Zoekresultaat 1 - 8 van 8 resultaten

  • Inkomen oudere werknemers

    Bent u 50 jaar of ouder en werkeloos? Heeft u nog geen recht op een AOW-uitkering? Het kan zijn dat u te weinig inkomen heeft, bijvoorbeeld omdat u geen WW meer krijgt. Dan kunt u misschien IOAW aanvragen. Dit is een uitkering. U en uw partner krijgen dan een inkomen op in ieder geval het bijstandsniveau. Als u inkomen heeft, vult de uitkering het aan.

  • Hulp bij schulden

    Als u schulden heeft, kan het moeilijk zijn dit zelf op te lossen. Misschien kan de gemeente u helpen. Dit doen wij niet zelf. De Volkskredietbank doet dit namens de gemeente. Deze professionele organisatie is specialist in het helpen en ondersteunen van mensen met schulden. Kijk voor meer informatie op de website van de Volkskredietbank. Zijn de problemen nog niet zo groot? Kijk dan ook eens op zelfjeschuldenregelen.nibud.nl/introductie van het NIBUD.

  • Studietoeslag

    Bent u student en lukt het u niet door een ziekte of handicap naast uw studie te werken? Misschien komt u in dan in aanmerking voor een studietoeslag. De hoogte van de toeslag hangt af van uw leeftijd. U kunt de toeslag online aanvragen. De nieuwe studietoeslag is ingegaan op 1 april 2022 en vervangt de individuele studietoeslag (oude regeling). 

  • Wijziging doorgeven bijstandsuitkering

    Krijgt u een bijstandsuitkering? En is er iets veranderd in uw situatie? Dan heeft dit waarschijnlijk invloed op uw uitkering. Geef wijzigingen daarom direct aan ons door. Waarom moet ik wijzigingen doorgeven? In de wet staat dat u wijzigingen moet doorgeven. Dit heet de inlichtingenplicht. U moet alles doorgeven wat van invloed kan zijn op de hoogte of uw recht op een uitkering. Geeft u een wijziging niet of te laat door? Dan kan dat gevolgen hebben voor uw uitkering. U moet dan bijvoorbeeld geld aan ons terugbetalen. Of misschien krijgt u een boete. De wet waar dit in staat, is de participatiewet.  Hoe snel moet ik de wijziging doorgeven? Geef uw wijziging binnen 5 werkdagen door. Dit zijn 5 dagen vanaf het moment dat de wijziging ingaat. Uw inkomsten geeft u maandelijks voor de 28e van de lopende maand aan ons door.

  • Uitkeringsfraude

    Denkt u dat iemand onterecht een uitkering krijgt? Dan is dat fraude. Laat het ons weten. Dit kan anoniem. Vertel ons om wie het gaat en waarom u het denkt. Wij starten dan een onderzoek. Heeft u zelf een uitkering? Geef een verandering dan altijd op tijd door. Doet u dit niet? En merken wij dit bij een controle? Dan is dat ook fraude. Ook als het per ongeluk is. Komt uit het onderzoek dat u fraudeert? U moet het geld dat u teveel heeft gehad, terugbetalen. En u krijgt een boete. De boete kan even hoog zijn als het bedrag dat u terug moet betalen.

  • Bijstandsuitkering

    Heeft u geen werk en niet genoeg geld om van te leven? Heeft u ook geen uitkering? Dan heeft u misschien recht op een bijstandsuitkering. De bijstandsuitkering vult uw inkomen aan. Ondertussen laat u zien dat u alles doet om zo snel mogelijk weer een baan te vinden. Kostendelersnorm We kijken bij uw aanvraag voor een bijstandsuitkering niet alleen naar het inkomen en vermogen. Ook het aantal personen in uw huishouden telt mee voor de hoogte van de bijstandsuitkering. Woont u met meer volwassenen in huis? Dan kunt u kosten delen. U krijgt dan een lagere bijstandsuitkering. Dit heet de kostendelersnorm. Vanaf 1 januari 2023 geldt de kostendelersnorm niet voor medebewoners, waaronder ook kinderen tot 27 jaar die bij u inwonen. Studenten en onderhuurders vallen ook niet onder de kostendelersnorm. Voorbeeld kostendelersnorm vanaf 1 januari 2023 In het volgende voorbeeld gaat het om een jongvolwassene (leeftijd: 24 jaar) die bij zijn ouders woont (leeftijd: beide 49 jaar) inwoont. Alle drie hebben ze recht op de algemene bijstandsuitkering. Voor het recht op de bijstandsuitkering en de hoogte van de bijstandsuitkering geldt het volgende: De jongvolwassene is geen kostendeler voor de bijstandsuitkering van zijn ouders.  De ouders hebben recht op de normale gehuwdennorm. De kostendelersnorm is wel van toepassing voor de bijstandsuitkering van de jongvolwassene. Want de jongvolwassene heeft kostendelende medebewoners die ouder zijn dan 27 jaar, namelijk de ouders. De jongvolwassene heeft in dit geval recht op de kostendelersnorm ter hoogte van 43,33% van de gehuwdennorm. Meer informatie over de kostendelersnorm

  • Individuele inkomenstoeslag

    U bent 21 jaar of ouder en nog te jong voor het pensioen? Heeft u al langere tijd een erg laag inkomen en bijna geen vermogen? En verwacht u dat dit niet beter wordt? Misschien kunt u een individuele inkomenstoeslag aanvragen. Dit is extra geld om u te helpen. U vraagt het voor 1 jaar aan. Het bedrag krijgt u in 1 keer uitbetaald. We kijken wel eerst of u genoeg heeft gedaan om uw inkomen te verbeteren. U kunt individuele inkomenstoeslag aanvragen als u een laag salaris heeft. We kijken naar uw inkomen voor de hoogte van het bedrag.

  • Collectieve zorgverzekering voor lage inkomens

    Vindt u het moeilijk om een goede zorgverzekering te vinden? Als u een laag inkomen heeft of bijvoorbeeld hoge zorgkosten, kunnen wij u misschien helpen. Wij hebben namelijk voor u een verzekering afgesloten bij Menzis. Deze zorgverzekering heet GarantVerzorgd. De gemeentepolis voor het jaar 2024 ziet er als volgt uit: U krijgt 9% korting op de aanvullende verzekeringen en tandartsverzekeringen. De gemeente betaalt een deel van de premie. Dit loopt op tot bijna € 490,- per jaar (let op: dit is afhankelijk van het pakket dat u kiest). Kinderen tot 18 jaar zijn gratis verzekerd voor de meest uitgebreide tandartsverzekering. Er zijn extra vergoedingen voor onder andere brillen of lenzen, tandartskosten en ziekenvervoer en een vergoeding van het abonnementstarief Wmo tot maximaal € 300.  Er is geen medische keuring. U kunt dus altijd meedoen.