Resultaten 81 - 90 van 94 resultaten

  • Ontheffing voor geluidsoverlast bij bouwen en slopen

    Als u bouw- en sloopwerkzaamheden uitvoert, moet u geluidsoverlast zoveel mogelijk voorkomen. Het maakt niet uit of u de werkzaamheden uitvoert als bedrijf of als particulier. U moet zich houden aan de geluidsnormen. Zo mag u meestal alleen op werkdagen tussen 7.00 uur en 19.00 uur geluid maken van 60 dB(A) of hoger. Dit mag een maximumaantal dagen. Hoeveel dagen dat zijn, hangt af van het aantal dB(A) geluid dat u maakt. Lees meer op de website van InfoMil. U kunt ontheffing aanvragen als u geluid wilt maken op een dag of tijdstip waarop dit niet is toegestaan. Of als u langer dan het maximumaantal dagen geluid wilt maken.

  • Ouderlijk gezag, gezamenlijk gezag en voogdij aanvragen

    Ouderlijk gezag hebben betekent dat u beslissingen mag nemen over uw kind. Bent u getrouwd of heeft u een geregistreerd partnerschap en krijgt u een kind? Dan krijgen beide ouders automatisch het ouderlijk gezag. Bent u niet getrouwd en heeft u geen geregistreerd partnerschap? Dan kan de vader of de duomoeder ouderlijk gezag aanvragen. Let op: door het kind te erkennen, heeft de vader of duomoeder nog geen ouderlijk gezag. Ouderlijk gezag vraagt u apart aan. Een voogd krijgt het gezag over het kind als de ouders niet meer voor het kind kunnen zorgen. Bijvoorbeeld als beide ouders overlijden. Ouders kunnen iemand als voogd van hun minderjarige kind benoemen. Ook een rechter kan iemand als voogd aanwijzen.

  • Rioolaansluiting aanvragen

    U kunt uw woning of bedrijf aansluiten op de riolering. Daarvoor heeft u een rioolaansluitvergunning nodig. U vraagt een rioolaansluiting aan bij de gemeente, zie onderstaande formulieren. U kunt het ingevulde formulier afgeven aan de receptie tijdens de openingstijden van het gemeentehuis of ingescand mailen naar gemeente@uithoorn.nl. Vergunning noodzakelijk In deze vergunning komen zaken aan de orde zoals: Het tot stand brengen van de aansluiting(en); De technische eisen aan de aansluiting; Het onderhoud, de renovatie en de vervanging van de perceelaansluiting; Wijziging en beëindiging van gebruik.

  • Alarm bij gevaar

    Bij gevaar in uw buurt wordt u gewaarschuwd door de politie of brandweer. Zij rijden bijvoorbeeld rond in geluidswagens en roepen om welk gevaar er dreigt. De politie en de brandweer kunnen bij u aanbellen. U hoort van hen wat er aan de hand is en wat u moet doen. U kunt ook een melding op uw mobiele telefoon krijgen van NL-Alert. De overheid verstuurt 2 keer per jaar een controlebericht. Bij groter gevaar hoort u de sirenes van het luchtalarm en krijgt u een melding van NL-Alert op uw mobiele telefoon. Ga het dichtstbijzijnde gebouw binnen of laat anderen bij u binnen. Sluit deuren en ramen. Zet de radio of tv aan. Kijk in de melding die u van NL-Alert ontvangen heeft en op Crisis.nl. Zo weet u wat er aan de hand is en wat u moet doen. Wacht daarop. Blijf binnen! Iedere eerste maandag van de maand om 12:00 uur wordt in het hele land het luchtalarm getest. U hoeft dan niets te doen. Op Denkvooruit.nl vindt u een lijst van spullen die u in huis zou moeten hebben bij een ramp.

  • Kabels en leidingen aanleggen

    U moet ook een graafmelding doen. Dit doet u bij het Kabels en Leidingen Informatiecentrum (KLIC) van het Kadaster. U heeft geen toestemming nodig als het om eigen grond gaat en u dit zonder graafmachine doet.   De volgende regels zijn van toepassing:   Het handboek kabels en leidingen Uithoorn; De Schaderegeling ingravingen kabels en leidingen Uithoorn; De Verlegregeling kabels en leidingen Uithoorn. Tracélengte: meer of minder dan 10 meter Een instemmingsbesluit is vereist voor een tracélengte van meer dan 10 meter. Voor een tracélengte van minder dan 10 meter is een melding voldoende. Als het noodzakelijk is dat een weg volledig moet worden afgesloten, dient dit ten minste vier werkweken voor aanvang van de werkzaamheden afgestemd te worden met de gemeente. U kunt een instemmingsbesluit aanvragen of een melding doen via de website van MOOR. De start van de werkzaamheden, ongeacht of er een instemmingsbesluit is verleend of een melding is gedaan, dient u ook te melden via MOOR. De gemeente beslist binnen 8 weken na ontvangst op uw aanvraag. Deze termijn mag eenmaal verlengd worden. Werkzaamheden bij oppervlaktewater Als u werkzaamheden aan kabels of leidingen gaat uitvoeren in de buurt van oppervlaktewater (zoals een sloot, kanaal, gracht) of een waterkering (zoals een oever, dijk, kademuur), dan heeft u vaak ook een vergunning nodig op grond van de Waterwet. Soms is zo’n ‘watervergunning’ niet nodig, maar moeten de werkzaamheden wel uiterlijk vier of zes weken van tevoren bij het waterschap gemeld worden.  Plaatsen van een bouwkeet Bent u van plan een bouwkeet te plaatsen omdat de werkzaamheden een tijd in beslag nemen, dan dient u ook vergunning aan te vragen voor het plaatsen van een voorwerp op of aan de openbare weg.

  • Reclame plaatsen

    Als u reclame aan uw pand wilt ophangen, dan moet u daarvoor een omgevingsvergunning aanvragen. Dit geldt voor bijvoorbeeld een reclamebord of lichtreclame. U moet een vergunning aanvragen om het stadsgezicht te beschermen. Ook voorkomt de vergunning dat mensen last hebben van de reclame. Of dat de verkeersveiligheid in gevaar komt. Bij grotere reclameobjecten (80 bij 96 centimeter en groter) heeft u ook nog een omgevingsvergunning om te bouwen nodig. Soms moet u over een reclameobject belasting betalen aan de gemeente. Dit is precariorecht; het recht om luifels en balkons met reclame te hebben boven openbare grond, zoals de stoep. Reclame maken voor ondernemers Als ondernemer kunt u gebruik maken van diverse vormen van reclame.  Lichtmast-reclame. Zie Npbmedia.nl.  Infozuilen. In de gemeente zijn 3 infozuilen die voornamelijk worden gebruikt voor gemeentelijke mededelingen. Het onderste deel is beschikbaar voor ondernemers. Zie Infozuilnederland.nl.  

  • Garant staan voor bezoek uit het buitenland

    Als u bezoek krijgt uit het buitenland kan het zijn dat u een garantstelling of een particuliere logiesverstrekking aan moet vragen. Uw bezoek heeft dit nodig bij het aanvragen van een visum. Door garantstelling zorgt u ervoor dat uw gast niet in de problemen komt als hij of zij de kosten van een verblijf in Nederland niet (meer) kan betalen. Bijvoorbeeld omdat uw gast niet meer bij zijn geld kan. Als u een partner heeft, dan moet u samen de garantstelling ondertekenen. U bent dan samen verantwoordelijk voor de kosten van uw gast. Logeert uw buitenlandse bezoek in uw huis? Dan heeft u een particuliere logiesverstrekking nodig. De garantstelling geldt voor een verblijf van maximaal 3 maanden in Nederland.

  • Andere achternaam gebruiken

    Uw achternaam staat in de burgerlijke stand en in de basisregistratie personen (BRP) van de gemeente. Een achternaam heet ook wel geslachtsnaam of geboortenaam. Of, bij een vrouw, meisjesnaam. Uw achternaam verandert niet als u trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat. Wilt u dat de gemeente en andere (overheids)organisaties u aanschrijven met een andere achternaam? Bijvoorbeeld de achternaam van uw partner? Dan kunt u dit aangeven bij de gemeente met een verzoek ‘aanduiding naamgebruik’. De gemeente en andere (overheids)organisaties gebruiken dan deze naam. Bijvoorbeeld als zij u post sturen. De achternaam die u kreeg bij uw geboorte blijft in uw officiële papieren staan, bijvoorbeeld uw paspoort of rijbewijs. Stel: u heet J. de Wit en uw partner heet P. Jansen. U kunt dan uit 4 namen kiezen: J. Jansen J. de Wit J. de Wit-Jansen J. Jansen-de Wit

  • AED-apparaat gebruiken

    Een AED is een Automatische Externe Defibrillator. Het apparaat helpt bij een hartstilstand. De AED geeft stroomstootjes waardoor het hart weer gaat kloppen. Als iemand binnen 6 minuten gereanimeerd kan worden, is de kans groter dat hij of zij gered wordt. Iedereen mag een AED-apparaat gebruiken. Het apparaat vertelt u namelijk precies wat u moet doen. Er zijn ook burgerhulpverleners die opgeroepen kunnen worden bij een spoedgeval. Een burgerhulpverlener heeft een training gevolgd en kan reanimeren. Om het AED-apparaat zit een speciale kast waarop het groene logo staat. Niet alleen de gemeente heeft AED-apparaten opgehangen. Bedrijven en instellingen kunnen ook zelf een AED-apparaat kopen en ophangen. U kunt ook zelf met uw buurt een AED-apparaat kopen. Op BuurtAED.nl kunt u met elkaar geld inzamelen. Wilt u weten waar een AED bij u in de buurt zit? Of dat er wel voldoende AED-apparaten in de buurt zijn? Vul uw postcode in op de website van de Hartstichting.

  • Bewijs van in leven zijn of attestatie de vita

    Een bewijs van in leven zijn en een attestatie de vita is een schriftelijk bewijs dat u nog in leven bent. Instanties zoals een pensioenfonds of uitkeringsinstantie kunnen hierom vragen. Het verschil tussen beide documenten is: Een bewijs van in leven zijn gebruikt u in Nederland. Dit is een uittreksel uit de basisregistratie personen (BRP). Een attestatie de vita gebruikt u buiten Nederland. Dit is een verklaring van de burgerlijke stand. Dit is een internationaal document. Van een attestatie de vita kunt u tegelijk een meertalig modelformulier aanvragen.