Zoekresultaat 1 - 10 van 17 resultaten

  • Horecabedrijf beginnen

    Als u een horecabedrijf begint, heeft u een exploitatievergunning nodig. U heeft een horecabedrijf als u eten of (alcoholische) drank verkoopt om daar direct te gebruiken, of als u slaapplekken verhuurt. Bijvoorbeeld een café, restaurant, snackbar, discotheek of hotel. Ook voor een buurthuis, clubhuis of kantine heeft u een exploitatievergunning nodig. De vergunning is onbeperkt geldig totdat het horecabedrijf verandert van naam, rechtsvorm, plaats of eigenaar. Verandert er iets? Meld het binnen drie dagen bij de gemeente.

  • Alcoholvergunning aanvragen

    U begint een horecabedrijf of neemt een horecabedrijf over. U wilt er ook alcohol schenken. Dan hebt u een alcoholvergunning nodig. Dit is ook het geval als uw bedrijf een andere rechtsvorm krijgt.

  • Klachten, meldingen en bezwaren

    Bent u ontevreden over de gemeente Assen? Vind u dat u oneerlijk of niet netjes bent behandeld door de gemeente Assen? Dan kunt u een klacht indienen bij de onafhankelijke klachtencoördinator. Wij maken onderscheid tussen een melding, vraag, bezwaar of klacht. Op deze pagina leggen we de verschillen en de procedures uit.

  • Koopzondagen / winkeltijden

    Wilt u meer informatie over extra activiteiten tijdens koopzondagen in de binnenstad, kijk dan op www.ditisassen.nl

  • Inburgeren

    Informatie over de voorwaarden, het aanvragen en de kosten van inburgeren.

  • Bijzonder verlof van school aanvragen

    Kinderen die leerplichtig of kwalificatieplichtig zijn, moeten volgens schoolrooster aanwezig zijn op school en in de les. Het is niet toegestaan om uw kinderen buiten de reguliere schoolvakanties om mee te nemen op vakantie. In bepaalde situaties en onder bepaalde voorwaarden, kunt u wel bijzonder verlof aanvragen voor uw kind.

  • Wmo

    Iedereen wil graag zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen blijven wonen en kunnen meedoen aan het dagelijks leven. Ook met een beperking of probleem. Lukt het u niet (meer) om u zelfstandig te zijn? Dan kunt u in veel situaties geholpen worden door uw partner, kinderen, familie, vrienden of buren. Ook kunt u gebruik maken van voorzieningen in uw buurt. Zoals activiteiten, vrijwilligers(werk), klusjesdiensten en boodschappenservice. Hiervoor kunt u Vaart Welzijn benaderen.

  • Langere openingstijden voor uw horecabedrijf aanvragen

    U kunt als eigenaar van een horecabedrijf een vergunning krijgen om langer open te blijven. Het gaat dan om langere openingstijden tijdens het hele jaar, niet vanwege 1 evenement. Voor een eenmalig evenement vraagt u ontheffing aan.

  • Milieuzorg in uw bedrijf

    Een eigen bedrijf kan milieuschade veroorzaken. Bijvoorbeeld door afval, lawaai of de uitstoot van giftige stoffen. Om deze schade te beperken moet u procedures volgen. Deze legt u vast in de milieuzorg die voor uw bedrijf geldt. Hiermee bespaart u vaak ook kosten. Bijvoorbeeld op energie en water. Deze aandacht voor het milieu wordt ook bedrijfsinterne milieuzorg (BIM) genoemd. Dit is een onderdeel van het managementsysteem van uw bedrijf. Regelt u dit niet op een goede manier of kan de gemeente het niet controleren? Dan grijpt de gemeente in. In uw omgevingsvergunning voor het milieu kan de gemeente dan extra voorwaarden zetten waaraan uw bedrijf moet voldoen.

  • Volledige leerplicht en kwalificatieplicht

    Alle kinderen die in Nederland wonen vallen onder de Leerplichtwet 1969 en hebben recht op onderwijs, maar ook de verplichting om naar school te gaan. Kinderen en jongeren van 5 tot en met 16 jaar zijn leerplichtig. De leerplicht begint op de eerste schooldag van de maand nadat uw kind 5 jaar is geworden. Wordt uw kind bijvoorbeeld in februari 5 jaar? Dan start de leerplicht in principe op 1 maart. De leerplicht stopt aan het einde van het schooljaar waarin uw kind 16 jaar is geworden, of iets eerder als uw kind al 12 volledige schooljaren naar school is geweest. Uw kind mag namelijk al naar school vanaf 4 jaar.