Verfijn zoekopdracht
Geselecteerde filters (2)
Zoekresultaat 11 - 20 van 22 resultaten
- Vergunning voor Natura 2000-gebied aanvragen
Zonder vergunning mag u geen activiteiten uitvoeren die effect kunnen hebben op de kwaliteit van een Natura 2000-gebied. Dit geldt dus ook voor het beschadigen, verslechteren of verstoren van de leefgebieden van plant- en diersoorten in het gebied.
In een aantal gevallen hoeft u geen vergunning voor een Natura 2000-activiteit aan te vragen. Er is geen vergunningsplicht vanuit Natura 2000 voor. Bijvoorbeeld:
- visserijactiviteiten
- de stikstofuitstoot als gevolg van activiteiten tijdens de bouwfase van een bouwwerk
- activiteiten die onderdeel zijn van het beheerplan van een Natura 2000-gebied
- activiteiten die onderdeel zijn van een programma met het doel om:
- schade aan een Natura 2000-gebied te verminderen
- wilde dieren en wilde planten te beschermen en hun leefgebied te verbeteren
Het is dan wel belangrijk dat de impact op een Natura 2000-gebied zo klein mogelijk blijft. Is er toch een grote impact, dan moet u wel een vergunning aanvragen.
Heeft uw activiteit impact op een Natura 2000-gebied, maar zijn er verder geen andere gevolgen voor de omgeving, dan vraagt u bij de provincie een omgevingsvergunning aan voor een 'Natura 2000-activiteit'.
Beïnvloedt uw activiteit ook op andere manieren de omgeving? Dan vraagt u meestal een vergunning aan bij de gemeente. U kunt dan bijvoorbeeld denken aan bouwen in de buurt van een Natura 2000-gebied. De gemeente vraagt dan om advies met instemming bij de provincie voor het deel van uw vergunning dat gaat over de invloed op een Natura 2000-gebied.
- Bron: Zeeland (Provincie)
- 2024-10-09
- Dijkverbeteringsplannen goedkeuren en inzien
Een primaire waterkering beschermt een gebied tegen overstromingen vanuit het buitenwater (de grote rivieren of de zee). In het Besluit kwaliteit leefomgeving staat om welke waterkeringen het gaat. De meeste primaire keringen zijn in beheer bij waterschappen, maar ook Rijkswaterstaat beheert een deel daarvan. Als een beheerder een waterkering wil veranderen, aanbrengen of aanleggen dan stelt hij een plan op, het projectbesluit. De beheerder legt in dat plan uit welke oplossing de voorkeur heeft en hoe hij rekening heeft gehouden met de andere belangen in het gebied. Iedereen kan het ontwerp van het projectbesluit bekijken en zijn mening hierover geven. Dit kan tijdens de inzageperiode op het provinciehuis of op de website van de provincie. Of op het waterschapskantoor (of dat van Rijkswaterstaat) en eventueel bij de betrokken gemeenten. Hierna stelt de beheerder het plan vast en legt het ter goedkeuring voor aan de provincie.
- Bron: Zeeland (Provincie)
- 2024-10-17
- Klachten over natuurgebieden
In de provincie liggen natuurgebieden waar u mag wandelen, fietsen en recreëren. Deze natuurgebieden zijn van Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, diverse stichtingen of van inwoners. Vaak gelden er regels om planten en dieren te beschermen. Denk hierbij aan regels voor roken, open vuur, paardrijden, het gebruik van auto's en andere gemotoriseerde voertuigen.
Merkt u dat andere gebruikers van de gebieden zich niet aan de regels houden? Ziet u bijvoorbeeld een motorcrosswedstrijd of een evenement op een plek waar dat niet mag? Of heeft u andere klachten over openbare natuurgebieden in de provincie? Meld dit dan bij de RUD.
- Bron: Zeeland (Provincie)
- 2024-10-09
- Ongewoon voorval melden
In uw bedrijf kunnen zich ongewone voorvallen voordoen. Dit zijn gebeurtenissen die afwijken van de normale activiteiten van het bedrijf en waardoor milieuschade buiten het bedrijf ontstaat of kan ontstaan. Bijvoorbeeld branden, explosies, ongelukken of storingen in voorzieningen of in het productieproces.
U neemt dan meteen geschikte maatregelen om de gevolgen van het voorval te voorkomen of die zo klein mogelijk te houden. Ook kijkt u hoe u kunt zorgen dat het niet opnieuw gebeurt.
U meldt het ongewone voorval bij de provincie zodat de provincie:
- mogelijke gevolgen van het voorval op de omgeving van het bedrijf snel in kaart kan brengen
- de mogelijke gevolgen zo klein mogelijk kan houden
- door de registratie van ongewone voorvallen processen en installaties binnen bedrijven beter gaat begrijpen
Ook als er een ongewoon voorval voordoet bij een van de volgende activiteiten moet u dit melden:
- ongewoon voorval bij een beperkingengebiedactiviteit met betrekking tot een lokale spoorweg
- ongewoon voorval bij een flora- en fauna-activiteit
- ongewoon voorval bij een Natura2000-activiteit
- ongewoon voorval bij het bieden van gelegenheid tot zwemmen of baden in een badwaterbassin
- opxngewoon voorval bij het vellen en beheren van houtopstanden
Is er door het voorval direct gevaar voor de gezondheid van mensen? Of zijn er meteen grote gevolgen voor het milieu? Dan stopt u ook alle activiteiten van uw organisatie of een deel daarvan.
- Bron: Zeeland (Provincie)
- 2024-10-23
- Archiefbescheiden ouder dan 20 jaar overbrengen, machtiging opschorting
Alle archiefstukken die ouder dan 20 jaar zijn, moeten worden overgebracht naar een archiefbewaarplaats of moeten worden vernietigd. Gebruikt of raadpleegt u bepaalde archiefbescheiden die naar de archiefbewaarplaats moeten vaak? Dan kunt u een machtiging aanvragen om het verplaatsen uit te stellen. U vraagt een zogeheten ‘machtiging opschorting’ aan bij de provincie.
- Bron: Zeeland (Provincie)
- 2024-10-17
- Zwemmen in open water
Als u informatie wilt over zwemmen in open water, kunt u tijdens het zwemseizoen terecht bij de provincie. De provincie stelt per locatie het zwemseizoen vast. De provincie controleert of het water schoon is en of u er veilig kunt zwemmen. De uitkomsten hiervan plaatst de provincie op een informatiebord in de buurt van elke zwemlocatie. Tijdens het zwemseizoen maakt de provincie de resultaten van deze onderzoeken bekend via:
- de zwemwaterwebsite
- een informatiebord bij de zwemlocatie
- de provinciale zwemwatertelefoon
- de lokale media bij directe problemen met het zwemwater
- de zwemwaterapp
Klachten over open water meldt u ook bij de provincie, dit kan ook via de zwemwaterapp.
- Bron: Zeeland (Provincie)
- 2024-10-09
- Archiefbescheiden, machtiging beperking openbaarheid
Archiefstukken ouder dan 75 jaar moeten openbaar gemaakt worden. In bijzondere gevallen verleent de overheid speciale machtigingen om de beperking op openbaarmaking te verlengen.
- Bron: Zeeland (Provincie)
- 2024-10-17
- Vaststelling grens bebouwde kom
De bebouwde kom is aansluitende bebouwing in de vorm van een stad of een dorp. Een verderop gelegen bedrijventerrein kan er ook bij horen.
De provincie kan besluiten de grens van de bebouwde kom van een gemeente vast te stellen. Het gaat om de bebouwde kom volgens de Wegenwet. Er zijn namelijk meerdere vormen van bebouwde kom mogelijk:
- Wegenwet:
Bebouwde kom volgens de Wegenwet geeft de grenzen aan waarvoor een gemeente wel of niet een wegenlegger moet vaststellen. Een wegenlegger is een document waarin staat wie verantwoordelijk is voor het onderhoud van een weg. Daarnaast staat in een wegenlegger de openbaarheid van een weg. Een gemeente hoeft alleen een wegenlegger vast te stellen voor alle wegen buiten de bebouwde kom.
Deze bebouwde kom stelt de provincie vast. - Wegenverkeerswet:
Bebouwde kom volgens de Wegenverkeerswet 1994 geeft de grenzen aan waarbinnen verschillende verkeersregels gelden. Het gaat dan vooral om de maximale snelheid. Binnen de bebouwde kom is de maximale snelheid 50 km per uur. Buiten de behouwde is de maximale snelheid 80 km/u, 100 km/u of 120 km/u afhankelijk van het type weg.
Deze bebouwde komstelt de gemeente vast. - Omgevingsplan:
In een omgevingsplan kan de gemeente een bebouwde kom vaststellen waarbinnen andere regels gelden dan buiten die bebouwde kom. Bijvoorbeeld als het gaat om het lozen van huishoudelijke afvalwater.
Deze bebouwde kom stelt de gemeente vast. - Bebouwingscontour houtkap:
De gemeente neemt in het omgevingsplan een bebouwingscontour houtkap op. Binnen dit gebied gelden de regels van het Besluit
In de praktijk zijn deze verschillende vormen van bebouwde kom grotendeels hetzelfde gebied, maar er kunnen dus verschillen zijn.
- Bron: Zeeland (Provincie)
- 2024-10-09
- Wegenwet:
- Inzage in aanwijzing zwemlocaties
De provincie wijst ieder jaar zwemlocaties aan op haar grondgebied die tijdens het zwemseizoen gebruikt mogen worden. Het zwemseizoen loopt van 1 mei tot 1 oktober.
De provincie maakt eerst een aanwijzingsontwerp voor de zwemlocaties. U kunt dit aanwijzingsontwerp inzien bij de provincie tijdens de inzageperiode. U mag hier ook op reageren.
De provincie laat weten wanneer het ontwerp van de aanwijzing bekend is. Dit doet zij via een provinciaal blad op overheid.nl en zeeland.nl
- Bron: Zeeland (Provincie)
- 2024-10-09
- Informatieplicht bij risico's op zware ongevallen
Bedrijven die werken met gevaarlijke stoffen zijn verplicht informatie aan de provincie door te geven. Welke informatieplicht een bedrijf heeft, hangt af van het soort bedrijf. Er zijn lagedrempelinrichtingen en hogedrempelinrichtingen. Of uw bedrijf een lagedrempel- of hogedrempelinrichting is, heeft te maken met de hoeveelheid gevaarlijke stoffen die er in het bedrijf is.
Zowel lagedrempel- als hogedrempelinrichtingen moeten informatie over hun bedrijf aan de provincie doorgeven. Daarnaast moet er in deze bedrijven een preventiebeleid en een veiligheidsbeheerssysteem aanwezig zijn. Hogedrempelinrichtingen moeten daarnaast een veiligheidsrapport en een intern noodplan maken. Ook moeten hogedrempelinrichtingen een actuele lijst bijhouden van welke gevaarlijke stoffen er binnen het bedrijf zijn.
- Bron: Zeeland (Provincie)
- 2024-10-23