Zoekresultaat 11 - 20 van 37 resultaten

  • Aanmaning en deurwaarder

    Heeft u uw gemeentelijke belastingen niet op tijd volledig betaald? Dan kunt u te maken krijgen met aanmaningen en in een later stadium met deurwaarders. Een deurwaarder is iemand die in opdracht van een schuldeiser probeert alsnog de schuld geïncasseerd te krijgen. Wanneer de gemeente de bedragen niet voor of op de vervaldata heeft ontvangen, stuurt de gemeente u eerst een herinnering en daarna een aanmaning. De kosten van het versturen van de aanmaning worden bij u in rekening gebracht. De hoogte van die kosten zijn wettelijk voorgeschreven. Als na het verstrijken van de aanmaningstermijn het verschuldigde bedrag inclusief aanmaningskosten nog niet is voldaan, zal de vordering naar de belastingdeurwaarder worden gestuurd. Bij de betekening van het dwangbevel wordt de vordering verhoogd met dwangbevelkosten. De hoogte van deze kosten zijn wettelijk bepaald. Als na de dwangbeveltermijn het verschuldigde bedrag inclusief aanmaningskosten en dwangbevelkosten niet door u is voldaan, gaat de deurwaarder verdere invorderingsmaatregelen nemen. Hij kan besluiten om beslag te leggen op: uw loon, uitkering en andere periodieke inkomsten; uw inboedel en auto; uw huis; uw bankrekening(en).

  • Paasvuur

    Als u een paasvuur wilt organiseren, moet u hiervoor toestemming (ontheffing) vragen aan de gemeente. Vraag de toestemming tenminste vier weken van tevoren aan.

  • Bijzondere bijstand

    Bijzondere bijstand is een uitkering waarmee u extra en bijzondere kosten kunt betalen. Het gaat vaak om kosten waarvoor u geen geld hebt, omdat er bijzondere omstandigheden zijn.

  • Afschrift of uittreksel burgerlijke stand

    De gemeente legt belangrijke gebeurtenissen zoals een geboorte, huwelijk of overlijden vast in de registers van de burgerlijke stand. Heeft u een afschrift (volledige weergave van de feiten) of een uittreksel (beperkte inhoud) nodig voor bijvoorbeeld een pensioenverzekering of een nalatenschap? Dan kunt u die aanvragen bij de gemeente waar de gebeurtenis heeft plaatsgevonden. Let op: heeft bijvoorbeeld een geboorte plaatsgevonden in het ziekenhuis? Dan is er destijds aangifte gedaan in de gemeente waar het ziekenhuis staat. Daar blijft dan ook het geboorteregister. Dit geldt ook voor het huwelijks- en overlijdensregister. Die blijven in de gemeente waar het huwelijk of overlijden heeft plaatsgevonden.  

  • Storing openbare verlichting

    Storing openbare verlichting melden Een storing in de verlichting of schade aan een lichtmast meldt u bij de gemeente. Denkt u hierbij aan de volgende gevallen: één of meer lampen branden niet, de lamp knippert, de lantaarnpaal staat scheef en/of gedraaid, het armatuur is kapot of hangt los, de mastdeur is verwijderd, de bedrading is zichtbaar, schade door aanrijding.

  • Oud papier en karton

    Wilt u oud papier of karton weggooien? Verschillende verenigingen en scholen in de gemeente zamelen papier en karton huis-aan-huis in. Op de website van de verenigingen en scholen vindt u de actuele informatie over de inzameling. U kunt uw oud papier of karton ook kwijt op het afvalbrengstation in Havelte.

  • Tijdelijke verkeersmaatregel aanvragen

    Moet u voor bepaalde werkzaamheden of evenementen gebruikmaken van de openbare ruimte of weg en kunt u zich dan niet aan de verkeersregels houden? Wilt u, bijvoorbeeld voor een verbouwing of verhuizing, de weg of een parkeervak tijdelijk (deels) afsluiten? Neem dan contact op met de gemeente. Het kan zijn dat er tijdelijke verkeersmaatregelen genomen moeten worden.

  • Riool- en waterzorgheffing

    De aanleg, het beheer en het onderhoud van de riolering is een gemeentelijke taak. Om deze taak te kunnen bekostigen, bracht de gemeente Westerveld in het verleden rioolrecht in rekening. De gebruiker van het riool betaalde voor het recht om de riolering te benutten. In de oude wetgeving bestond de gemeentelijke zorgplicht uit het doelmatig inzamelen en transporteren van afvalwater. Met de komst van de Wet Gemeentelijke Watertaken is er op dit vlak het één en ander veranderd. In deze gewijzigde wetgeving is sprake van een verbrede waterzorgplicht voor gemeenten en heeft gemeenten verplicht het rioolrecht om te zetten in riool- en waterzorgheffing. Deze riool- en waterzorgheffing is een zogenaamde bestemmingsbelasting. Dat is een belasting waarvan de opbrengsten bestemd zijn voor een bepaald doel. Alle kosten die de gemeente maakt voor de uitvoering van de brede waterzorgplicht kan zij met deze heffing verhalen. Het gaat dus niet meer alleen om het afvalwater van bijvoorbeeld toilet, bad/douche, maar ook om het hemel- en grondwater. Zowel de kosten van onderhoud en vervanging van het rioolstelsel, als ook de kosten van het inzamelen en verwerken van regenwater en de kosten verbonden aan het bestrijden van grondwaterproblemen worden bekostigd uit de riool- en waterzorgheffing. De riool- en waterzorgheffing is gericht op het collectief belang van de gemeentelijke waterzorgplicht en wordt opgelegd aan de eigenaar. Het oude rioolrecht was meer gericht op het individuele belang van het hebben van een aansluiting op de gemeentelijke riolering en werd opgelegd aan de gebruiker.

  • Ongedierte

    Melding doen Heeft u last van ongedierte? Bijvoorbeeld van steenmarters, ratten, muizen, vleermuizen, vlooien of bijen? Dan kunt u contact opnemen met de gemeente voor advies. Let op: het gaat om advies, niet om bestrijding. Wespen De gemeente bestrijdt geen wespen. Wespen kunt u eventueel zelf bestrijden met verdelgingsmiddelen die u in de winkel kunt kopen. U kunt ook contact opnemen met een gecertificeerde ongediertebestrijder.

  • Maatschappelijke ondersteuning Wmo