Zoekresultaat 1 - 10 van 23 resultaten

  • Glas-voor-glasbewijs aanvragen

    Momenteel geen abstract beschikbaar

  • Milieuklachten melden

    Voor klachten en meldingen op het gebied van milieu kunt u terecht bij de milieuklachtencentrale. De milieuklachtencentrale is 24 uur per dag telefonisch bereikbaar. U kunt hier terecht als u ergens last van heeft of als u iets wilt melden op het gebied van milieu. Denk hierbij aan rookoverlast van een boer of stankoverlast van een fabriek.

    De centrale registreert uw melding en gaat na bij welke instantie uw klacht of melding thuishoort. Milieuklachten veroorzaakt door bedrijven worden in behandeling genomen door de omgevingsdienst, andere klachten en meldingen worden doorgegeven aan de instantie die hierover gaat.

  • Aanleggen van kabels in provinciale weg, verzoek

    Als u kabels of leidingen wilt aanleggen of verleggen in of onder een weg, dan moet u daarvoor toestemming hebben. U doet uw verzoek bij de provincie als dit een weg betreft die de provincie in beheer heeft.

    Soms mogen in de berm bij provinciale wegen kabels en leidingen gemaakt worden. Deze leidingen en kabels moeten wel een openbare functie hebben. Bijvoorbeeld telecommunicatiekabels of niet-gevulde mantelbuizen die bedoeld zijn voor de Telecommunicatiewet, elektriciteitskabels, gasleidingen, waterleidingen of rioleringen. Voor het (ver)leggen of verwijderen van deze kabels of niet-gevulde mantelbuizen heeft u ook een vergunning nodig.

  • Luchtmeetstations, Verzoek voor plaatsing

    Het formulier is opengesteld voor geïnteresseerden die een voorstel willen indienen.

  • Openbaar vervoer aanbieden (concessie)

    U mag alleen openbaar vervoer aanbieden als u toestemming heeft van de overheid. Dit noemen we een concessie.

    U krijgt toestemming om het openbaar vervoer te regelen voor een vastgesteld gebied of een bepaalde route. De toestemming geldt voor een beperkte periode. Daarna moet u de toestemming opnieuw aanvragen. Tijdens deze periode mag alleen u en niemand anders het openbaar vervoer aanbieden binnen de regio of op de verbinding (dit heet exclusief recht).

    U moet meedoen met een Europese aanbesteding om de toestemming te krijgen.

    De provincie of de gemeente geeft toestemming voor het openbaar vervoer in de regio. Soms verleent de stadsregio toestemming. Dit kan alleen als de minister van Infrastructuur en Waterstaat de stadsregio hiervoor heeft aangewezen. Voor het nationale treinverkeer geeft de minister van Infrastructuur en Waterstaat de toestemming.

  • Ontheffing van verkeersregels op een provinciale weg aanvragen

    Als u deelneemt aan het verkeer, moet u zich aan de verkeersregels houden. De verkeersregels die gelden op de openbare weg staan in de Wegenverkeerswet 1994.

    Wilt u ontheffing van een verkeersregel uit de Wegenverkeerswet? Omdat u een evenement organiseert, werkzaamheden moet uitvoeren of omdat de taxi op een busbaan moet rijden? Dan vraagt u deze ontheffing aan bij de beheerder van de weg. U krijgt van de beheerder dan toestemming om bijvoorbeeld met een tractor op het fietspad te rijden.

    Meestal is de wegbeheerder het Rijk, de provincie, het waterschap of de gemeente. Wilt u ontheffing krijgen van regels uit het Reglement verkeersregels en verkeerstekens? Dan vraagt u dit aan bij Rijkswaterstaat of het CBR.

  • Schadevergoeding voor intrekken/wijzigen vergunning onttrekken grondwater of infiltreren water

    Stel: u heeft een omgevingsvergunning om grondwater te onttrekken of om water in de bodem te brengen. Dat laatste noemen we infiltreren. Soms trekt de provincie die vergunning in of verandert zij die, maar is het niet uw schuld. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als de provincie nieuw beleid ontwikkelt waardoor er andere regels gaan gelden.

    Als u hierdoor schade heeft of gaat krijgen, dan kunt u schadevergoeding krijgen. Dit heet nadeelcompensatie. U kunt ook nadeelcompensatie krijgen wanneer de provincie uw vergunning voor een deel intrekt.

    Voorwaarde voor nadeelcompensatie is dat u niet hoort te betalen voor de gevolgen van de verandering of intrekking van de vergunning. Het Rijk, de provincie, de gemeente of het waterschap kan de regels veranderen of intrekken. Wie dat doet, moet ook de nadeelcompensatie geven.

  • Wonen, bouwen en leefomgeving - Collectieve wooninitiatieven en sociale ondernemingen, subsidie

    Overwegende dat Gedeputeerde Staten, gelet op de urgente kwantitatieve en kwalitatieve woningbehoefte in de provincie Noord-Brabant, het wenselijk achten een subsidieregeling op te stellen.

    Overwegende dat Gedeputeerde Staten, gelet op deze behoefte in de subsidieregeling een paragraaf wensen op te nemen om de realisatie van woningbouw door collectieve wooninitiatieven van particulieren en sociale ondernemingen te stimuleren en om die reden subsidies wensen te verstrekken voor zowel de initiatiefase, de haalbaarheidsfase als de ontwikkelfase van woningbouwprojecten.

  • Omgevingsrecht, gedoogbeschikking

    Gedeputeerde Staten hebben beleidsregels gemaakt. Deze regels heten “Grenzen aan gedogen Noord-Brabant 2001”. Door deze regels kan de provincie gedoogverzoeken eerlijk behandelen.
    In deze regels staat dat heel af en toe een gedoogbeschikking gegeven wordt. Wilt u een gedoogbeschikking? Dan bekijken Gedeputeerde Staten of u deze kunt krijgen volgens de regels. Dit kan lang duren. Soms vinden Gedeputeerde Staten dat u, volgens de regels, geen gedoogbeschikking mag. U krijgt dan geen gedoogbeschikking en u kunt geen bezwaar maken.
    U krijgt bij de gedoogbeschikking altijd regels. Hier moet u aan voldoen. Als dat niet lukt, kunt u alsnog een boete krijgen.

  • Mededeling Stoppende veehouderij

    In artikel 3.101 van de Omgevingsverordening (OV) is een uitzonderingsregeling voor stoppende veehouderijen opgenomen. Veehouderijen, die uiterlijk per 1 januari 2028 stoppen hoeven hun verouderde stalsystemen niet aan te passen per 1 juli 2024 dan wel 1 januari 2026 voor melkrundveehouders en kalverenhouders. Voorwaarde is dat de veehouderij door minder dieren te houden een gelijkwaardige ammoniakreductie behalen. Als u hiervan gebruik wilt maken, moet u hiervan een mededeling doen aan Gedeputeerde Staten met een e-formulier.

    Een veehouder kan via het e-formulier, onder bijvoeging van verplichte bijlagen, aan de provincie mededelen dat hij gebruik wil maken van de uitzonderingsregeling. Aan het gebruik van de uitzonderingsregeling zijn voorwaarden verbonden. Om te voorkomen dat later stoppen leidt tot minder afname van stikstofemissies is in de OV opgenomen dat vanaf 1 juli 2024 dan wel 1 januari 2026 voor melkrundveehouders en kalverenhouders eenzelfde ammoniakreductie wordt behaald via het houden van minder dieren als anders behaald zou worden met aanpassing van de verouderde stalsystemen. De veehouder moet in het e-formulier het maximaal aantal te houden dieren per diercategorie en per huisvestingssysteem vastleggen, zowel van de peildatum (1 april 2022) als het aantal te houden dieren vanaf 1 juli 2024 dan wel 1 januari 2026 voor melkrundveehouders en kalverenhouders (inclusief de berekening dat met dat aantal wordt voldaan aan de ammoniakemissie-eisen). Op basis van de medegedeelde dieraantallen in het formulier kan de toezichthouder controleren of wordt voldaan aan de voorwaarden van de uitzonderingsregeling.

    Bij de mededeling moeten ook afschriften van verzoek(en) tot intrekking van de geldende toestemmingsvereisten alsmede de ontvangstbevestiging worden meegestuurd. Het gaat daarbij om intrekkingsverzoeken, (veelal) ingediend bij de eigen gemeente voor de:

    • melding op grond van het Besluit activiteiten leefomgeving, of
    • omgevingsvergunning voor de milieubelastende activiteit

    En het intrekkingsverzoek bij de provincie voor:

    • de omgevingsvergunning voor de Natura 2000-activiteit

    De provincie stelt na ontvangst van de mededeling, de betreffende gemeenten en de Omgevingsdienst op de hoogte, zodat zij de procedure tot intrekking per 01-01-2028 of het verlenen van een tijdelijke toestemming voor het houden van minder dieren tot 01-01-2028 kunnen voortzetten.