Zoekresultaten 1 - 10 van 18 resultaten
Externe link: Rijbewijs aanvragen voor auto of motor
Bron: Oosterhout (gemeente) | Datum: 2025-06-23 | Thema: Verkeer
U vraagt een rijbewijs persoonlijk aan bij de gemeente waarin u woont of online via de RDW. Online aanvragen is alleen mogelijk in het geval van verlengen van het rijbewijs of bij uitbreiding van categorieën. U kunt de verlenging van het Externe link: rijbewijs online aanvragen via de website van de RDW. Na twee werkdagen kunt u het rijbewijs ophalen op het gemeentehuis.
Externe link: Ga naar websiteExterne link: Auto wegslepen bij fout parkeren
Bron: Oosterhout (gemeente) | Datum: 2025-06-16 | Thema: Verkeer
De gemeente mag uw auto weg (laten) slepen als u verkeerd geparkeerd staat. Uw auto wordt bijvoorbeeld weggesleept wanneer u geparkeerd staat op een plek waar werkzaamheden zijn. Of u staat op een gehandicaptenparkeerplaats of voor een in- of uitrit. Dit staat altijd op een bord aangegeven.
Externe link: Ga naar websiteExterne link: Fietsen in voetgangersgebied
Bron: Oosterhout (gemeente) | Datum: 2025-06-16 | Thema: Verkeer
U mag niet fietsen op voetpaden en in voetgangersgebieden. Van de gemeente krijgt u soms een tijdelijke ontheffing voor het fietsen in een voetgangersgebied. Bijvoorbeeld als u een nationale fietsdag of een speurtocht wilt organiseren. U bespreekt ook met de gemeente welke maatregelen er verder nodig zijn.
Externe link: Ga naar websiteExterne link: Kabels en leidingen aanleggen
Bron: Oosterhout (gemeente) | Datum: 2025-04-30 | Thema: Economie, Verkeer
Alleen met toestemming van de gemeente mag u kabels en leidingen in de grond aanleggen. Toestemming is niet nodig als het om eigen grond gaat en u dit zonder machine doet.
- Gebruikt u een machine voor het graven? Dan moet u ook een graafmelding doen. Dit doet u bij het Externe link: Kabels en Leidingen Informatiecentrum (KLIC) van het Kadaster. Bij het Kadaster is alle informatie over de ligging van kabels en leidingen centraal opgeslagen.
- Gaat het om leidingen voor gevaarlijke stoffen? Dan doet u ook een melding via het Omgevingsloket.
Externe link: Gevaarlijke stoffen vervoeren
Bron: Oosterhout (gemeente) | Datum: 2025-06-16 | Thema: Verkeer
Gevaarlijke stoffen kunnen bijvoorbeeld ontploffen. Daarom mag u gevaarlijke stoffen alleen vervoeren op aangewezen wegen. Dit zijn wegen buiten bewoond gebied. Moet u toch gevaarlijke stoffen vervoeren over wegen waar dit niet mag? Dan vraagt u een ontheffing aan bij de gemeente.
Externe link: Ga naar websiteExterne link: Jongerenrijbewijs aanvragen
Bron: Oosterhout (gemeente) | Datum: 2025-06-19 | Thema: Verkeer
Door de proef 2toDrive kunnen jongeren van 17 jaar hun autorijbewijs halen. U kunt al rijles nemen als u 16,5 jaar oud bent. Rijexamen doen kan vanaf uw 17e verjaardag.
Externe link: Ga naar website
Ben je geslaagd voor uw rijexamen? Vraag dan bij de RDW een begeleiderspas aan. Hierop staat wie JOUW coaches zijn. Je mag maximaal 5 coaches kiezen. Elke coach moet toestemming geven om jouw begeleider te zijn. Tot je 18 bent, mag je alleen autorijden als 1 van uw coaches meerijdt. Let op dat je altijd ujouw rijbewijs én uw begeleiderspas meeneemt. Vanaf je 18de verjaardag mag je zonder coach rijden.Externe link: Vliegen met een drone
Bron: Oosterhout (gemeente) | Datum: 2025-06-23 | Thema: Verkeer
Vliegt u met een drone? U heeft een vliegbewijs nodig als de drone zwaarder is dan 250 gram. Hiervoor doet u een online examen bij een erkende vliegschool. De eigenaar van een drone zwaarder dan 250 gram of een drone met een camera heeft ook een exploitantnummer nodig. Voor een speelgoeddrone lichter dan 250 gram heeft u geen vliegbewijs en geen exploitantnummer nodig.
Externe link: Ga naar websiteExterne link: Gezondheidsverklaring
Bron: Oosterhout (gemeente) | Datum: 2025-06-19 | Thema: Verkeer
Iedereen die rijexamen doet bij het CBR moet een Verklaring van geschiktheid hebben. Een Verklaring van geschiktheid wordt aangevraagd door het insturen van een formulier Eigen verklaring naar het CBR. Dat is een formulier met vragen over de lichamelijke en geestelijke gesteldheid. Het formulier is te koop bij het CBR en op het gemeentehuis. Voor de rijbewijzen C, D, CE en DE moet dit een Eigen verklaring zijn met een ingevuld Geneeskundig Verslag.
Externe link: Ga naar website
Voor aanvragers van 75 jaar en ouder blijft de al bekende Eigen verklaring met Geneeskundig verslag gewoon bestaan. Aangezien daar vrijwel geen beroepschauffeurs bij zitten mogen zij deze Eigen verklaring ook gebruiken als zij tevens de categorieën C, D, CE en/of DE aanvragen.Externe link: Ligplaatsvergunning voor woonboot aanvragen
Bron: Oosterhout (gemeente) | Datum: 2025-06-19 | Thema: Verkeer
- Uw woonboot aanleggen mag alleen op de aangewezen plaatsen. U heeft hiervoor een omgevingsvergunning van de gemeente nodig.
- Koopt u een woonboot met een omgevingsvergunning voor een ligplaats? Dan moet u de vergunning overzetten op uw naam.
- Heeft u een ligplaats gekregen? Vergeet niet uw woonboot aan te sluiten op de waterleiding en het riool.
Houd er rekening mee dat u misschien ook een andere vergunning nodig heeft. Via het Omgevingsloket kunt u een vergunningcheck doen.
Externe link: Ga naar websiteExterne link: Gehandicaptenparkeerplaats aanvragen
Bron: Oosterhout (gemeente) | Datum: 2025-06-16 | Thema: Verkeer
Als u invalide bent, kunt u bij de gemeente een aanvraag indienen om een gehandicaptenparkeerplaats op kenteken aan te laten leggen. U komt in aanmerking voor een gehandicaptenparkeerplaats als u bestuurder bent en in het bezit bent van een Externe link: gehandicaptenparkeerkaart voor bestuurder.
Een gehandicaptenparkeerplaats kan worden gerealiseerd in zowel een betaald parkeergebied (centrum), als buiten de zone van betaald parkeren. U mag niet beschikken over een eigen parkeergelegenheid, zoals een oprit, carport of garage.
Regelgeving 2025
Voor nieuwe aanvragen voor een gehandicaptenparkeerplaats op kenteken gelden sinds 1 januari 2024 strengere regels.
- Bij nieuwe aanvragen en verhuizingen wordt getoetst of de aanleg van een gehandicaptenparkeerplaats op kenteken noodzakelijk is vanwege de parkeersituatie in de directe omgeving. Gehandicaptenparkeerplaatsen op kenteken worden alleen nog aangelegd als de parkeerdruk in de directe omgeving hoger dan 85 % is.
- De legeskosten voor het aanleggen van een nieuwe gehandicaptenparkeerplaats op kenteken bedragen € 259,80.
- Bij een kentekenwijziging dient u legeskosten te betalen van € 61,20.
- Woont u in een gebied waar betaald parkeren of vergunninghoudersparkeren geldt, dan heeft u ook een parkeervergunning nodig.