgeschort. Het besluit is gewoon rechtsgeldig. Als u wilt dat het gemeentelijke besluit tijdens uw bezwaarprocedure tijdelijk wordt opgeschort, dan kunt een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de voorzieningenrechter van de rechtbank.

    Let op! Dit geldt NIET voor de zienswijze. Kijk daarvoor op de pagina Zienswijze indienen.

     

  • Omgevingsvergunning aanvragen

    De omgevingsvergunning geeft toestemming op het gebied van wonen, ruimte, milieu en natuur. U kunt een omgevingsvergunning nodig hebben voor verschillende activiteiten. Onder andere voor:

    • bouwen
    • omgevingsplanactiviteit
    • een inrit of uitrit aanleggen
    • een monument herstellen, verbouwen of slopen
    • werk en werkzaamheden uitvoeren
    • brandveilig gebruik gebouwen
    • etc.

    Er zijn 2 procedures bij het verlenen van een omgevingsvergunning. De reguliere procedure geldt voor een gewone omgevingsvergunning. Heeft uw vergunningaanvraag een groot risico voor de omgeving? Of voert de gemeente een natuurtoets uit? Dan geldt de uitgebreide procedure. De gemeente zal na ontvangst en beoordeling van uw aanvraag, aangeven welke procedure van toepassing is.

    Past uw aanvraag niet binnen het omgevingsplan en wilt u de gemeente vragen af te wijken van het omgevingsplan, klik dan hier.

  • Marktmeester en havenmeester

    Weekmarkten:

    In Oosterhout zijn er twee weekmarkten.

    • Woensdag van 11.30-17.00 uur bij het winkelcentrum Zuiderhout.
    • Zaterdag van 08.30-16.00 uur op de Markt in het stadscentrum.

    Als u een eenmalige of vaste standplaats op de markt wilt hebben, heeft u een vergunning nodig. De gemeente controleert of er plaats beschikbaar is en of u in aanmerking komt voor de vergunning. Misschien komt u op een wachtlijst.


    U moet dan wel een vergoeding betalen voor het recht op de standplaats. Deze vergoeding wordt marktgeld genoemd.

    Havenmeester:

    Er zijn geen woonarken te huur of te koop in Oosterhout. 

    Meer informatie over de haven kunt u vinden bij 'Jachthaven Den Oude Sluis'.

     

  • Kostenverhaal/ anterieure overeenkomst afsluiten

    Soms moet een omgevingsplan gewijzigd worden voor een bouwproject of moet er met een Omgevingsvergunning worden afgeweken van het omgevingsplan. Het is dan voor de gemeente belangrijk om zeker te weten of het bouwproject financieel haalbaar is.

    Onder de Omgevingswet is de gemeente verplicht om de kosten te verhalen op de initiatiefnemer. Daarom kunt u als bouwbedrijf, projectontwikkelaar, woningbouwcoöperatie of particulier een anterieure overeenkomst aangaan met de gemeente. Hierin staan afspraken over kosten, bouwprogramma, nadeelcompensatie en het bouwrijp maken van de grond. Denk bijvoorbeeld aan afspraken over riolering, wegen en verlichting.

    In de overeenkomst staat wat de gemeente doet en wat u moet betalen aan de gemeente.