Zoekresultaat 1 - 10 van 13 resultaten

  • Leerplicht

    Leerplicht Alle kinderen tussen 5 en 16 jaar die in Nederland wonen zijn leerplichtig. Dit geldt ook voor kinderen met een andere nationaliteit. En voor kinderen van asielzoekers en vreemdelingen. De meeste kinderen gaan al naar school als ze 4 jaar zijn. Maar zij vallen dan nog niet onder de leerplicht. De leerplicht begint op de 1e dag van de nieuwe maand nadat het kind 5 is geworden. Vanaf dat moment zijn ouders of verzorgers ook strafbaar als zij hun kind thuis houden. De leerplicht duurt tot en met het einde van het schooljaar. Een kind dat 16 jaar wordt, moet het schooljaar dus eerst nog afmaken. Een schooljaar loopt van 1 augustus tot en met 31 juli. Als een kind minimaal 12 volledige schooljaren naar school is geweest, is de leerplicht ook afgelopen. Een groep overslaan op de basisschool telt mee als volledig schooljaar. Kwalificatieplicht De kwalificatieplicht is een van de maatregelen van de Rijksoverheid om schooluitval van jongeren tegen te gaan. De maatregel moet de kansen van startende jongeren op de arbeidsmarkt vergroten. Jongeren tussen de 16 en 18 jaar die nog geen startkwalificatie hebben behaald zijn kwalificatieplichtig. Een startkwalificatie is (minimaal) een diploma havo, vwo of mbo (niveau 2 of hoger). De kwalificatieplicht geldt niet voor jongeren die praktijkonderwijs gevolgd hebben. Of onderwijs hebben gevolgd in de uitstroomprofielen arbeidsmarktgericht of dagbesteding op het voortgezet speciaal onderwijs. Verzuim melden Aanvragen voor extra vrije dagen buiten de reguliere vakanties om moeten aangevraagd worden bij het hoofd van de school. Zij beoordelen de aanvraag van de ouders en kunnen hiervoor wel of geen toestemming geven. Wanneer ouders meer dan 10 dagen per schooljaar door gewichtige omstandigheden extra verlof willen dan moet dit aangevraagd worden bij leerplicht van de gemeente. Het kan ook voorkomen dat een kind door lichamelijke of psychische oorzaken geen onderwijs kan volgen. Gaat een kind niet (meer) naar school, zonder dat hier een goede reden voor is? Dan meldt de school dit verzuim direct bij de leerplichtambtenaar of via het verzuimloket van DUO. De leerplichtambtenaar probeert er samen met de ouders, leerling en school alles aan te doen om dit op te lossen. De leerplichtambtenaar houdt toezicht op het naleven van de Leerplichtwet. Meer weten Heeft u vragen over leerplicht of vrijstelling? Neem contact op met de leerplichtsambtenaar via info@ijsselstein.nl. Of bekijk de informatie over leerplicht op Overheid.nl

  • Stadspenning

    Het college en seniorenconvent hebben de mogelijkheid de Stadspenning ook toe te kennen indien er sprake is van een uitermate bijzondere activiteit of prestatie. Aan de Stadspenning is een oorkonde verbonden. Afbeelding: Stadspenning/erepenning, gemeentelijke onderscheiding

  • Aanvulling laag inkomen

    Heeft u een laag inkomen en maakt u onvoorziene, noodzakelijke of bijzondere kosten? Dan heeft u mogelijk recht op bijzondere bijstand. Voor meer informatie en voorwaarden zie Bijzondere bijstand. Leeft u al lange tijd (minimaal 36 maanden) van een laag inkomen? Dan heeft u mogelijk recht op Individuele inkomenstoeslag. Voor meer informatie en voorwaarden zie Individuele inkomenstoeslag.

  • Het Compliment

    Voorwaarden Wordt slechts eenmalig aan dezelfde persoon toegekend en uitgereikt; In aanmerking komen zowel IJsselsteiners als niet-IJsselsteiners. Zij die een: Jubileum vieren; Afscheid nemen; Heldhaftige prestatie hebben geleverd; Top-/eenmalige unieke prestatie hebben gerealiseerd; Professionals die zich beroepsmatig bijzonder in hebben gezet voor de stad Verdiensten liggen op maatschappelijk, sociaal, economisch, cultureel, kerkelijk of sportief gebied. De verdiensten moeten ten goede komen aan de stad IJsselstein. Naast personen kunnen ook bedrijven, verenigingen, instellingen en andere organisaties voorgedragen worden voor deze gemeentelijke onderscheiding. Voordracht aanbieden aan Kabinet van de burgemeester, minimaal vier weken voor moment van uitreiken. Afbeelding: Het Compliment, gemeentelijke onderscheiding

  • Verzoek tot adresonderzoek

    De gemeente start dan een onderzoek en probeert erachter te komen waar deze persoon nu verblijft. De gemeente mag wettelijk gezien de persoon niet van uw adres uitschrijven. Dat kan alleen als de betrokkene zelf aangifte doet van adreswijziging of nadat de gemeente na het onderzoek weet wat het (nieuwe) adres van die persoon is. Een adresonderzoek is grondig, en kan enkele maanden in beslag nemen. Op basis van uw verklaring maakt de gemeente een aantekening in de Basis Registratie Personen (BRP). Daarin staat dat het adres van de door u opgegeven persoon in onderzoek is. Dan kan het nog steeds gebeuren dat u post ontvangt die voor die persoon bedoeld is. Hoe werkt het Stuur het aanvraagformulier (pdf, 109 kB) met een kopie van uw legitimatiebewijs aan de gemeente IJsselstein; afdeling Klantcontactcentrum, Postbus 26, 3400 AA IJsselstein; Gegevens van de persoon die staat ingeschreven op uw adres, maar hier niet woont; De verblijfplaats waar de betrokkene eventueel kan verblijven; Bewijs waaruit blijkt dat u eigenaar of huurder bent van de woning; Een kopie van uw legitimatiebewijs.

  • Proces verbalen

    Provinciale Staten verkiezingen Stembureau 1 Overtoom (pdf, 2 MB) Stembureau 2 Zomerdijk (pdf, 2 MB) Stembureau 3 Plantenbaan (pdf, 2 MB) Stembureau 4 Oranje Nassaulaan (pdf, 4 MB) Stembureau 5 Jan van der Heijdenweg (pdf, 4 MB) Stembureau 6 Poortdijk (pdf, 2 MB) Stembureau 7 Duitslandstraat (pdf, 2 MB) Stembureau 8 Touwlaan (pdf, 3 MB) Stembureau 9 Touwlaan (pdf, 2 MB) Stembureau 10 Benschopperweg (pdf, 2 MB) Stembureau 11 Heemradenlaan (pdf, 3 MB) Stembureau 12 Heemradenlaan (pdf, 2 MB) Stembureau 13 Aalbersestraat (pdf, 2 MB) Stembureau 14 Merkelbachlaan (pdf, 2 MB) Stembureau 15 Heemradenlaan (pdf, 2 MB) Stembureau 16 Praagsingel (pdf, 2 MB) Stembureau 17 Heemradenlaan (pdf, 4 MB) Stembureau 18 Panoven (pdf, 2 MB) Gemeentelijk Stembureau (pdf, 14 MB) Controle rappport Gemeentelijk Stembureau (pdf, 3 MB)   Waterschapsverkiezingen Stembureau 1 Overtoom (pdf, 11 MB) Stembureau 2 Zomerdijk (pdf, 1 MB) Stembureau 3 Plantenbaan (pdf, 1 MB) Stembureau 4 Oranje Nassaulaan (pdf, 1 MB) Stembureau 5 Jan van der Heijdenweg (pdf, 1 MB) Stembureau 6 Poortdijk (pdf, 1 MB) Stembureau 7 Duitslandstraat (pdf, 1 MB) Stembureau 8 Touwlaan (pdf, 1 MB) Stembureau 9 Touwlaan (pdf, 1 MB) Stembureau 10 Benschopperweg (pdf, 1 MB) Stembureau 11 Heemradenlaan (pdf, 1 MB) Stembureau 12 Heemradenlaan (pdf, 1 MB) Stembureau 13 Aalbersestraat (pdf, 1 MB) Stembureau 14 Merkelbachlaan (pdf, 1 MB) Stembureau 15 Heemradenlaan (pdf, 3 MB) Stembureau 16 Praagsingel (pdf, 3 MB) Stembureau 17 Heemradenlaan (pdf, 3 MB) Stembureau 18 Panoven (pdf, 3 MB) Gemeentelijk Stembureau (pdf, 1 MB) Controle rappport Gemeentelijk Stembureau (pdf, 4 MB)    

  • Briefadres

    U kunt een adres van een familielid of kennis opgeven als briefadres. Als u zich wilt inschrijven op een briefadres dan stelt de gemeente eerst een onderzoek in. Vraag het briefadres aan in de gemeente waarin het briefadres ligt. Neem hiervoor telefonisch contact op met 14 030.

  • Coalitieakkoord 2022-2026

    Een zelfstandig IJsselstein dat samenwerkt met andere gemeenten voor zover we daar nadrukkelijk meetbare voordelen uit halen. Onze eigenheid en het behoud van onze voorzieningen tegen een (relatief) gelijkblijvende belastingdruk staan voorop. Wij ondernemen geen stappen die kunnen leiden naar een fusie. Bekijk het hele coalitieakkoord (pdf, 372 kB)

  • Uitslagen verkiezingen 15 maart

    De opkomst in IJsselstein was 58% op 15 maart. Hieronder vindt u per verkiezing de uitslagen: Uitslag Provinciale Statenverkiezingen Partij Aantal stemmen Percentage stemmen GROENLINKS 1236 8,22 VVD 2456 16,34 Forum voor Democratie 360 2,39 CDA 1540 10,24 D66 1119 7,44 Partij van de Arbeid (P.v.d.A.) 1005 6,69 ChristenUnie 531 3,53 PVV (Partij voor de Vrijheid) 927 6,17 Partij voor de Dieren 549 3,65 SP (Socialistische Partij) 402 2,67 Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) 182 1,21 50PLUS 502 3,34 DENK 180 1,20 ZWARTE PIET IS ZWART 25 0,17 BBB 2216 14,74 JA21 1039 6,91 Volt 451 3,00 Belang van Nederland (BVNL) 119 0,79 U26 GEMEENTEN 193 1,28   Een overzicht van alle cijfers vindt u op de website van Alle Cijfers. Uitslag Waterschapsverkiezingen Partij Aantal stemmen Percentage stemmen Water Natuurlijk 2500 16,95 VVD 2030 13,76 Partij voor de Dieren 1011 6,85 CDA 1966 13,33 Partij van de Arbeid (P.v.d.A.) 1481 10,04 AWP voor water, klimaat en natuur 701 4,75 ChristenUnie 501 3,40 Waterschap@inwonersbelangen 445 3,02 50PLUS 530 3,59 Ondernemend Water 244 1,65 De Groenen 183 1,24 Belang van Nederland (BVNL) 398 2,70 Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) 224 1,52 BBB 2537 17,20   Bekijk hier een overzicht van de tellingen voor de Provinciale Statenverkiezingen Bekijk hier een overzicht van de tellingen voor de Waterschapsverkiezingen Proces verbalen Bekijk hier alle proces verbalen van de verkiezingen per stembureau.

  • Jongerenonderscheiding

    Ten aanzien van de criteria De jongerenonderscheiding kan in ieder geval worden toegekend indien de inzet van de jongere als ‘’bijzonder verdienstelijk voor de stad, samenleving of personen” wordt aangemerkt. In plaats van criteria op te stellen voor toekenning van de jongerenonderscheiding, dient er vooral gekeken te worden naar de bijzondere effecten van de (vrijwillige) inzet dan wel het maatschappelijk belang van de inzet. Om die reden wordt volstaan met het geven van een aantal voorbeelden. Voorbeelden zijn: Het op eigen initiatief verrichten van vrijwilligerswerk, mantelzorg. De inzet of prestatie wordt op een zodanige manier uitgevoerd dat dit in positieve zin uitstijgt boven hetgeen van hem verwacht mag worden. Onbaatzuchtig. Het succesvol starten van een eigen onderneming, instelling of vereniging. De jongere onderscheidt zich in positieve zin van zijn leeftijdsgenoten. Ondernemend, lef en doorzettingsvermogen. Uitzonderlijke prestaties op het terrein van jeugdparticipatie, studie of cultuur. Actieve betrokkenheid bij de samenleving, studieprestatie of cultuur geldt als motiverend voorbeeld voor anderen. Frisse blik/nieuwe kansen, ambitie en creatief. Jongeren die een heldendaad hebben verricht. Ten aanzien van de leeftijd Om zo veel mogelijk jongeren de gelegenheid te bieden in aanmerking te komen voor deze onderscheiding kiezen we er voor de leeftijdscategorie vrij te houden. Juridisch is men al volwassen op 18-jarige leeftijd. Maar jeugd/jongeren is ook de verzamelnaam van alle personen die jeugdig zijn, zich jong gedragen of jong lijken. Jeugd is leeftijdsbepaald maar de leeftijdsgrenzen zijn veranderlijk. Ten aanzien van de uitreiking De burgemeester bezoekt de jongere bij het bijzondere project of tijdens de bijzondere activiteit en overhandigt de onderscheiding en een passend cadeau ter waarde van (invullen). Afbeelding: Jongerenonderscheiding, gemeentelijke onderscheiding