Zoekresultaten 1 - 10 van 129 resultaten
- Externe link: Rioolklacht melden
Vrijevalriolering:
De gemeente is verantwoordelijk voor de aanleg, het onderhoud en het beheer van het hoofdrioolstelsel. Heeft u last van een rioolverstopping? Dan moet u een gespecialiseerd bedrijf inhuren. Als dit bedrijf vaststelt dat de verstopping buiten uw erf zit, krijgt u een verklaring. Deze verklaring kunt u aan de gemeente overhandigen voor (terug)betaling van de kosten.
Dit stelt het bedrijf vast door het ontstoppingsstuk vrij te graven. Wanneer het ontstoppingsstuk is vrijgegraven en de rioolbuis staat ter plaatse vol met water, dan zit er in de leiding op gemeentegrond een verstopping. Als de rioolbuis ter plaatse van het ontstoppingsstuk niet vol water staat, zit de verstopping op eigen terrein, tussen het ontstoppingsstuk en de riolering binnen het gebouw. De bewoner/eigenaar van het pand dient dan zelf de verstopping op te lossen of hiervoor een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen.
Drukriolering:
In het buitengebied bestaat drukriolering. Hier pompen kleine gemalen het water weg. Een storing in drukriolering is te herkennen aan een rode brandende lamp bij het gemaal. Er kan ook een storing zijn zonder brandende lamp, bijvoorbeeld als de stroom is uitgevallen. Of het probleem zit niet in het gemaal. Als dit wordt vastgesteld, dan kunt u ook in dit geval het ontstoppingsstuk raadplegen.
- Bron: Voorst (Gemeente)
- 2024-07-05
- Natuur en milieu
- Externe link: Verklaring omtrent het gedrag aanvragen
Werkgevers en andere organisaties kunnen u vragen om een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). Met een VOG laat u zien dat uw gedrag geen bezwaar is voor bijvoorbeeld een nieuwe baan. Dat betekent:
- U heeft geen strafblad.
- U heeft wel een strafblad. Maar wat daarop staat, is niet belangrijk voor het doel van uw aanvraag.
Een VOG is bijvoorbeeld verplicht voor onderwijzers, beginnende taxichauffeurs en mensen in de kinderopvang. Een VOG kan ook nodig zijn als u:
- een visum of werkvergunning aanvraagt
- als vrijwilliger gaat werken
- lid wilt worden van een schietvereniging
- Bron: Voorst (Gemeente)
- 2025-06-09
- Recht
- Externe link: Andere achternaam gebruiken
Uw achternaam staat in de burgerlijke stand en in de basisregistratie personen (BRP) van de gemeente. Een achternaam heet ook wel geslachtsnaam of geboortenaam. Of, bij een vrouw, meisjesnaam. Uw achternaam verandert niet als u trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat.
Wilt u dat de gemeente en andere (overheids)organisaties u aanschrijven met een andere achternaam? Bijvoorbeeld de achternaam van uw partner? Dan kunt u dit aangeven bij de gemeente met een verzoek ‘aanduiding naamgebruik’. De gemeente en andere (overheids)organisaties gebruiken dan deze naam. Bijvoorbeeld als zij u post sturen. De achternaam die u kreeg bij uw geboorte blijft in uw officiële papieren staan, bijvoorbeeld uw paspoort of rijbewijs.
Stel: u heet J. de Wit en uw partner heet P. Jansen. U kunt dan uit 4 namen kiezen:
- J. Jansen
- J. de Wit
- J. de Wit-Jansen
- J. Jansen-de Wit
- Bron: Voorst (Gemeente)
- 2024-10-01
- Recht
- Externe link: Speelterreinen
De gemeente heeft verschillende speelruimtes voor kinderen ingericht. Denk aan pleintjes met speeltoestellen en trapveldjes. Voor tieners zijn er hangplekken om elkaar te ontmoeten.
Speelterreinen en -toestellen van de gemeente worden regelmatig gecontroleerd. Elk jaar gaat een onafhankelijke inspecteur langs elk speelterrein van de gemeente. De gemeente doet ook zelf inspecties.
U kunt het melden als er iets mis is met een speelterrein. Aan de hand van uw melding kan de gemeente een reparatie uitvoeren. Ook kan de gemeente jeugd- en jongerenwerk inschakelen.
De gemeente is niet verantwoordelijk voor speelplaatsen en speeltoestellen van anderen. Bijvoorbeeld als mensen hun trampoline in de gemeentelijke speeltuin zetten. Een onderneming met een speelplaats moet die op eigen grond plaatsen en hem ’s nachts afsluiten.
Let erop dat u uw hond niet uitlaat op speelterreinen.
Een externe organisatie inspecteert één maal per jaar de speeltoestellen op veiligheid. De gemeente inspecteert de speeltoestellen en de speelplekken een aantal malen per jaar. Mocht u constateren dat een toestel onveilig is of heeft u vragen over speeltoestellen, dan kunt u contact opnemen met Ronald van Lent, via tel. 0571 - 27 98 51.
- Bron: Voorst (Gemeente)
- 2025-02-11
- Ruimte en infrastructuur, Bestuur
- Externe link: Kermis organiseren
Als u een kermis wilt organiseren, heeft u in ieder geval een omgevingsvergunning voor een groot evenement nodig. Mogelijk heeft u ook nog andere vergunningen nodig. Dit kunt u navragen bij de gemeente.
Wilt u met een attractie of voedselkraam op een kermis staan? Neem contact op met de organisatie van de kermis.
- Bron: Voorst (Gemeente)
- 2025-05-15
- Openbare orde en veiligheid, Verkeer
- Externe link: Inrit aanleggen
Als u een inrit wilt creëren/aanpassen bij uw bedrijf of huis heeft u een omgevingsvergunning nodig. Bijvoorbeeld als u een inrit wilt maken van de weg naar uw garage. Ook als de inrit over water loopt, zoals een sloot, heeft u een omgevingsvergunning nodig. De uitvoering van de aanpassing op gemeentegrond, wordt in eerste instantie voorberekend en uitgevoerd door de gemeente
- Bron: Voorst (Gemeente)
- 2025-04-18
- Openbare orde en veiligheid, Verkeer
- Externe link: Voorster Afvalzakken
De gele Voorster afvalzakken zijn bedoeld voor de inzameling van restafval. Aan de zakken zitten kosten verbonden, zie hiervoor het kopje 'kosten'. De zakken zijn te verkrijgen in drie maten: 12,5 liter, 25 liter en 50 liter. De zakken zijn per set van 26 stuks te bestellen.
De gele Voorster Afvalzakken zijn ook te koop in de volgende winkels:
- Coop Versluis, Rijksstraatweg 77 Voorst;
- Coop De Lelie in Terwolde, Molenweg 1 Terwolde;
- Klein Hekkelder in Klein Amsterdam, Heuvelderweg 9 Voorst.
- Plus Versluis, Hoofdweg 86 Klarenbeek
- Gemeentehuis, H.W. Iordensweg 17 Twello
- Bron: Voorst (Gemeente)
- 2025-01-06
- Externe link: Afwijken van het omgevingsplan
Een gemeente maakt voor gebieden een omgevingsplan. Vroeger was dit het bestemmingsplan. In het omgevingsplan staat welk doel het gebied heeft. Bijvoorbeeld wonen, groen, werken of recreatie. In het omgevingsplan staan ook regels waar u zich aan moet houden bij bouwen, verbouwen en slopen.
Gaat u:
- bouwen, verbouwen of slopen?
- een deel van een gebouw aanpassen, zoals een schoorsteen, balkon of erker
- een gebouw op een andere manier gebruiken?
Dan moeten uw plannen passen in het omgevingsplan van de gemeente. Wilt u hiervan afwijken? Dan vraagt u een omgevingsvergunning aan voor een ‘buitenplanse omgevingsplanactiviteit’ (BOPA).
Voor het bouwen of verbouwen zelf moet u vaak ook een omgevingsvergunning aanvragen of een melding doen voor een technische bouwactiviteit.
Wijst de gemeente uw verzoek af? Dan kunt u de gemeente vragen om het omgevingsplan te wijzigen.
Een verzoek tot wijzigen van het omgevingsplan is ingewikkelder dan een aanvraag voor een omgevingsvergunning BOPA. Het is daarom verstandig om eerst met de gemeente te overleggen over wat voor uw situatie de beste manier is.
- Bron: Voorst (Gemeente)
- 2025-04-18
- Externe link: Alcohol schenken en verkopen (Alcoholwet)
U heeft als ondernemer een Alcoholvergunning nodig voor het schenken en verkopen van alcoholische dranken, zoals bier en wijn. Er zijn 3 soorten Alcoholvergunningen:
- voor horecabedrijven, zoals restaurants en cafés
- voor slijterijen
- voor paracommerciële instellingen, zoals buurthuizen en (sport)kantines
Misschien moet u ook andere vergunningen aanvragen of meldingen doen:
- Als er meer dan 50 personen tegelijk in uw pand aanwezig kunnen zijn
- Als u een gokautomaat wilt plaatsen
De gemeente mag een Bibob-onderzoek doen als u een Alcoholvergunning aanvraagt. De gemeente voert een antecedentenonderzoek uit naar de aanvrager van een Alcoholvergunning en naar de leidinggevenden. Gecontroleerd zal worden of deze personen voorkomen in de registers van politie en justitie.
- Bron: Voorst (Gemeente)
- 2024-10-14
- Zorg en gezondheid
- Externe link: Paspoort of identiteitskaart aanvragen
U gebruikt een paspoort of identiteitskaart om te laten zien wie u bent. Dat moet u doen als u naar het buitenland wilt reizen of als u naar de dokter of het ziekenhuis gaat. Iedereen vanaf 14 jaar oud moet ook een paspoort of identiteitsbewijs kunnen laten zien als de politie daarom vraagt.
Reizen
Met een paspoort of identiteitskaart kunt u naar andere landen reizen. Met een identiteitskaart kunt u de meeste Europese landen bezoeken. Met een paspoort kunt u alle landen bezoeken. Voor sommige landen heeft u ook een visum nodig. Externe link: Meer informatie over reizen naar het buitenland vindt u op Rijksoverheid.nl.
Vanaf welke leeftijd?
Iedereen vanaf 14 jaar moet een paspoort of identiteitsbewijs bij zich hebben. Als kinderen onder de 14 naar het buitenland reizen, hebben ze ook een paspoort of identiteitskaart nodig.
Als u naar het ziekenhuis of de dokter gaat, moet u ook een eigen paspoort of identiteitsbewijs hebben. Dat geldt ook voor kinderen. De leeftijd van het kind maakt niet uit.
Inloggen
Met uw nieuwe identiteitskaart kunt u inloggen bij de overheid, het onderwijs, de zorg of uw pensioenfonds.
Geldigheid
Bent u 18 jaar of ouder, dan is uw paspoort of identiteitskaart 10 jaar geldig. Voor iedereen onder de 18 jaar is een paspoort of identiteitskaart 5 jaar geldig.
- Bron: Voorst (Gemeente)
- 2025-06-25
- Recht