Resultaten 381 - 388 van 388 resultaten

  • Klimaatadaptatie in Hellendoorn

    Beleid
    Waar het kan, worden verharde oppervlakken ontsteend en vergroend. Afstromend schoon regenwater wordt zoveel mogelijk direct of anders via voorzieningen in de bodem geleid, zodat het vertraagd kan afstromen en in perioden van droogte een buffer vormt. We willen hemelwater zoveel mogelijk vasthouden, daar waar het valt. Zowel op openbaar als op privaat terrein. Bij stedelijke (her)ontwikkelingen streven we naar minimaal 10% meer openbaar groen in vergelijking met de uitgangssituatie. Daarnaast is het mogelijk om via een subsidieverordening ook de privé terreinen klimaatadaptiever in te richting.

    Subsidie
    Voor inwoners, bedrijven en scholen in de gemeente Hellendoorn is het tot en met 2025 mogelijk subsidie te ontvangen voor het vergroenen van de tuin, afkoppelen hemelwater, groene daken en de aanschaf van een regenton. Op deze pagina kunt u hiervoor alle informatie vinden.

    Lopende projecten

    Een aantal voorbeeldprojecten die voortvloeien uit het klimaatprogramma vindt u hieronder.

    Wadi’s

    Afgelopen jaar hebben we al een aantal wadi’s aangelegd: Willem de Clerqstraat, Meester Ponsteenlaan, Vroegeling, Anemoon, Zandsteeg, Kasteelstraat en de Tolhuis. Hierdoor hebben we een waterberging gerealiseerd van bijna 1500 m3.

    Ook in 2022 gaan we aan de slag met het realiseren van nieuwe wadi’s. Door de realisatie van nieuwe wadi’s zorgen we voor minder wateroverlast en meer biodiversiteit.

    Kruispunten Constantijnstraat

    In de loop van 2022 worden de kruising Constantijnstraat – Grotestraat – G. van der Muelenweg en de kruising Constantijnstraat – Parallelweg aangepakt. Dit project bestaat uit rioolvervanging waarbij hemelwater ontkoppelt wordt en herinrichting vanwege verkeersveiligheidsmaatregelen.  Onderdeel in dit project is de realisatie van een waterberging van 1000 m³ onder het marktplein. Het hemelwater kan hier in de grond infiltreren. Ingeval van zeer extreme buien is voorzien in een overloop die zorgt dat het water nog ondergronds verder richting de Regge stroomt.

    Op deze pagina kunt u meer informatie vinden, inclusief het ontwerp.

    Noetselerweg

    De riolering, trottoirs en rijbaan in de Noetselerweg zijn in slechte staat en moeten worden vernieuwd. De openbare verlichting wordt voorzien van LED lampen. Samen met aanwonenden is gekeken hoe we met een andere inrichting de straat leefbaarder kunnen maken. Dit heeft geresulteerd in een inrichtingsvoorstel waarbij veel groen in terug komt. Groen zorgt voor een fijne leefomgeving met minder hittestress en meer biodiversiteit. Om wateroverlast tegen te gaan wordt een wadi gerealiseerd op de hoek van de Ericaweg. Ook in de ondergrond zorgen we voor extra infiltratiemogelijkheden voor regenwater door het aanbrengen van infiltratieriolen. Naast het klimaatadaptief inrichten van de openbare ruimte worden dakoppervlakten van particuliere woningen afgekoppeld en stimuleren we het vergroenen van de tuinen in dit project.

    De werkzaamheden starten rond de zomer 2022.

    Gerealiseerde projecten

    Stadsbeek
    Woensdag 4 maart 2020 is Stadsbeek de Brake officieel geopend. Deze beek vormt het laatste deel van de afvoer van het hemelwater uit het centrum van Nijverdal naar de Regge. Eerst ondergronds en vanaf het Hoge Dijkje zichtbaar en beleefbaar in de beek. Het Nijverdalse centrum is hiermee klimaatbestendig geworden en kan ook grote hoeveelheden regen goed verwerken. Het riool wordt niet extra belast en mensen in het centrum houden droge voeten.  
    De inrichting van de beek en de directe omgeving biedt kansen aan allerlei planten en dieren. Door het inzaaien van kruidenmengsels, een uitgekiend beplantingsplan en nestvoorzieningen voor vogels en vleermuizen wordt de biodiversiteit rond de beek belangrijk gestimuleerd.
    Behalve nuttig is de Stadbeek ook aangenaam om te zien. Wandelpaden, bruggen en een vlonder maken het mogelijk om de natuur in en rond de beek van heel dichtbij te beleven.

    Grotestraat
    De revitalisering van het centrumgebied van Nijverdal en het omgaan met klimaatverandering zijn in dit project hand in hand gegaan. De herinrichting van de 800 meter lange Grotestraat is bijzonder vanwege haar groenblauwe structuur met een klimaatadaptieve wadi en waterbergende plantvakken rondom de bomen. Het watersysteem in de Grotestraat is afgestemd op het natuurlijk aanwezige forse reliëf van meer dan dertig meter tussen Sallandse Heuvelrug en Reggedal. Op het hoge deel van de straat wordt het water van de verharding afgekoppeld op de groeiplaatsen van de bomen. Dit water wordt vervolgens gebufferd in regenwaterkratten onder de beplanting, waarbij het water uiteindelijk via het bladerdak van de bomen weer verdampt. Op het lage deel van de straat zijn verschillende wadi’s gerealiseerd met een bergend vermogen van ruim 750 m3. Bij extreme hoosbuien vangt een wadi het afstromende regenwater van de berg op dat vertraagd wordt afgevoerd naar de beekloop van de Regge. Een wadi vormt zowel een ruimtelijk zwaartepunt als een ontspannen en schaduwrijke verblijfsplek. De wadi’s met hun kleurrijke vegetatie dragen bij aan een aantrekkelijke verblijfsruimte en biodiversiteit. Door de klimaatwadi te koppelen (Water, groen, biodiversiteit, ruimtelijke kwaliteit centrum) ontstaat er dubbelgebruik voor zowel het watersysteem als gebruikers van de openbare ruimte.


    Denk mee!

    Heeft u opmerkingen, bijvoorbeeld omdat in uw straat regelmatig wateroverlast voorkomt of heeft u ideeën over uw wijk of straat, laat het ons weten. De komende jaren hebben we budget beschikbaar om klimaatadaptieve initiatieven op te pakken!


    Meer informatie

    Mochten er vragen zijn over water, klimaat en riolering dan kunt u contact op nemen met:
    Mareen Leferink (Beleidsmedewerker water en natuur): m.leferink@hellendoorn.nl
    Marcel Brinks (Beleidsmedewerker openbare ruimte): m.brinks@hellendoorn.nl

    Meer informatie over het huidig GRP “Samen leven met water’ is op deze pagina te vinden.

  • Vrijwilligersverzekering

    Wat is verzekerd:

    De gemeente Hellendoorn heeft gekozen voor het meest uitgebreide pakket, bij verzekeraar Centraal Beheer Achmea. Om aanspraak te maken op de verzekering moet u kunnen aantonen dat de geleden schade is ontstaan tijdens het uitoefenen van vrijwilligerswerk. De gemeente toetst of aan deze voorwaarde is voldaan, voordat de schadeclaim naar de verzekeraar wordt doorgestuurd.

     

    Wie zijn verzekerd:

    Iedere vrijwilliger die in enig organisatorisch verband, onverplicht en onbetaald werkzaamheden verricht ten behoeve van anderen en/of de samenleving, en waarbij een maatschappelijk belang wordt gediend, is verzekerd en kan aanspraak maken op de dekking. Er geldt geen leeftijdsgrens of minimum aantal uren voor het vrijwilligerswerk; ook eenmalige activiteiten, kerkelijk werk, buurtactiviteiten en mantelzorg (met uitzondering van de verkeersaansprakelijkheid) zijn verzekerd.

     

    Voor alle verzekeringen (behalve de ongevallenverzekering) geldt: Deze verzekeringen zijn alleen van kracht voor zover de schade niet is gedekt door een andere verzekering al dan niet van oudere datum. Verzekeringsgebied is Nederland. Incidentele grensoverschrijdende activiteiten voor vrijwilligers vallen binnen het verzekeringsgebied (excl. Rampenbestrijding).

     

    Vrijwilligers uit een verzekerde gemeente zijn altijd verzekerd:

    Vrijwilligers uit een verzekerde gemeente, die vrijwilligerswerk gaan doen in een andere gemeente, zijn verzekerd op de polis van de woongemeente. Heeft de werkgemeente of de vrijwilligersorganisatie waarvoor de vrijwilligersactiviteiten worden verricht een eigen vrijwilligersverzekering? Dan is de vrijwilliger via de ‘werkgemeente’ of de vrijwilligersorganisatie verzekerd. Aldus valt een vrijwilliger uit een verzekerde gemeente nooit tussen wal en schip. Vrijwilligers uit een onverzekerde gemeente, die vrijwilligerswerk gaan doen voor een organisatie uit een verzekerde gemeente, zijn verzekerd!

     

    Hoe kunt u schade claimen:

    Om schade te verhalen op de verzekering moet de vrijwilliger een schadeformulier indienen.

    De gemeente controleert de gegevens en of de geleden schade inderdaad tijdens het uitvoeren van vrijwilligerswerk is ontstaan. Is dat het geval, dan wordt de schadeclaim doorgestuurd naar verzekeraar Centraal Beheer Achmea, die de claim verder afhandelt. Bij sommige polissen is er sprake van een eigen risico. In dat geval wordt dit rechtstreeks met de verzekerde afgewikkeld.

     

    U kunt het schadeformulier downloaden. Na het invullen kunt u dit formulier uitgeprint naar de gemeente Hellendoorn sturen (t.a.v. team Maatschappelijke Domein, Postbus 200, 7440 AE Nijverdal). U kunt het ingevulde schadeformulier ook mailen naar gemeente@hellendoorn.nl

     

    De gemeente stuurt het formulier door naar Centraal Beheer Achmea. Centraal Beheer Achmea zal de schade verder afhandelen.

  • Afvalbrengpunt

    Uw huishoudelijk afval inleveren? Dat kan op het gemeentelijk Afvalbrengpunt aan de Fuutweg 25 te Nijverdal.

    Bezoekadres: Fuutweg 25, 7442CL in Nijverdal

    Particulieren

    Op het ABP kunt u terecht met de afvalpas, die aan elk huishouden is verstrekt. De afvalpas is adresgebonden en registreert hoeveel afval u heeft aangeboden. Zonder pas bent u ook welkom op het ABP, wel betaalt u dan voor alle soorten afval een kostendekkend tarief. U kunt meerdere soorten afval inleveren op het ABP.

    Bedrijven

    Aan bedrijven kan een bedrijfsafvalpas worden verstrekt. Deze pas kunt u verkrijgen bij het ABP. Neem daarvoor wel uw officiële bedrijfsgegevens mee en een identiteitsbewijs. Bedrijven betalen een kostendekkend tarief.

    Asbest

    Voor het afleveren van asbest gelden speciale regels. U moet het asbestafval in ieder geval verpakken. Dit doet u door het dubbel in te pakken in doorzichtig niet-luchtdoorlatende folie. Dit folie is 0,2mm dik. Plak de naden dicht met tape. Bij aankomst op het afvalbrengpunt wordt dit altijd gecontroleerd door de toezichthouder van het afvalbrengpunt.

    Compost/tuinaarde/grond/zand

    De gemeente verstrekt geen compost, tuinaarde, zand of grond aan particuleren. De wet "Markt en Overheid" geeft aan dat gemeentes geen producten mogen verstrekken die burgers bij plaatselijke bedrijven kunnen kopen.

    Geen afval, maar grondstoffen

    Een afvalloze samenleving in 2030; dat is het doel van het afvalbedrijf van de gemeente Hellendoorn. We staan voor de uitdaging om steeds meer ‘afval’ te gaan hergebruiken en zo veel mogelijk grondstoffen terug te winnen.

    • Dit is wat we daarvoor doen:
    • PMD, papier, gft en restafval halen we gescheiden op. Lees de Afvalwijzer.
    • Op het ABP dient u het afval zoveel mogelijk gescheiden in te leveren.
    • Op een aantal plekken, vooral bij winkelcentra, kunt u PMD, glas, textiel en kunststof brengen.
    • Grof huishoudelijk afval en grof tuinafval halen we tegen vergoeding ook aan huis op.

    Samen maken we Hellendoorn afvalloos!

  • Leerlingenvervoer aanvragen

     

    Leerlingenvervoer wordt onder voorwaarden toegekend naar de dichtstbijzijnde toegankelijke school.. Kiest u een school die verder weg ligt, terwijl hetzelfde type onderwijs (of dezelfde richting van het onderwijs) dichterbij ook mogelijk is, dan komt u mogelijk niet in aanmerking voor leerlingenvervoer.

     Er zijn vier vormen van leerlingenvervoer. Wanneer aan de voorwaarden wordt voldaan, wordt de vorm van het leerlingenvervoer bepaald op basis van de mogelijkheden van de leerling. Eventueel kan een medische keuring door een onafhankelijke keuringsarts nodig zijn.

    1. Fietsvergoeding
      Leerlingen die zelfstandig of onder begeleiding kunnen fietsen, krijgen een vergoeding van € 0,09 per kilometer. Als tijdens het fietsen (tijdelijke) begeleiding nodig is, kennen we voor de begeleiding een vergoeding toe van € 0,09 per kilometer.
    2. Openbaar vervoer
      Leerlingen die - met of zonder (tijdelijke) begeleiding - kunnen reizen met het openbaar vervoer, krijgen een vergoeding op basis van het OV-tarief voor de afstand van het woonadres naar de school. Als hierbij (tijdelijke) begeleiding nodig is, ontvangt de begeleider ook een OV vergoeding .
    3. Eigen vervoer
      Ouders/verzorgers van leerlingen die in aanmerking komen voor aangepast of openbaar vervoer, kunnen aangeven of ze de leerling zelf met de fiets of de auto naar school willen brengen. De vergoeding is dan een bedrag op basis van openbaar vervoer of een kilometervergoeding voor de fiets of auto: 
    • 0 - 5000 = €0,24
    • 5001 - 10000 = €0,18
    • 10001 - 20000 = €0,14
    1. Aangepast vervoer (taxibus)
      Bij aangepast vervoer wordt de leerling in een taxi(busje) vanaf het verblijfsadres naar school gebracht. Uitgangspunt is dat het vervoer wordt gecombineerd met andere leerlingen. Leerlingen kunnen een beroep op aangepast vervoer (taxibus) doen wanneer:
    • zij door een structurele lichamelijke, verstandelijke, zintuigelijke of psychische handicap niet in staat zijn (ook niet onder begeleiding) om (of ander eigen vervoersmiddel) of te reizen met het openbaar vervoer;
    • de reistijd met het openbaar vervoer langer is dan 1,5 uur en de reistijd per taxi (aangepast vervoer) tot de helft korter wordt;
    • er geen openbaar vervoer mogelijk is naar de school.

     

     

     

     

  • Afvalstromen en grondstoffen

    Waar kunt u uw verschillende soorten afval kwijt. U vindt het hier.

     

    Ook de gemeente Hellendoorn streeft er naar om het afval zoveel mogelijk gescheiden in te zamelen. Zie voor meer informatie de  Afvalwijzer.

    Welke afvalsoorten kunt u apart inleveren:

    GFT

    GFT (Groente-, fruit- en tuinafval) kunt u kwijt in de container met het groene deksel. De container wordt 1 keer per 2 weken in de even weken geleegd. In de Afvalwijzer kunt u snel zien wat er wel en niet in de container mag. 

    Jaarlijks kunt u tot 500 kg groenafval gratis naar het Afvalbrengpunt brengen.

    Papier

    Papier kunt u kwijt in de container met het blauwe deksel. De container wordt 1 keer per 6 weken geleegd. In de Afvalwijzer kunt u snel zien wat er wel en niet in de container mag.

    Daarnaast kunt u het papier gratis inleveren op het Afvalbrengpunt

    PMD

    PMD (verpakkingen van plastic, metaal en drankkartons) kunt u kwijt in de container met het oranje deksel. De container wordt 1 keer per 4 weken in de oneven weken geleegd. In de Afvalwijzer kunt u snel zien wat er wel en niet in de container mag.

    Daarnaast kunt u het PMD gratis kwijt op het Afvalbrengpunt.

    Restafval

    Restafval kunt u kwijt in de container met het grijze deksel. De container wordt 1 keer per 4 weken in de oneven weken geleegd. In de Afvalwijzer kunt u snel zien wat er wel en niet in de container mag.

    Daarnaast kunt u het restafval storten op het Afvalbrengpunt in de daarvoor bestemde container.

    Let op: afval afkomstig van de Japanse duizendknoop moet bij het restafval, in de grijze container of in de bak voor het restafval op het Afvalbrengpunt. Op het Afvalbrengpunt kunt u dit als Groenafval invoeren op de inweegzuil, maar afvoeren als restafval. Door dit plantmateriaal te verbranden wordt voorkomen dat restanten van deze plant weer kunnen uitgroeien tot een nieuwe plant met alle overlast van dien. 

    Grof huishoudelijk afval

    Grof huishoudelijk afval kunt u zelf wegbrengen naar het Afvalbrengpunt als restafval in de daarvoor bestemde container. Volumineus afval (betreft afvalstoffen met een lage soortelijke massa die slechts gering kunnen worden verdicht) kan tot maximaal 1 kuub per dag aangeboden worden.

    Grof huis- of tuinafval kunt u tegen betaling aan huis laten ophalen als aan de volgende voorwaarden wordt voldaan:

      • het afval betreft geen puin, glas, bruin- of witgoed;
      • de totale hoeveelheid afval mag niet meer dan 1 kuub bedragen voor restafval en 2 kuub voor tuinafval;
      • de afval moet gebundeld aangeboden worden;
      • de bundels of stukken mogen niet zwaarder zijn dan 25 kilo per stuk.
      • de kosten voor het ophalen van grof huis- of tuinafval vindt u onderaan deze pagina. Dit gaat altijd op rekening en kan niet contant of per pin voldaan worden. 

    Om een afspraak te maken voor het ophalen hiervan, kunt u contact opnemen met de publieksbalie van de gemeente Hellendoorn, 0548-630000, of mail naar gemeente@hellendoorn.nl.

    Glas

    Voor de inzameling van glas zijn in de gemeente op centrale plaatsen glasbakken geplaatst. In de Hellendoorn-App of via de Hellendoorn Afvalkalender ziet u waar de glasbakken staan. Wat mag er allemaal in de glasbak? U leest het in de Afvalwijzer.

    Vlakglas

    Stukken vlakglas die tussen het rondglas zitten verstoren het smelten van rondglas. Dit heeft te maken met de hardheid van het vlakglas. Daarom moet u vlakglas apart inleveren, dit kan gratis op het Afvalbrengpunt (of bij schildersbedrijven).

    Textiel

    Voor de inzameling van textiel zijn in de gemeente op centrale plaatsen textielbakken geplaatst. In de Hellendoorn-App of via de Hellendoorn Afvalkalender ziet u waar de textielbakken staan. Wat mag er allemaal in de textielbak? U leest het in de Afvalwijzer. Meer informatie en een handige tool om te bepalen wat wel en niet in de container mag, vindt u op de website van Sympany.

    Het textiel moet in een afgesloten zak in de container gedeponeerd worden. 

    Donzen dekbedden kunnen gratis ingeleverd worden op het Afvalbrengpunt in een speciaal daarvoor bestemde blauwe container. Van belang is dat alleen dons wordt aangeboden en geen synthetisch materiaal.

    Klein chemisch afval (KCA)

    Klein chemisch afval (kca) kunt u gratis afgeven op het Afvalbrengpunt. Daarnaast kunt u gebruik maken van de standplaatsen van de chemokar bij u in de buurt. De chemokar staat op de volgende zaterdagen in april en oktober voor u klaar! In de Afvalwijzer leest u wat er als kca ingeleverd mag worden. 

    Zaterdag 6 april en 5 oktober 2024 

      • Daarlerveen Wulpenweg (parkeerplaats) 9.30 t/m 11.30 uur
      • Daarle Dalvoordeweg ('n Tip parkeerplaats) 11.45 t/m 13.45 uur

    Zaterdag 13 april en 12 oktober 2024 

      • Haarle Veldkampsweide 9.30 t/m 11.30 uur
      • Hellendoorn Hofmansweide 12.00 t/m 14.00 uur

    Zaterdag 20 april en 19 oktober 2024 

      • Nijverdal Nijveldserf/ parkeerplaats 9.30 t/m 11.00 uur
      • Nijverdal Kruidenwijk Kuperserf/ sporthal 11.15 t/m 13.00 uur
      • Nijverdal De Blokken P C Stamstraat/ watertoren 13.15 t/m 15.00 uur

    Hout a/b kwaliteit

    Dit kunt u storten op het Afvalbrengpunt in de daarvoor bestemde container. Hout a/b kwaliteit is schoon hout, hard- en zachtboard, spaanplaat, laminaat, meubels en deuren (zonder bekleding, glas en spiegels), geschilderd hout, pallets, triplex en multiplex.

    Hout c (geïmpregneerd hout en bielsen)

    Dit kunt u storten op het Afvalbrengpunt in de daarvoor bestemde container. Hout c kwaliteit is het geïmpregneerde hout en bielsen.

    Puin

    Dit kunt u storten op het Afvalbrengpunt in de daarvoor bestemde container. Het is niet toegestaan om Ytong-beton en gasbetonblokken in de puinbak te deponeren. Dit moet in de bak voor gipsplaten gedeponeerd worden.

    Metaal

    Metaal kunt u gratis kwijt op het Afvalbrengpunt.

    Grond en zand

    Grond en zand kunt u kwijt op het Afvalbrengpunt. U kunt geen grond/zand ophalen van het ABP. Voor bedrijven is het niet toegestaan om grond en zand te brengen.

    Wit- en bruingoed

    Wit- en bruingoed kunt u gratis kwijt op het Afvalbrengpunt. Afgedankte zonnepanelen kunt u ook als wit- en bruingoed op het Afvalbrengpunt kwijt. 

    Asbest

    Jaarlijks kunt u 100 kg asbest gratis kwijt op het Afvalbrengpunt. Voor de acceptatie van asbest gelden de volgende regels:

      • Het asbest wordt uitsluitend geaccepteerd als het verpakt is in twee lagen doorzichtig en onbeschadigd folie. De folie moet voldoende sterk te zijn om het asbest voldoende af te schermen.
      • Op het Afvalbrengpunt mogen geen (verpakkings-) werkzaamheden plaatsvinden door de aanbieders of eigen medewerkers. Er moet dus thuis worden verpakt.
      • Het asbest dient bij voorkeur op een pallet te worden aangeboden, hiervoor is een heftruck op het Afvalbrengpunt aanwezig.
      • Wat u niet op pallet aanbiedt, moet u zelf op een pallet zetten. Zorg er dus voor dat de pakketten niet te zwaar en groot zijn.
      • Indien u het asbest op pallets aanbiedt, zorg er dan voor dat de heftruckchauffeur met de lepels van de heftruck onder de pallet kan komen.
      • Asbest kan alleen ingenomen worden door medewerkers van het Afvalbrengpunt.

    Gipsplaten

    Dit kunt u storten op het Afvalbrengpunt in de daarvoor bestemde container. Ytong-beton en gasbetonblokken moet u ook in deze bak deponeren.

    Matrassen

    Dit kunt u kwijt op het Afvalbrengpunt in de daarvoor bestemde rolkarren.

    Dakleer

    Dit kunt u storten op het Afvalbrengpunt in de daarvoor bestemde container. Voor bedrijven is het niet toegestaan om grond en zand te brengen.

    EPS (piepschuim)

    Dit kunt u kwijt op het Afvalbrengpunt in de daarvoor bestemde rolcontainer.

    Harde kunststoffen

    Dit kunt u storten op het Afvalbrengpunt in de daarvoor bestemde container. Hieronder vallen diverse plastic gebruiksvoorwerpen zoals speelgoed, emmers, tuinstoelen, etcetera.

    Tapijt

    Dit kunt u storten op het Afvalbrengpunt in de daarvoor bestemde container.

    Autobanden

    Deze kunt u kwijt op het Afvalbrengpunt. Lever deze s.v.p. zonder velg in. 

  • Termen die gebruikt worden in het waterbeheer

    Een overzicht met termen die worden gebruikt in het waterbeheer met een beschrijving van de betekenis of het gebruik van de term.

    Afkoppelen

    Regenwater verdwijnt gewoonlijk via regenpijpen van gebouwen, woningen kolken riolering onder straten. Maar ons regenwater schoon genoeg (als het niet vies oppervlak valt) rechtstreeks voeren naar oppervlaktewater , infiltreren bodem, waar grond dat toelaat. Dit heet afkoppelen. regenwaterbuis niet meer gekoppeld aan het vuilwaterstelsel dat naar  rioolwaterzuiveringsinstallatie gaat. 

    Onder de pagina 'Samen met u verstopping en overlast voorkomen' vindt meer informatie over het waarom en hoe u zelf regenwater kunt afkoppelen.

    Afvalwater
    Afvalwater hebben allemaal. Vuil water van huizen bedrijven, vaak ook regenwater van druk bereden straten, loopt het riool in. We noemen het dan afvalwater. Het vervuild moet gereinigd worden. Via het riool wordt het afvalwater verder getransporteerd naar een rioolwaterzuiveringsinstallatie .

    Baggeren
    Bagger slib dat ontstaat doordat plantenresten, afval, bodemmateriaal bladeren zich vastzetten bodem van sloten vijvers. Hierdoor wordt het water steeds ondieper het leidt tot verontreiniging van het water door uitlevering van baggerspecie met water. Bij warm weer bevat waterlaag die boven staat nog maar een beperkte hoeveelheid zuurstof. Vissterfte, overmatige algenbloei stank kunnen het gevolg zijn. Een ondiepe watergang kan ook minder water afvoeren, wat bij heftige regenval tot overstromingen kan leiden. 
    Daarom komen waterbeheerders actie. het baggeren het water weer een stuk dieper waardoor sommige watergangen vissen weer prima kunnen leven. Ook tijdens het baggeren wordt rekening gehouden met aanwezige vissen waterdieren.

    Blauwalg
    Blauwalg een bacterie die giftige stoffen kan afscheiden Door blauwalg kunnen vissen andere waterdieren sterven kunnen mensen ziek worden. Vaak ziet het water door blauwalg niet aantrekkelijk uit veroorzaakt het stankoverlast. Vergiftiging door blauwalg kan door het inslikken van water (bij mens dier) contact met water, waardoor huiduitslag maag- darmproblemen kunnen ontstaan. Blauwalg komt vooral voor bij temperaturen hoger dan graden.

    Botulisme
    Botulisme een bacterie het water die vooral ‘ zomers voorkomt leidt tot ziekte onder watervogels vissen. Een bacterie zorgt voor verslapping van spieren bij vogels heeft vaak dood tot gevolg. Botulisme meestal alleen gevaarlijk (dodelijk) voor watervogels vissen, maar soms ook voor mensen. Ook kunnen mensen het overgedragen andere watervogels. Door botulisme aangetaste vogels zijn herkenbaar doordat vogels traag zijn, slechts korte afstanden afleggen helemaal niet kunnen vliegen. Omdat kadavers (door botulisme) een ideale broedplaats voor botulisme vormen, kunnen snel zeer veel gif bevatten. Het daarom van belangrijk dode dieren snel ruimen (niet zelf doen!). Omdat botulisme steevast optreedt plaatsen waar veel eenden bij elkaar komen, moet warme zomers eenden niet voeren concentratie van eenden tegen gaan. Botulisme komt vooral voor stilstaand, ondiep water met een temperatuur hoger dan graden.

    Drainage
    Drainage ontwatering het afvoeren van water uit bodem naar oppervlaktewater ( soms naar riolering ) het grondwaterpeil verlagen. Hierbij wordt het water afgevoerd via drains (buizen), kleine sloten greppels.

    Drinkwater
    Drinkwaterbedrijven winnen water uit grond, uit rivieren, rivieroevers uit duinen. In de gemeente Hellendoorn zorgt het drinkwaterbedrijf Vitens voor drinkwatervoorziening. Vitens gebruikt voornamelijk grondwater om drinkwater te maken. Het drinkwater dat bij uit kraan stroomt, komt meestal dicht uit buurt. Het uit grond opgepompt een waterwingebied omgeving. van grondwater schoon drinkwater maken, moet het water gezuiverd worden. 
    Het drinkwater moet ook voldoen aan eisen volgens wet. Stoffen als kalk, ijzer mangaan worden uit het water gehaald; dit zijn natuurlijke stoffen die het grondwater heeft opgenomen uit bodem.

    Drukriool
    De gemeente is verantwoordelijk voor inzameling afvoer van afvalwater daarmee aanleg, het onderhoud het beheer van het hoofdrioolstelsel. In het buitengebied wordt het afvalwater met behulp van pompen onder druk naar bebouwde kom verpompt. Drukriolering is herkenbaar aan grijze/groene kasten bij pompen langs de weg met een rode storingslamp. 

    Gemengd rioolstelstel
    Als sprake van een gemengd rioolstelsel, worden zowel het afvalwater als het regenwater via dezelfde buizen afgevoerd naar een rioolwaterzuiveringsinstallatie . Nadeel hiervan dat veel schoon water (% van jaarlijkse neerslag die verhard oppervlak valt) naar zuivering wordt afgevoerd, waardoor belasting van zuivering meer dan noodzakelijk. 
    gemengd stelsel
     
     
    Gescheiden rioolstelsel
    Als sprake van een gescheiden rioolstelsel, wordt het afvalwater andere buizen afgevoerd dan het regenwater . Het afvalwater gaat naar rioolwaterzuiveringsinstallatie ; het regenwater naar oppervlaktewater infiltratievoorziening.
    gescheiden stelsel
     
    Grondwater
    Grondwater het water dat zich ondergrond bevindt. Regen - oppervlaktewater dringt grond (infiltreert) tot het een niet-doorlatende laag bereikt. Boven deze laag raakt grond verzadigd; ‘verzadigde zone’. hoogte tot waar deze verzadiging optreedt het grondwaterpeil. hoogte van grondwaterstand . varieert sterk: sommige gebieden komt het grondwater tot vlak onder het maaiveld. Woningbouw deze gebieden kan niet zomaar, hiervoor eerst onderzoek nodig.

    Grondwater meestal van goede kwaliteit omdat zich onderweg allerlei processen plaatsvinden, waardoor bacteriën virussen uit het water zijn verwijderd. Onder steden met name onder bedrijventerreinen kunnen verontreinigingen zitten van (vroegere) industriële activiteiten.

    Het grondwatersysteem zit ingewikkeld elkaar. Het (meestal) onzichtbaar houdt zich niet aan gemeentegrenzen. kunnen het zelf lastig beïnvloeden. Terwijl het wel grote invloed kan hebben functies van grond.
     
    IBA
    IBA staat voor Individuele Behandeling van Afvalwater. Als afstand die burger vanaf zijn huis tot aan het gemeentelijk riool moet overbruggen groot , vervalt aansluitplicht gemeentelijke riolering . burger mag echter niet ongezuiverd afvalwater lozen, maar moet het afvalwater een "voorziening" lozen, een IBA-systeem.
    Het meest bekende IBA systeem septictank. Meer geavanceerde systemen hebben namen als actief slib, submerged bed, oxidatie bed, helofytenfilter etc.
     
    Infiltratievoorziening
    Een infiltratievoorziening een constructie waarmee regenwater makkelijker sneller kan infiltreren (wegzakken) bodem. zijn bovengrondse ondergrondse infiltratievoorzieningen. 
    Voorbeelden van bovengrondse infiltratievoorzieningen zijn waterdoorlatende verharding wadi’s. Enkele voorbeelden van ondergrondse infiltratievoorzieningen zijn infiltratiekratten, infiltratieriolen infiltratieputten.
     
    Oppervlaktewater
    Oppervlaktewater het water sloten, plassen, vijvers, kanalen, meren, beekjes rivieren. Dus het regenwater , het water dat buiten ziet. 
    Onder 'Samen met u verstopping en overlast voorkomen' vindt meer informatie over hoe zelf het oppervlaktewater schoon kunt houden.
     
    Randvoorziening
    Een randvoorziening een opvangbak waarin bij hevige regenval het veel aan water uit het riool wordt opgevangen. Normaal komt het overtollige water via een buis (overstort ) het nabijgelegen oppervlaktewater terecht. Dit kan stank veroorzaken. Bovendien veel zuurstof voor nodig dit afvalwater breken dat kan vissterfte veroorzaken. aanleg van een randvoorziening een manier dit voorkomen. Als een hevige regenbui weer voldoende ruimte het riool , wordt het water met slib teruggepompt riolering afgevoerd naar rioolwaterzuivering . 
    zijn verschillende vormen van randvoorzieningen. Een bergbezinkbassin een grote ondergrondse opvangbak. Een bergbezinkleiding een grote ondergrondse buis die het rioolwater opvangt. Daarnaast zijn bovengrondse, groene bergingen voor opvang van rioolwater.
     
    Regenwater
    Water uit lucht (bijv. regen) noemen regenwater. Dit schone water komt grond terecht infiltreert bodem ( wordt grondwater ), stroomt naar oppervlaktewater naar het riool . Wanneer het regenwater naar het riool stroomt, vermengd het zich met afvalwater . Vandaar dat gemeente streeft zoveel mogelijk regenwater koppelen van het riool bij nieuwbouw niet aan sluiten het riool. houden schoon water schoon.
     
    Riolering
    Riolering het totaal van buizen, putten, pompen, rioolgemalen alles wat nog meer nodig het afvalwater (ondergronds) naar rioolwaterzuiveringsinstallatie brengen. Voert een rioolstelsel naast afvalwater ook regenwater , dan noemen dat een gemengd rioolstelsel . zijn ook gescheiden rioolstelsels . Deze voeren het afvalwater naar rioolwaterzuiveringsinstallatie het regenwater via een apart systeem naar het oppervlaktewater .
     
    (Riool)overstort
    Bij een hevige regenbui stroomt korte tijd veel water het riool. Soms kan het riool deze grote hoeveelheid water niet verwerken. Via een overstort stroomt het teveel aan water dan naar het oppervlaktewater . Het regenwater vermengd met afvalwater dus niet schoon. Als dit het oppervlaktewater terecht komt kan dit stank veroorzaken. Bovendien veel zuurstof voor nodig dit afvalwater breken dat kan vissterfte veroorzaken. In de gemeente Hellendoorn zijn er op verschillende plekken overstorten.
     
    Rioolwaterzuiveringsinstallatie
    Een rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi) een soort ´fabriek´ die water dat via het riool wordt aangevoerd, zuivert tot een bepaald niveau waarna het het oppervlaktewater geloosd wordt. De waterschappen Vechtstromen en Drents Overijsselse Delta zijn verantwoordelijk voor zuivering.
     
    Uitlogend materiaal
    Uitlogend materiaal materiaal dat oplost regenwater het daardoor vervuilt zodra het contact komt met dat regenwater. kunt hierbij denken aan zinken dakgoten, koperen daken lood slabben.
     
    Waterketen
    Afvalwater drinkwater vormen samen waterketen. waterketen bestaat zowel uit winning, productie, het transport gebruik van drinkwater als inzameling, het transport zuiveren van afvalwater.
     
    Watersysteem
    Regenwater valt grond zakt bodem (grondwater ) loopt naar het oppervlaktewater . Het grootste deel komt uiteindelijk zee terecht. Daar verdampt het, vormt het wolken die naar land drijven opnieuw neerslag geven. Dit vormt natuurlijke weg van het water wel het watersysteem. Aan het eind van zomer temperatuur van het zeewater het hoogst, dan verdamping ook hoger daardoor krijgen deze periode vaak hoosbuien.
    watersysteem
     

  • Grondwater, hinder en overlast door riolering of water op straat

    Grondwater, grondwater standen, stank in huis, storing aan het drukriool, verstoppingen in de huisaansluiting en wateroverlast.

    Wilt u iets melden? Dat kan digitaal, maar uiteraard kunt u ook telefonisch contact opnemen door te bellen met (0548) 630 000.

    Woningen in het buitengebied zijn meestal aangesloten op de drukriolering. Als een pand aangesloten is op de drukriolering staan er grijze/groene kasten langs de weg, die een rode storingslamp hebben. 

    Brandt de rode lamp op een schakelkast, staat het deurtje open of is de kast beschadigd dan kunt u contact opnemen met de storingsdienst, telefoon 0650 280 885, van de gemeente Hellendoorn.

    Wilt u een nieuwe huisaansluiting of uw huisaansluituing laten vernieuwen. U vraagt bij bouw of verbouw 'altijd' eerst een rioolaansluiting aan bij de gemeente en gebruikt hiervoor het Aanvraagformulier huisaansluiting riolering.

    Meer informatie over dit onderwerp kunt u vinden op deze pagina; Huisaansluiting op de riolering.

    Informatie over de grondwaterstanden in de gemeente Hellendoorn

    De gemeente Hellendoorn heeft veel plekken waar de hoogte van het grondwater gemeten wordt. Dit gebeurt in kleine buizen die bijna helemaal onder de grond zitten en door gaten onderin komt het grondwater in de buis. Met speciale apparatuur wordt gemeten hoe hoog het water staat en dit gebeurd automatisch.

    Als u graag de grondwaterstand in uw omgeving wilt bekijken dan kunt u dat doen door de volgende link te openen; Hellendoorn grondwatermeetnet.

    Grondwater

    Een hoge grondwaterstand kan leiden tot grondwateroverlast. De gemeente kan niet altijd voorkomen dat er wateroverlast ontstaat (is ook niet de taak van de gemeente). Daarom zullen inwoners soms zelf aanvullende maatregelen (waterhuishoudkundig en/of bouwkundig) moeten nemen.
    Als u last heeft van grondwateroverlast ga dan eerst na of uw buren of andere woningen in de buurt dezelfde problemen hebben. Als u de enige bent die last heeft van grondwateroverlast ga dan na of uw riolering of waterleiding niet lek is.

    De eigenaar van een woning is zelf verantwoordelijk voor het op eigen terrein treffen van maatregelen tegen wateroverlast.

    De gemeente kan u adviseren over de te treffen maatregelen.

    Als er sprake is van wateroverlast op uw eigen terrein, heeft u de volgende taken:

    • nemen van waterhuishoudkundige maatregelen, bijvoorbeeld aanleg van drainage;
    • nemen van bouwkundige maatregelen om bouwtechnische gebreken te verhelpen, zoals niet-waterdichte kelders, lekke convectorputten of te diepe kruipruimtes;
    • nemen van maatregelen als er sprake is van een slechte structuur / doorlatendheid van de gronden;
    • nemen van voorzieningen voor de ontwatering bij de ontwikkeling (bouw en woonrijp maken) van nieuwe gebieden.

    Grondwater nieuwbouw

    Tijdens de bouwfase rijdt vaak zware apparatuur over de omliggende grond. Het gevolg daarvan is een verdichting van de ondergrond. Vlak voor de oplevering van het pand worden de toekomstige tuinen voorzien van een laag teelaarde, vaak zonder dat de ondergrond is omgewerkt. Het gevolg hiervan kan zijn dat u maanden later na flinke regenval in een inmiddels ingerichte tuin wateroverlast ondervindt. Het water kan niet weg door de verdichte ondergrond.

    hinder kruipruimte

     

    Let er daarom op dat voor het aanbrengen van de teelaarde eventuele verdichtingen van de ondergrond eerst worden omgewerkt (door minimaal 1 meter diep te laten spitten, let wel op riolering en kabels en leidingen die in de ondergrond zitten). Als dit niet geregeld is door de aannemer, zorg er dan zelf voor. Voorkomen is beter dan genezen!

    Als doorspitten geen optie is omdat de tuin al is ingericht is het aanbrengen van grindpalen een mogelijkheid. Dit kan met behulp van een grondboor relatief eenvoudig. U boort een gat met de boor zo diep mogelijk en vult deze met grind. Om te voorkomen dat het grind verstopt doordat de grond ertussen spoelt is er een eenvoudige truc: een oude panty. U vult de panty boven het gat met grind en laat deze beetje bij beetje zakken aan het eind legt u een knoop.

    Overigens vermindert wateroverlast in tuinen van nieuwbouwwijken vaak na enkele jaren, wanneer het groen een volwassen wortelstelsel heeft ontwikkeld en het bladoppervlak meer water verdampt.

     

    Klimaatadaptatie

    Extreem weer. Daar hebben we steeds vaker last van. Het ene moment is het extreem warm en zit je dagenlang te zweten. Het andere moment komt de regen met bakken uit de lucht. Samen pakken we de vervelende gevolgen van extreem weer aan. Als iedereen een steentje bijdraagt, maken we het met elkaar een stuk aangenamer. Ook in Hellendoorn komen we in actie. 

    U kunt voor meer informatie de pagina Klimaatadaptatie in Hellendoorn raadplegen.

    Kolk zonder deksel

    Kolken zijn de roosters in de weg die voor de afvoer van regenwater van de straat zorgen.

    Als een kolk kapot is of als u overlast ervaart, meld het dan.

    Een duiker is een buis onder de weg, die watergangen met elkaar verbindt. Meld het als u gezien heeft dat het water niet goed doorstroomt. De beheerder kan dan langskomen om de oorzaak te achterhalen.

    Losliggende putdeksels, verstopte kolken en duikers

    Putten zijn de grote ronde deksels in weg of trottoir. In de straat vindt u soms ook peilbuisdeksels, dit zijn kleine kunststof deksels.

    Is er sprake van een gevaarlijke situatie, bijvoorbeeld als er een putdeksel weg is. Meld het dan direct!

    Stank, vuil in het water en dode dieren/ vissen

    Heeft u last van, of ziet u:

    • Stank
    • Vuil in het water
    • Dode dieren en vissen

    Doe dan een melding bij de gemeente.

     

    Stank

    Stinkt de sloot of gracht bij u in de buurt? Dit kan meerdere oorzaken hebben. Meldt u het aan de gemeente zodat wij de oorzaak kunnen achterhalen.

    Bij hevige regenval wordt soms het teveel aan regenwater in het riool `als nooduitlaat` naar open water gevoerd (overstort). Hierdoor kan tijdelijk stankoverlast optreden. Neem bij langdurige overlast contact op met de gemeente.

    Vuil in het water

    Bij waterverontreiniging is snel handelen belangrijk om te voorkomen dat het erger wordt. Dus heeft u waterverontreiniging, zoals olie of gevaarlijk afval, gesignaleerd? Meld het direct !

    Bij minder ernstige vormen van waterverontreiniging, bijvoorbeeld bij zwerfvuil in het water, verzoeken wij u dit te melden.

    Een overstort soms leiden tot een tijdelijk zuurstoftekort in het water. Het kan dan voorkomen dat u na een hevige regenbui dode vissen ziet in het oppervlaktewater.

    Dode dieren en vissen

    Soms treft u in de zomermaanden zieke of dode vissen en watervogels aan in of nabij vijvers, of ander oppervlaktewater. Dit kan wijzen op botulisme of blauwalg. Zwem niet in water waarin dode dieren drijven. Een klein wondje kan al leiden tot een ernstige besmetting. Raak dode dieren nooit met blote handen aan. Wanneer u dode dieren in het water aantreft, meld het dan bij de gemeente of neemt u contact op met het waterschap Vechtstromen of Drents Overijsselse Delta.

    U kunt op de overkoepelende pagina van de waterschappen nagaan in welk beheergebied u zich bevind.

    Er kan een massale vissterfte ontstaan wanneer hitte, droogte en stortbuien samengaan.

    Gemeente en waterschap nemen diverse maatregelen om dit te voorkomen, maar het zal nooit helemaal uit te sluiten zijn.

    Een warme periode kan plotsklaps eindigen in een extreme (onweers)bui. Voor de vissen zijn deze donderbuien vaak minder plezierig. De plotselinge en extreme regenbuien veroorzaken overvolle riolen. Riooloverstorten treden dan in werking, waarbij er veel vuil in de beken terecht komt. Voor het afbreken van dit vuil is veel zuurstof nodig, waardoor het zuurstofgehalte in het water daalt, met een risico op happende en zelfs dode vis.

    Ook kan er een tekort aan zuurstof ontstaan als er kwalijke stoffen in het water geloosd zijn.

    De waterbeheerder tracht in het natraject de oorzaak te achterhalen. Is er sprake van een overtreding, dan probeert het waterschap de dader op te sporen. Zij houdt u op de hoogte van de uitkomst van dit onderzoek.

    Heeft u dus de moeite genomen het waterschap te waarschuwen, dan hoort u van hen wat er met uw melding is gedaan en wat de afloop is.

     

    Stinkend of bubbelend riool

    Hieronder vindt u mogelijke oorzaken en oplossingen voor een stinkend en bubbelend riool.

    • Lucht in en uit het riool
    • Problemen door bubbels en stank
    • Problemen door stank (zonder bubbels)
    • Rioollucht bij dakkapel of dakraam

    Lucht in en uit het riool

    Als water in het riool loopt, moet er lucht uit. En als het water uit het riool verdwijnt, moet er lucht in. Dat geldt voor het riool in en om uw huis én voor het openbare riool. De lucht van het openbare riool gaat zelfs voor een groot deel via uw huis het riool uit; samen met de lucht uit uw eigen riool. Dat gebeurt via een open rioolpijp die door uw dak naar buiten steekt.Vooral als het regent, moet er veel lucht uit het riool. Die vieze lucht wilt u natuurlijk niet in huis hebben. Daarom moet uw riool in huis ook luchtdicht zijn. En pas op dat u bij de open pijp geen dakraam of ventilatierooster plaatst. Dan komt de stank alsnog in uw woning!

     

    Problemen door bubbels en stank

    Hoe zit het met de ontluchting?

    Heeft u geen ontluchtingspijp op uw dak (deze kan ook onder de dakpannen zitten)? Dan kunt u problemen krijgen, zoals stank in huis of bubbelende afvoeren. Als uw riool niet verstopt is en u hoort tóch gebubbel, dan zit het probleem in de ontluchting. Dat geldt ook als elke rioolaansluiting in uw huis wel een stankslot heeft en het riool tóch stinkt. Misschien heeft u bij een verbouwing de dikke ontluchtingspijp vervangen door een kleinere, omdat u niet precies wist waarvoor de pijp daar zat. Schakel bij bubbelende afvoeren of een stinkend riool een deskundige in, zoals een installateur/loodgieter.

     

    Problemen door stank (zonder bubbels)

    U heeft last van rioollucht in huis zonder dat het riool bubbelt. Dat kan als een zogenaamd stankslot (bijvoorbeeld een zwanenhals onder een gootsteen) niet meer functioneert. Bijvoorbeeld omdat al het water verdampt is (vanwege beperkt gebruik of na een lange vakantie). Dan staat het riool in open verbinding met de lucht in huis. U lost het op door wat water in de betreffende gootsteen, wasbak of putje te gieten.

    Rioollucht op straat? Bij droog weer kan het 'stankslot' van de kolk droog staan. U kunt dit verhelpen door een emmer water in de kolk te gieten. Is de stank na twee dagen nog niet weg, meldt u dit dan aan de gemeente. Wij controleren dan of het stankscherm in de kolk in tact is.

    Na rioleringswerkzaamheden in de straat kan er tijdelijk een rioollucht blijven hangen. Deze zal na een paar dagen wegtrekken. Als de stank langer dan twee dagen aanhoudt meldt u dit dan.

     

    Rioollucht bij dakkapel of dakraam?

    Als u rioollucht ruikt bij uw dakraam of dakkapel, dan is de kans groot dat de ontluchtingspijp niet op de juiste plaats staat. Als u in een ouder huis woont kan die lucht ook uit de regenpijp komen (met name als het regent). Raadpleeg dan een installateur.

     

    Sloten en vijvers

    Na hevige regenbuien is het normaal dat het waterpeil in de sloot of vijver (oppervlaktewater) hoger is dan normaal. Binnen een dag hoort het peil weer normaal te zijn.

     

    Storing drukriool of de rode lamp brand

    Woningen in het buitengebied zijn meestal aangesloten op de drukriolering. Als een pand aangesloten is op de drukriolering staan er grijze/groene kasten langs de weg, die een rode storingslamp hebben. U kunt zelf controleren of de rode storingslamp op de schakelkast brandt. Brandt de rode lamp op een schakelkast, staat het deurtje open of is de kast beschadigd, meld dit dan aan de gemeente of neemt u contact opnemen met de storingsdienst, telefoon 06-50280885, van de gemeente Hellendoorn, de storingsdienst kan u verder helpen.

     

    Verstopping

    Het komt wel eens voor dat een afvoer in uw huis verstopt raakt. Constateert u een verstopping in uw riool, dan kunt u het vaak zelf oplossen en hebt u niet altijd de gemeente nodig. Hieronder leest u tips om verstoppingen te voorkomen.

    • Een afvoeraansluiting werkt niet
    • Meerdere afvoeraansluitingen werken niet
    • Verstopping in het gemeenteriool
    • Verstopping in uw eigen riool

     

    Een afvoeraansluiting werkt niet

    Soms werkt een rioolaansluiting in huis niet, bijvoorbeeld van een wastafel. Draai dan de afvoer van de wastafel open en maak die schoon. Ook ontstoppen met een simpele ontstopper is vaak voldoende. Helpt het niet? Pas dan op met allerlei chemische middelen. Ze kunnen uw riool aantasten én de werking van de rioolwaterzuivering verstoren. Schakel liever een rioolreinigingsbedrijf in.

    Meerdere afvoeraansluitingen werken niet

    Als meerdere rioolaansluitingen niet werken, is het probleem waarschijnlijk groter. Zeker als geen enkele aansluiting meer werkt. Of als het water dat u op de eerste verdieping wegspoelt op de begane grond weer uit een putje of toilet komt. Onderzoek eerst of de verstopping in úw riool zit of in het gemeenteriool. Dat doet u op de volgende manier:

    Informeer bij uw buren of zij ook problemen hebben. Zo ja, dan is de kans groot dat de verstopping in het gemeenteriool zit. Is dat niet het geval, dan zoekt u verder.

    Woont u in het buitengebied? Kijk eerst of de rode lamp op de schakelkast brandt. Is dat zo, kijk dan bij ‘Storing drukriool/ rode lamp brandt’ wat u moet doen. Is dat niet het geval, dan zoekt u verder.

    Op de perceelsgrens (de grens tussen gemeentegrond en particuliere grond, in veel gevallen een halve meter uit de perceelsgrens op particuliere grond) ligt normaal gesproken een ontstoppingsstuk of -put. Hier kunt u zien of de verstopping in uw riool of in het gemeenteriool zit. De exacte plaats van het putje staat aangegeven op de aansluitschets van uw woning. Als u niet in het bezit van een schets waarop het ontstoppingsstuk staat, kunt u hiervan (indien voorradig) een kopie opvragen bij het loket Bouwen, mileu en openbare ruimte. U ziet het ontstoppingsstuk niet. U zult hem dus moeten opgraven vanaf uw eigen terrein; u mag niet graven in openbaar gebied.

    Staat er water in het ontstoppingsstuk, dan zit de verstopping waarschijnlijk in het gemeenteriool. Staat er geen water in het ontstoppingsstuk, dan zit de verstopping waarschijnlijk in uw riool.

    Uiteraard kunt u, op uw kosten, voor dit onderzoek een gespecialiseerd bedrijf inschakelen.

    Woont u in een huurwoning, dan kan uw verhuurder mogelijk helpen. Deze is namelijk verantwoordelijk voor de aansluiting van de woning op de gemeentelijke riolering.

     

    Verstopping in het gemeenteriool

    Denkt u dat de verstopping zich in het gemeenteriool bevindt? Meld dit dan bij ons. We proberen het probleem zo snel mogelijk te onderzoeken en verhelpen.

    Soms blijkt na ons onderzoek dat de verstopping is veroorzaakt door onjuist gebruik door u als bewoner. In dat geval zullen wij de kosten bij u in rekening brengen.

     

    Het komt wel eens voor dat bewoners zelf een bedrijf inschakelen om de verstopping te verhelpen, zonder dat wij op de hoogte zijn. De rekening hiervan betalen wij niet. U moet altijd een melding doen bij ons. In overleg kunnen we eventueel besluiten de storing door het door u ingeschakelde bedrijf te laten verhelpen.

     

    Verstopping in uw eigen riool

    Als de verstopping zich in uw eigen riool bevindt, moet u de verstopping zelf (laten) verhelpen.

     

    Vocht in huis

    Een muffe lucht of schimmelplekken duiden op vocht in uw huis. Om dit soort problemen op te lossen, moet u eerst de oorzaak vinden.

    De belangrijkste oorzaken zijn:

    • Te weinig ventilatie. U kunt meer ventileren. Bijvoorbeeld via roosters in de ramen. Dan ventileert u constant een beetje. Om flink door te luchten, kunt u één keer per dag de ramen even open zetten. Ook het verwarmen van ruimten helpt om vocht te verdrijven.
    • Lekke riolen of regenpijpen. Schakel een installateur in als u dit soort problemen heeft.

    Meer Informatie over vocht in huis en mogelijke oplossingen vindt u op de website van Stichting Rioned.

    Vochtige kruipruimte

    Wanneer de afvoer van water in de grond stagneert, kan de kruipruimte vochtig worden. Een kruipruimte die continue onder water staat, kan stankklachten veroorzaken of leiden tot opkruipend vocht. Een kruipruimte mag niet te diep zijn aangelegd. Meestal is het zelfs niet eens noodzakelijk om een kruipruimte aan te leggen, Bij nieuwbouw moet de vloer dampdicht zijn, dat voorkomt klachten.

    Water in de kruipruimte kan in een enkel geval ook worden veroorzaakt door bouwfouten zoals foutief aangelegde binnenriolering en het vergeten aan te sluiten op de hoofdriolering in de openbare weg. Dergelijke gebreken kunt u verhalen bij de bouwer via de GIW-garantie of via de vorige eigenaar.

    Water op straat of in groenstroken

    Kolken en rioolbuizen zorgen voor de afvoer van regenwater. Tijdens hevige buien kan het voorkomen dat het enige tijd duurt voordat water weg kan stromen en kan er enige tijd water blijven staan. Binnen een uur na de bui hoort de plas weg te zijn.

    In parken of op speelvelden kan het na hevige buien langer duren voordat alle water verdwenen is. Bij een speelveld kan dit een dag duren en in een wadi zelfs twee dagen. 

    Wanneer het water niet binnen de normale tijd verdwenen is of ziet u dat er een kolk verstopt is, meld dit dan aan de gemeente zodat wij dit probleem kunnen verhelpen.

  • Samen met u verstopping en overlast voorkomen

    Papier is oké, vet en doekjes: nee

    We spoelen de gekste dingen door de wc. Rijbewijzen, luiers, tampons, maandverband, boeken en zelfs gereedschap. Allemaal dingen die niet thuishoren in het riool. Maar vooral vet en vochtige doekjes zorgen vaak voor verstoppingen. Het is erg duur om deze verstoppingen op te lossen. Meestal moet u hiervoor zelf betalen. Ook zijn vet en doekjes in het riool slecht voor het milieu. Gooi deze daarom niet in het toilet of de gootsteen.

    Als vet afkoelt, dan stolt het. Vet in het rioolwater kleeft aan de binnenkant van de rioolbuizen. Elke keer als er vet in het riool komt, plakt er meer vet aan het riool. Samen met vochtige doekjes wordt het een grote, harde massa. Dat zorgt voor verstoppingen. Dat kan gebeuren in uw eigen huis, maar ook verderop in rioolbuizen en rioolgemalen. Die verstoppingen zorgen voor veel overlast. Soms moeten we pompen van een gemaal vervangen. 

    Wij willen graag samen met u deze verstoppingen voorkomen. Lees daarom onze tips.

     

    Tips om verstopping te voorkomen

     

    Na het bakken, braden of grillen

    • Laat de pan afkoelen.

    • Veeg de restjes olie of vet uit de pan met keukenpapier.

    • Gooi het keukenpapier in de vuilnisbak.

    Na het frituren

    • Giet het vet of de olie na gebruik terug in de verpakking. Hebt u die niet meer? Gebruik dan bijvoorbeeld een leeg melkpak of een stevige plastic zak. (Let op: laat het vet of de olie wel eerst afkoelen!)

    • Bij steeds meer supermarkten, scholen, sportclubs en afvalpunten staat een gele container. Daar kunt u vet of olie naartoe brengen. Zoek een inleverpunt bij u in de buurt op Frituurvet, recycle het.

    • Is er geen inleverpunt in de buurt? Gooi dan de fles in de vuilnisbak.

    Na het gebruik van een vochtig doekje

    • Gooi vochtige doekjes altijd in de vuilnisbak.

     

    Wat zijn vochtige doekjes?

    Onder vochtige doekjes verstaan we alle vochtige doekjes: billendoekjes, schoonmaakdoekjes, make-updoekjes en vochtig toiletpapier. Staat er op de verpakking dat u het doekje gewoon kunt doorspoelen? Doe dit niet! Gooi vochtige doekjes in de vuilnisbak. In de meeste doekjes zitten namelijk kleine plastic deeltjes. Ook vallen vochtige doekjes niet snel uit elkaar. Samen met vet vormen ze keiharde klonten in het riool. Zo zorgen deze doekjes voor verstoppingen.

     

    Dit mag u wel doorspoelen

    Wat kunt u zonder probleem door de wc spoelen? De 3 P's:

    • poep

    • plas

    • (wc-)papier

     

    Dit mag niet in de wc of gootsteen

     

    Spoel geen spullen door de gootsteen of het toilet die daar niet thuis horen zoals;

    • alle vochtige doekjes; billendoekjes, schoonmaakdoekjes, make-updoekjes en vochtig wc-papier
    • luiers
    • tampons
    • maandverband
    • condooms
    • etensresten
    • vulling voor de kattenbak
    • mondkapjes

    Al deze stoffen kunnen verstoppingen in het riool veroorzaken en de werking van pompen verstoren.

     

    Spoel geen frituurvet en bakvet in de gootsteen of het toilet.

    Vet stolt snel als het in de riolering terecht komt. Dat maakt de kans groot op verstopping in uw eigen huis en dat van de buren.

    Frituurvet en frituurolie mogen gewoon in de grijze container, lever het in bij de het Afvalbrengpunt of bij steeds meer supermarkten, scholen, sportclubs en afvalpunten staat een gele container. Daar kunt u vet of olie naartoe brengen. Zoek een inleverpunt bij u in de buurt op Frituurvet, recycle het.

    Voorkom verstopping door uw afvoer regelmatig te ontvetten met soda en heet water.

     

    Spoel geen resten (wateroplosbare) verf, latex, cement, gips of chemisch afval door de gootsteen.

    Gooi het ook niet in de put op straat. Lever het in bij het Afvalbrengpunt.

     

    Hoe maken we het riool weer schoon?

    Verstoppingen en storingen van pompen geven veel overlast. We moeten verstopte riolen snel schoonmaken. Dit kost veel tijd en geld. De keiharde klonten vet moeten we uit het riool hakken. Ook de pompen en gemalen hebben extra onderhoud nodig.

     

    Afkoppelen

    Als het heel hard regent kan het riool al het water niet meer verwerken. Om overlast te beperken, zijn in het riool zogenaamde overstorten naar het oppervlaktewater aangebracht. Omdat het regenwater in het riool vermengd met afvalwater is het water dat overstort niet schoon en vervuilt het dus het oppervlaktewater. Om vervuiling van het oppervlaktewater tegen te gaan, worden vaak maatregelen genomen om het overstorten van afvalwater zo veel mogelijk te voorkomen. Een belangrijke manier om dit te voorkomen is het afkoppelen van het regenwater van het riool. 

    Wilt u meer informatie over afkoppelen van regenwater en hoe u dat zelf kunt doen? Neem een kijkje op de volgende websites:
    • Rioned. Kenniscentrum voor alles wat met riolering te maken heeft.
    • Amsterdam Rainproof met veel informatie over watergebruik.
    Niet doen in afgekoppeld gebied

    Het regenwater wordt niet meer naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie afgevoerd, maar naar oppervlaktewater of het komt via een infiltratievoorziening in de bodem. Kortom: het regenwater moet schoon blijven. De volgende activiteiten kunt u beter niet doen in afgekoppelde gebieden:
    • vervuilen van afgekoppelde straten en daken. Voorbeelden: onkruidbestrijding met chemische middelen, auto wassen (zeepsop verdwijnt dan in de put op straat), afvalwater rechtstreeks weggooien in putje aan de straat, terras schrobben met chloor of zeep, etc.
    • regenwater aansluiten op het riool
    • gebruik van uitlogende materialen proberen te voorkomen, zoals zinken dakgoten, loodslabben en andere dak- en gevelbekleding veroorzaken vervuiling. De metaaldeeltjes lossen op in het regenwater en komen terecht in het oppervlaktewater en/of de bodem. Vooral bij nieuwbouw of renovatie is het zeer gewenst geen uitlogende materialen meer toe te passen, maar bijvoorbeeld kunststof. Een andere mogelijkheid is om het uitlogende materiaal te behandelen met een coating, zodat dit niet meer uitloogt.

     

    Klimaat

    Extreem weer. Daar hebben we steeds vaker last van. Het ene moment is het extreem warm en zit je dagenlang te zweten. Het andere moment komt de regen met bakken uit de lucht. Samen pakken we de vervelende gevolgen van extreem weer aan. Als iedereen een steentje bijdraagt, maken we het met elkaar een stuk aangenamer. Ook in Hellendoorn komen we in actie. 

    U kunt voor meer informatie de pagina Klimaatadaptatie in Hellendoorn raadplegen.

     

    Water besparen

    Waarom is het belangrijk om minder water te gebruiken? De inspanning die nodig is om iedereen genoeg schoon water te leveren wordt steeds groter en duurder. Maar de productie kan niet onbeperkt worden uitgebreid. Water zuiveren en transporteren kost bovendien energie en er zijn chemicaliën bij nodig. Om in de toekomst onze drinkwatervoorraad veilig te stellen dienen we zuinig om te springen met onze grondwatervoorraad. 
    Iedere inwoner gebruikt gemiddeld ongeveer 120 liter water per dag. Een klein deel daarvan (8%) wordt gebruikt om te drinken en te koken, de overige liters gaan op aan douchen, toilet, tuin begieten en de was en afwas. Met simpele maatregelen in huis kunt u de dagelijkse hoeveelheid terugbrengen. U bespaart daarmee geld en zorgt goed voor natuur en milieu. 

    Tips om zuinig om te gaan met water
    • Repareer lekkende kranen. Tien druppels per minuut lijkt niet veel, maar jaarlijks is dat al gauw zo`n 1100 liter water!
    • Neem vaker een douche in plaats van een bad, en douche wat korter. 
    • Zet uw (vaat)wasmachine alleen aan als deze vol is: dat bespaart naast water ook veel energie. 
    • Let bij de aanschaf van een nieuwe (vaat)wasmachine op het waterverbruik. 
    • Regenwater afkoppelen zodat het niet meer in het vuilwaterriool terecht komt. Plaats een regenton. Met opgevangen regenwater kunt u de tuin begieten, de auto en ramen wassen. 
    • Sproei uw tuin alleen bij langdurige droogte en doe dit niet in de felle zon. Was uw auto en ramen met een spons en emmer in plaats van een tuinslang. 
    • Koop een waterbesparende douchekop en monteer een spoelstop op het toilet. De investering in het materiaal heeft u er binnen korte tijd alweer uit!
    Meer tips en informatie vindt u op de website van Milieucentraal.

    Voorkom vies oppervlaktewater

    Oppervlaktewater is de noodzakelijke leefruimte voor heel wat planten en dieren. Voor een gezonde omgeving hebben ook wij mensen gezond water nodig. Het oppervlaktewater biedt dieren en planten goede plekken om te leven. Alle reden dus om de kwaliteit van dit water goed te bewaken en waar mogelijk te verbeteren.

    Niet doen in en nabij het oppervlaktewater
    • Natuurlijk gooit u geen afval in het water! 
    • Laat uw hond liever niet poepen vlakbij open water: het vuil kan erg gemakkelijk in het water spoelen.
    • Voer eenden en andere waterdieren zo min mogelijk: hoe meer voedsel, hoe meer dieren en hoe meer stikstof - het biologisch evenwicht raakt dan verstoord.