Zoekresultaat 1 - 3 van 3 resultaten

  • Ceremonie bij naturalisatie

    De naturalisatieceremonie is een speciale bijeenkomst voor mensen die Nederlander worden. Bij de ceremonie legt u een verklaring van verbondenheid af. Bij de verklaring van verbondenheid belooft u: de vrijheden en rechten te respecteren die bij het Nederlanderschap horen de plichten te vervullen die bij het Nederlanderschap horen  Daarna krijgt u het besluit van Nederlanderschap. Dit is de laatste stap in het proces voor het krijgen van de Nederlandse nationaliteit. Het besluit van Nederlanderschap geldt zodra u het besluit krijgt tijdens de ceremonie. Als u niet bij de ceremonie bent, wordt u geen Nederlander. Aanwezigheid is verplicht voor mensen vanaf 16 jaar die Nederlander willen worden. Elke gemeente organiseert een naturalisatieceremonie op de nationale naturalisatiedag (15 december). Daarnaast mogen gemeenten extra ceremoniedagen organiseren op andere dagen in het jaar.

  • Nederlandse nationaliteit opgeven of verliezen

    Als u de Nederlandse nationaliteit niet meer wilt hebben, legt u een ‘verklaring van afstand’ af. U moet dan uw Nederlandse identiteitsbewijs inleveren. U kunt ook op andere manieren de Nederlandse nationaliteit verliezen. U verliest het Nederlanderschap bijvoorbeeld als u vrijwillig een andere nationaliteit aanneemt. U verliest de Nederlandse nationaliteit ook als de overheid uw Nederlandse nationaliteit intrekt. Dit gebeurt bijvoorbeeld: als u fraude heeft gepleegd bij het krijgen van de Nederlandse nationaliteit als u voor een misdrijf tegen de Nederlandse staat bent veroordeeld Uw kinderen Doet u zelf afstand van de Nederlandse nationaliteit? Dat heeft misschien gevolgen voor uw kinderen: Een kind jonger dan 12 jaar oud verliest automatisch de Nederlandse nationaliteit als beide ouders afstand doen. Maar alleen als het kind ook een andere nationaliteit heeft. Een kind van 12 tot en met 15 jaar verliest niet automatisch de Nederlandse nationaliteit als de ouders afstand doen. De overheid vraagt het kind eerst om zijn mening. Wil het kind de Nederlandse nationaliteit houden? Dan bekijkt de overheid of dat mag. Een kind van 16 of 17 mag zelf kiezen of het de Nederlandse nationaliteit wil verliezen als de ouders afstand doen. Wil het kind dat? Dan moet het zelf afstand doen. U kunt ook op een andere manier de Nederlandse nationaliteit verliezen. Dat heeft misschien gevolgen voor uw kinderen. Lees daarover de informatie van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

  • Inburgeren

    Moet u verplicht inburgeren? Dan krijgt u een brief van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). U krijgt ook een uitnodiging van de gemeente voor een brede intake. De brede intake bestaat uit: een toets om te bepalen wat u al kunt een gesprek over uw situatie De gemeente maakt daarna een plan waarin staat hoe u moet inburgeren. Dit heet het persoonlijk plan inburgering en participatie (PIP). Hierin staat: welke lessen u gaat volgen welke hulp u kunt krijgen hoe u de inburgering afsluit. Dit gaat met een examen of een afsluitend gesprek. Gaat u inburgeren? Dan moet u ook de participatieverklaring ondertekenen. In de participatieverklaring staat hoe we in Nederland met elkaar willen omgaan. Lees meer over de participatieverklaring op DUO.nl. U kunt ook vrijwillig inburgeren. Bijvoorbeeld als u Nederlander wilt worden. Lees meer over vrijwillig inburgeren op IND.nl.