Resultaten 171 - 178 van 178 resultaten

  • Bestemmingsplan aanpassen

    In een bestemmingsplan staat hoe de grond in een gebied en de gebouwen die daarop staan, gebruikt mogen worden. Wanneer u grond of gebouwen op een andere manier wilt gebruiken dan in het bestemmingsplan staat, kunt u de gemeente vragen het bestemmingsplan aan te passen. U kunt dit doen voor een bestaand bestemmingsplan, maar ook voor een bestemmingsplan dat nog niet definitief is.

  • Kind erkennen ná de geboorte

    Erkent u uw kind? Dan wordt u juridisch ouder. Dit betekent dat u dan de wettelijke ouder van uw kind bent. U hoeft hiervoor niet de biologische ouder te zijn. Als juridisch ouder hebt u rechten en plichten. Zo hebt u het recht om uw kind te zien en bent u verplicht om voor uw kind te zorgen. U kunt uw kind erkennen bij de burgerlijke stand van de gemeente of via een notaris.

  • Informatie opvragen (Woo-verzoek)

    De Wet open overheid (Woo) zorgt voor een meer transparante overheid, die uitlegt wat zij doet en waarom. De Woo vervangt per 1 mei 2022 de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Informatie van de overheid moet zo veel mogelijk openbaar zijn. Dit staat in de Wet open overheid (Woo). Zo heeft u bijvoorbeeld recht op informatie over het beleid en de besluiten van de gemeente. De gemeente informeert u hierover via persberichten, huis-aan-huisbladen, de website overheid.nl of onze eigen website. Als u op zoek bent naar documenten die nog niet openbaar zijn, kunt u vragen of die documenten openbaar gemaakt kunnen worden. Zo'n verzoek heet een Woo-verzoek. De gemeente bekijkt na uw verzoek of de gevraagde documenten openbaar gemaakt kunnen worden.

  • Wegenplan

    De gemeente Kapelle heeft een Wegenplan. In dit plan staat beschreven wat de gewenste functie is van de wegen en straten, waaronder de snelheidslimieten (bijv. 50 km/u of 30 km/u). Ook worden de geplande aanpassingen op specifieke locaties genoemd, bijvoorbeeld om de verkeersveiligheid te verbeteren. Het Wegenplan is tot stand gekomen met de actieve betrokkenheid van bewoners, bedrijven en instellingen uit de gemeente Kapelle. Er zijn verschillende momenten geweest waarop iedereen kon meedenken. Zo was er eind 2019 een digitale enquête waarin inbreng kon worden gegeven. Daarnaast zijn er bijeenkomsten georganiseerd met bewoners om tussenresultaten en toekomstige plannen te bespreken. Het plan is in april 2021 goedgekeurd door de gemeenteraad. U kunt het Wegenplan hieronder bekijken en zo een goed beeld krijgen van de geplande ontwikkelingen voor de wegen en straten in de gemeente Kapelle.

  • Erfpacht

    Bij de uitgifte van bouwkavels voor woningbouw is het mogelijk de kavels te kopen. Ook is het mogelijk om deze in erfpacht af te nemen. Erfpacht is een beperkt recht dat de erfpachter de bevoegdheid geeft de grond van een ander (de eigenaar) te houden en te gebruiken met hetzelfde genot als de eigenaar. Aan erfpacht kan de verplichting worden gekoppeld om een periodieke vergoeding (canon) te betalen. De gronden blijven eigendom van de verpachter (gemeente), maar de erfpachter moet zorgen voor het onderhoud, de verzekering en de belastingen. De erfpachter kan zijn gebruiksrecht aan een derde verkopen. Erfpacht lijkt dus veel op eigendom. Belangrijk punt in de nieuwe erfpachtvoorwaarden in Kapelle is dat de grondprijs gedurende de gehele looptijd van de erfpacht gelijk blijft. De erfpachter kan op ieder gewenst moment de grond kopen tegen de waarde inclusief btw op het moment van uitgifte. Dat geeft zowel de bewoner als de bank zekerheid. Over het verschil tussen de economische waarde en de grondwaarde wordt 6% overdrachtsbelasting in rekening gebracht. Wil men blijven pachten dan kan dat ook. De jaarlijkse erfpachtcanon stijgt alleen met de consumentenprijsindex. Natuurlijk hoopt de gemeente dat de erfpachters de kavel uiteindelijk een keer gaan kopen. Maar als de gemeente woningzoekenden een handje kan helpen bij het kopen of bouwen van een woning, dan doet ze dat ook, want de gemeente wil investeren in wonen en werken.

  • De geschiedenis van de Franse Herdenking

    Sinds 1950 wordt jaarlijks een herdenking gehouden. Vanaf 2003 wordt dit gedaan op of omstreeks 16 mei, de dag dat de Franse generaal Deslaurens sneuvelde bij de aftocht van zijn troepen van Vlissingen naar Breskens. De herdenking wordt georganiseerd door de gemeente Kapelle, in overleg met de Franse Ambassade in Nederland en het Comité du Souvenir Français. Bij de ceremonie zijn de ambassadeurs of consuls van Frankrijk en Marokko aanwezig, vertegenwoordigers van de Nederlandse Strijdkrachten, militaire attachés van diverse landen, veteranenorganisaties en Franse en Marokkaanse organisaties.

  • Welstandscommissie (vergaderingen)

    De welstandscommissie is een onafhankelijke commissie die burgemeester en wethouders adviseert over vergunningaanvragen voor bouwen en monumenten. Bij een vooroverleg en aanvraag omgevingsvergunning beoordeelt deze commissie het uiterlijk, inclusief de plaatsing in zijn omgeving, en de zichtbare kwaliteit van het bouwwerk op basis van de in de welstandsnota/beeldkwaliteitspannen geformuleerde criteria. Bij een monumentenaanvraag worden de monumentale aspecten bekeken, zowel het interieur als het exterieur. De benoeming van een welstandscommissie en een monumentencommissie is volgens de Woningwet en de Monumentenwet voor iedere gemeente verplicht. De commissie vergadert op dinsdagmiddag in de even weken, vanaf 13:30 uur in een openbare vergadering. Wilt u meer informatie over de welstandsvergaderingen? Neem dan contact op met de afdeling VROM, telefoon 14 0113. Voordat u als burger, bedrijf of instelling een aanvraag omgevingsvergunning indient, kunt u vragen of uw aanvraag voldoet aan het bestemmingsplan en redelijke eisen van welstand. Dit vooroverleg is in verband met de procedure bouwaanvraag een overlegmoment, waarbij wel de vorm van het plan is aangegeven, maar nog niet de bouwtechnische aspecten. Via vooroverleg omgevingsvergunning kunt u het formulier vooroverleg digitaal invullen en indienen.

  • Milieustraat Kapelle

    Het O.L.A.Z. (Openbaar Lichaam Afvalstoffenverwijdering Zeeland) heeft in de regio verschillende milieustraten. De milieustraten worden geëxploiteerd door de Zeeuwse Reinigingsdienst, de ZRD. Eén daarvan is aan de Dijkwelseweg 1A in Kapelle. Op deze milieustraat kunt u uw huishoudelijk afval gratis inleveren. Het afval moet gescheiden worden aangeboden. Huisvuilzakken met ongesorteerd afval worden niet geaccepteerd. Ook bedrijfsafval wordt niet aangenomen. Op de milieustraat wordt alleen brandbaar restafval geaccepteerd wat niet onder fijn huishoudelijk valt. Dus wat niet in de rolcontainer past.