Zoekresultaat 1 - 10 van 43 resultaten

  • Groente, fruit en etensresten (Gfe)

    U woont in een flat, appartement of bovenwoning. U kunt groente, fruit en etensresten (Gfe) gescheiden inleveren in een ondergrondse afvalcontainer bij u in de buurt. Zo heeft u minder restafval en bespaart u kosten. Het gebruik van de Gfe-afvalcontainer is gratis. Gfe is ook beter voor het milieu. Van Gfe-afval maken we compost. Compost is goed voor de bodem waardoor planten en bloemen beter kunnen groeien.

  • Handhaving

    De gemeente controleert of iedereen zich aan de regels houdt. Dit noemen we handhaven. Het doel hiervan is om Enschede veilig en leefbaar te houden. Ervaart u overlast in uw omgeving, meld dit dan bij ons. Meld het ons ook als u ziet dat een gebouw illegaal in gebruik wordt genomen of illegaal wordt verbouwd.

  • Reclame plaatsen

    Reclame plaatsen in de openbare ruimte (gemeentegrond) mag onder bepaalde voorwaarden. De gemeente heeft een paar bedrijven aangewezen die dit mogen regelen. Op eigen terrein mag u zelf reclame plaatsen. Wel zijn er regels. Wilt u iets anders dan wat in de regels staat, dan heeft u een vergunning nodig.

  • Grondwater oppompen

    Niet iedereen mag zomaar grondwater uit de bodem halen. Wie grondwater oppompt, moet een melding doen en in sommige gevallen een vergunning aanvragen.

  • Explosieven in de grond melden

    In de grond kunnen explosieven zitten die nog niet ontploft zijn. Bijvoorbeeld vliegtuigbommen of granaten uit de Tweede Wereldoorlog. Als u een explosief vindt, moet u dit melden. Mogelijk gaat u grote werkzaamheden uitvoeren in een gebied waar misschien explosieven in de grond zitten. Dan moet u een onderzoek laten doen.

  • Kwetsbaarheid melden (Responsible Disclosure)

    Een zwakke plek in een ICT-systeem van de gemeente Enschede, zoals Enschede.nl, kunt u melden. Meld de kwetsbaarheid voordat u dit aan de buitenwereld kenbaar maakt. Zo kan de gemeente Enschede eerst maatregelen treffen. Dit heet Responsible Disclosure.

  • Huisnummer aanvragen

    Een eigen huisnummer is nodig zodat hulpdiensten uw adres kunnen vinden en voor de post. Als u geen eigen huisnummer heeft, dan kunt u dat aanvragen. Let op: alleen de eigenaar van het gebouw kan dit aanvragen, niet de huurder.

  • Havengeld

    In de haven van Enschede moet u haven-, kade- en opslaggelden betalen.

  • Bijstand voor zelfstandigen (Bbz)

    Voor zelfstandig ondernemers met financiƫle problemen is er Bijstand voor zelfstandigen (Bbz).

  • Spreekuur welstand

    Als u wilt bouwen, zal uw bouwwerk in de omgeving moeten passen. In de welstandsnota staat welke regels hiervoor in Enschede gelden. Zeker als u iets bijzonders wilt bouwen, is het verstandig om vooraf advies te vragen. Dit kan bij de stadsbouwmeesters. Zij kijken of uw plannen aan de welstandseisen voldoen. Dit advies is gratis.