Zoekresultaat 1 - 10 van 177 resultaten

  • Lening toekomstbestendig wonen voor particulieren

    Heeft u plannen om uw huis duurzamer, klaar voor de toekomst, asbestvrij of kwalitatief beter te maken? Dan kunt u een aantrekkelijke lening afsluiten bij de gemeente.

  • Archeologisch onderzoek

    Bij de aanvraag van een omgevingsvergunning kunt u te maken krijgen met archeologie. Dat kan van belang zijn bij alle graafwerkzaamheden; als u gaat bouwen maar ook bij het slopen van funderingen of bij natuuraanleg. Door graafwerkzaamheden kunt u archeologische resten vernietigen. Om dat te voorkomen bepaalt het omgevingsplan wanneer archeologisch onderzoek verplicht is voor een omgevingsvergunning. We beschermen zo informatie over ons verleden in de bodem.

  • Begeleiding en advies over (passend) onderwijs

    Met een diploma op zak is een jongere beter voorbereid op de toekomst. Elk kind heeft recht op onderwijs. Kinderen gaan vaak vanaf 4 jaar naar school. Tussen de 5 en 18 jaar zijn jongeren verplicht om onderwijs te volgen, totdat ze een startkwalificatie hebben (Havo, vwo of mbo2 diploma). Voor leerlingen van 5 tot 16 jaar heet dit leerplicht, voor jongeren tussen 16 en 18 jaar kwalificatieplicht. Een leerplichtambtenaar van de gemeente houdt toezicht op de naleving van de leerplichtwet. Kunt u ondersteuning gebruiken bij problemen met schoolinschrijving, schoolgang, passend onderwijs of jeugdzorg? De leerplichtambtenaar helpt u bij het zoeken naar oplossingen in het recht op onderwijs.

  • Bodem

    Werkt u of gaat u werken met bodem of grond? Bijvoorbeeld het bouwen of verbouwen van uw woning of bedrijfspand? Dan moet u rekening houden met regels over bodem en grond. Het kan zijn dat grond vervuild is en dat u daarom maatregelen moet nemen. Ook bij het aanvragen van een omgevingsvergunning kunt u te maken krijgen met regels over bodemgebruik.

  • Bezoekersregeling: parkeren voor bezoek

    Woont u in een gebied met betaald parkeren of parkeervergunningen en ontvangt u bezoek? Vraag dan de bezoekersregeling aan. Daarmee kunt u uw bezoek makkelijk (online) aan- en afmelden.

  • Naamskeuze

    Ouders van Nederlandse kinderen kunnen voor hun 1e kind kiezen tussen de achternaam van de vader/duomoeder of de moeder. Vanaf 1 januari 2024 kan uw eerste kind ook een dubbele achternaam krijgen. De volgorde maakt niet uit. Als u later meer kinderen krijgt, krijgen die dezelfde achternaam. De naamskeuze moet u vóór de geboorte of uiterlijk bij de geboorteaangifte aan de gemeente doorgeven.

  • Preventieadvies veilig wonen

    Uw woning en woonomgeving kunnen (bijna) altijd veiliger. En u kunt het inbrekers ongetwijfeld moeilijker maken. Voor advies over een veilige woningomgeving kunt u terecht bij het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid.

  • Verblijf of vakantie in het buitenland doorgeven

    Met een bijstandsuitkering mag u per kalenderjaar 4 weken in het buitenland verblijven. Het maakt niet uit of u de dagen gebruikt voor bijvoorbeeld familiebezoek, mantelzorg bij ziekte of een vakantie. Geef in ieder geval 4 weken voor vertrek door wanneer u naar het buitenland gaat en hoe lang u weggaat. U heeft hiervoor toestemming nodig van uw trajectregisseur of Lucrato. Als u niet tijdig meldt kan dit mogelijk leiden tot een tijdelijke verlaging van uw bijstand.

  • Subsidie voor afkoppelen regenwater

    Afkoppelen betekent dat het regenwater van je dak niet langer direct in het riool verdwijnt. We voorkomen hiermee dat het riool overstroomt en hergebruiken het schone regenwater. Gemeente Apeldoorn wil haar inwoners stimuleren om de regenpijp bij de woning af te koppelen van het riool en stelt daarom een subsidie beschikbaar. Let op! Vraag de subsidie aan voordat je begint met het afkoppelen. Lees de voorwaarden voor subsidie afkoppelen regenwater door op lees meer te klikken.

  • Ondersteuningsregeling Sportinfrastructuur

    Apeldoornse sportverenigingen kunnen op basis van de Ondersteuningsregeling Sportinfrastructuur in aanmerking komen voor een eenmalige investeringsbijdrage (voor investeringen in de eigen sportaccommodatie, waaronder energiebesparende maatregelen, vervanging kunstgrasveld voor een sportveld zonder kunstoff infill, een renteloze lening voor de aanleg van een kunstgrasveld, een gemeentegarantie voor een geldlening bij een bank en het ontvangen van een rentesubsidie voor die lening).