Zoekresultaat 1 - 10 van 197 resultaten

 • Leerplicht

  Als ouder of verzorger moet u uw kind inschrijven op een school en u moet ervoor zorgen dat uw kind ook echt naar school gaat. Totdat uw kind twaalf jaar is, bent u als ouders of verzorgers verantwoordelijk voor het naar school gaan van uw kind. Daarna zijn de kinderen dat zelf ook.

 • Paspoort aanvragen of vernieuwen

  U vraagt een paspoort persoonlijk aan bij de gemeente. U maakt hiervoor een afspraak. Na een week kunt u uw paspoort afhalen. Ook hiervoor maakt u een afspraak. U kunt een afspraak maken bij uw eigen gemeente om langs te komen voor de aanvraag. Klik op de online afspraakbutton van uw gemeente hieronder.

 • Wanneer omgevingsvergunning nodig?

  U mag niet zomaar iets veranderen aan uw omgeving. In veel gevallen moet u eerst toestemming vragen van de gemeente of moet u melden wat u gaat doen.

 • Inburgeren

  Komt u als vreemdeling in Nederland wonen? Dan moet u de Nederlandse taal leren spreken, lezen en schrijven. Ook bent u op de hoogte van hoe wij in Nederland leven. Dit heet inburgeren. Bent u al aan het inburgeren? Dan kunt u bij de gemeente terecht voor vragen en informatie. Hiervoor maakt u een afspraak.

 • Overleg over initiatief, plan of idee1

  Een activiteit waarvoor u mogelijk toestemming nodig heeft van de gemeente. Misschien weet u al precies wat u wilt gaan doen. Of misschien is het nog maar een idee. Het kan zijn dat u al een heel plan heeft uitgedacht en gemaakt. Het gaat daarbij om activiteiten die u wilt doen in de “fysieke leefomgeving”. U wilt bijvoorbeeld een woning bouwen of uitbreiden, een hok slopen, een windmolen plaatsen, van een kantoorpand appartementen maken of een bedrijf uitbreiden. Dit zijn activiteiten waar de Omgevingswet regels voor heeft gesteld.

 • Hervestiging vanuit het buitenland

  Komt u uit het buitenland en wilt u opnieuw in Nederland gaan wonen? Dan doet u binnen vijf dagen na aankomst persoonlijk aangifte bij de gemeente. Hiervoor maakt u telefonisch een afspraak. U kunt bellen naar (0511) 71 70 00 voor meer informatie.

 • Legeskosten behandelen vergunningaanvraag

  Een aanvraag indienen kost geld. Wanneer u een aanvraag indient voor een omgevingsvergunning dan brengt de gemeente u de kosten van het behandelen van de aanvraag in rekening. Dat doet de gemeente in de vorm van leges.

 • Duurzaam Bouwloket

  Meer weten over duurzaam (ver)bouwen, energiebesparen, subsidies en leningen? Dan kunt u terecht bij het Duurzaam Bouwloket.

 • Kleine energiebesparende maatregelen

  Maak een afspraak met de energiecoach of met de Ljochtbus

 • Toeristenbelasting

  De gemeente heft toeristenbelasting wanneer tegen betaling gelegenheid tot overnachten aan personen (die niet in de gemeente woonachtig zijn) wordt geboden.