Resultaten 161 - 170 van 178 resultaten

  • Geboorteaangifte

    Een geboorteaangifte moet gedaan worden in de gemeente waar het kindje is geboren. Is het kindje niet in Reimerswaal geboren maar in een andere gemeente (bijvoorbeeld in het ziekenhuis), dan doet u aangifte in die gemeente. De aangifte wordt gedaan door iemand die bij de geboorte aanwezig is geweest.

  • Register foreign documents

    If your vital events took place abroad, you are required to register these in the Personal Records Database (BRP) of your municipality. Such vital details could include a birth, marriage, death, divorce, acknowledgement of paternity or adoption. The documents concerning these life events are also called source documents.

  • Meldpunt ongewenst verhuurgedrag

    Huurt u in de particuliere sector een woon- of verblijfsruimte en komt u ongewenst verhuurgedrag tegen? Er is nu een meldpunt bij de gemeente om hiervan melding te maken. Bij een melding kan de gemeente aan de hand van de Wet Goed Verhuurderschap kijken of er maatregelen genomen kunnen worden tegen een verhuurder of verhuurbemiddelaar die ongewenst verhuurgedrag vertoont.

  • Participatie

    De gemeente Reimerswaal wil inwoners stimuleren om hun omgeving vroegtijdig te betrekken bij plannen in de leefomgeving. De Omgevingswet moedigt mensen met een idee of plan ook aan om met elkaar in gesprek te gaan. Dit wordt participatie genoemd. Lees hieronder meer over participatie voor kleine-, grote- en gemeentelijke projecten.

  • Historie

    Reimerswaal was in de vijftiende eeuw de derde stad van Zeeland geworden , noteert de Nederlandse bewerker J.P. Guépin van het Duitse boek ‘Versunkene Städte’. Vanuit Reimerswaal zeilden schepen naar Vlaanderen, Engeland, Frankrijk en de Oostzeehavens. Reimerswaal lag op de route naar Antwerpen. De vaarroute liep toen door de Oosterschelde. Naast deze handel vormden het winnen van zout en de meekrapteelt de belangrijkste bronnen van bestaan.

  • Dorpsraden

    In de gemeente Reimerswaal zijn er dorpsraden in Kruiningen, Oostdijk, Waarde en Yerseke. In Rilland is er een klankbordgroep. De dorpsraden en klankbordgroep hebben tweemaal per jaar overleg met een vertegenwoordiger van het college. Dit overleg vindt plaats op het gemeentehuis of op locatie. De dorpsraden en klankbordgroep geven gevraagd en ongevraagd advies over zaken betreffende de directe woon- en leefomgeving. Er wordt onder andere gesproken over het volkshuisvestingsbeleid, verkeersmaatregelen, reconstructieplannen, de voorbereiding en wijzigingen van het omgevingsplan, instandhouding van lokale voorzieningen, speelgelegenheden en openbare orde en veiligheid.

  • Briefadres aanvragen

    U staat in de Basisadministratie Personen (BRP) ingeschreven op uw woonadres. Dit is het adres waar u per halfjaar het meest overnacht. Hebt u geen woonadres? Dan kunt u zich onder bepaalde voorwaarden laten inschrijven op een briefadres. U woont hier niet, maar uw post wordt hier naartoe gestuurd.

  • Buitenreclame

    Buitenreclame is het aanbieden van reclame-uitingen in verschillende vormen op of aan de weg binnen de gemeente Reimerswaal. Rond de aard, inhoud en de vorm van de reclame zijn op grond van de Algemene Plaatselijke Verordening nadere regels vastgesteld. De gemeente Reimerswaal biedt u verschillende mogelijkheden om reclame te maken aan de openbare weg voor bijvoorbeeld een evenement, uw bedrijf, instelling of vereniging. Het aanbrengen en exploiteren van buitenreclame is in een aantal gevallen voorbehouden aan (een) door de gemeente aangewezen externe partij(en) waaraan exclusief recht op exploitatie is verleend. Afhankelijk van de vorm waarin u uw reclame-uiting wilt, kunt u rechtstreeks contact opnemen met de betreffende exploitant of met de gemeente Reimerswaal. Er zijn 2 vrije plakplaatsen binnen de gemeente aanwezig die bedoeld zijn voor het verspreiden van vrije meningsuitingen. Andere reclamevormen dan genoemd onder de knop ‘regelen’ zijn in beginsel niet toegestaan. Het college kan na een ontheffingsaanvraag wel ontheffing verlenen voor andere reclame vormen.

  • Brandgang

    Een brandgang is een pad tussen huizenblokken om via de achterkant de tuinen en/of de schuurtjes te bereiken. De gemeente is lang niet altijd eigenaar van een brandgang. Brandgangen zijn slechts bij uitzondering in eigendom/beheer bij de gemeente. In het merendeel van de gevallen betreft dit de woningbouwcorporatie of particulieren. De gemeente ontvangt regelmatig klachten over de toegankelijkheid van brandgangen. Veel brandgangen worden geblokkeerd door het laten staan van bijvoorbeeld fietsen, brommers en vuilcontainers. Het is belangrijk dat u de brandgang vrijhoudt. De brandgang kan voor u als bewoner als tweede vluchtweg dienen. Ook de brandweer kan er voor kiezen om van de brandgang gebruik te maken. Een brandgang is niet verplicht door de brandweer, er is ook geen regelgeving waar in een bepaalde situatie een brandgang verplicht wordt. Echter wil dit niet zeggen dat iedereen vrij is om te doen met een brandgang wat hij/zij wil. Een brandgang is vaak notarieel vastgelegd tussen buren onderling en geregistreerd bij het kadaster. In de notariële akte is opgenomen dat buren bijvoorbeeld ‘recht van overpad’ hebben. Voor de gemeente is het dan ook moeilijk om op het juiste gebruik van een brandgang te controleren, dit omdat er geen overzicht is van wie welk recht heeft. U als bewoner dient dus samen met uw buren zorg te dragen voor een vrije doorgang in de brandgang.

  • Groente-, fruit- en tuinafval en etensresten

    In de grijze container met groene kleurclip in de deksel gooit u gft-afval. Groente-, fruit- en tuinafval (gft) bestaat onder meer uit keukenafval, zoals etensresten en schillen en uit klein tuinafval, zoals gemaaid gras, bladeren en geknipt snoeihout. Gft-afval is organisch afval dat de basis vormt voor compost. Composteren is een natuurlijk proces. Bacteriën en schimmels zetten het organische materiaal om in compost. Compost bevat belangrijke voedingsstoffen en verbetert de structuur van de bodem. Op deze manier wordt het water beter vastgehouden en kan zuurstof in de bodem dringen. Planten kunnen hierdoor beter groeien. Schone compost krijgen we alleen wanneer er geen andere stoffen in het gft-afval terecht komen. Het is ook mogelijk om zelf te composteren met behulp van een compostvat. Het is niet moeilijk en bovendien spaart u de natuur en helpt u de planten in uw tuin. In Reimerswaal verdwijnt er nog zo’n 67 kilo gft-afval per persoon per jaar in de restafvalcontainer. En ook in de gft-container zit verkeerd afval. Dit is zonde, want gft is goed te composteren als het maar niet is vervuild. Vervuiling ontstaat door afval dat in een andere container hoort, bijvoorbeeld plastic verpakkingen, textiel of glas. Bij vervuiling moet het gft verbrand worden, wat slecht is voor het milieu en bovendien duurder dan composteren.