Zoekresultaat 1 - 10 van 14 resultaten

  • Vergoeding aanvragen na bodemonderzoek

    Als u schade heeft na een bodemonderzoek, kunt u een vergoeding vragen. Het gaat dan om een verplicht bodemonderzoek vanwege het milieu, op verzoek van de gemeente of de provincie.

    De overheid kan het bodemonderzoek zelf hebben ingesteld. Of iemand heeft gevraagd het onderzoek te doen. Bijvoorbeeld een bedrijf dat de grond misschien vervuild had.

  • Overlast beschermde dieren

    Beschermde dieren kunnen overlast veroorzaken. Beschermde dieren die overlast of schade veroorzaken zijn bijvoorbeeld vleermuizen en steenmarters.

    U mag beschermde dieren niet vangen, doden of verjagen. U mag de verblijfplaatsen van deze dieren, zoals een nest of holletje, ook niet verstoren of beschadigen.

  • Bouw- en sloopafval inleveren

    Als u gaat verbouwen of slopen, komt er bouw- en sloopafval vrij, zoals tegels, dakpannen, gipsplaten en beton. U kunt het afval wegbrengen naar een milieustraat of een afvalinzamelstation van de gemeente. Probeer het afval zoveel mogelijk te scheiden.

    Ook kunt u bij een afvalbedrijf een container huren. U kunt het afval in de container kwijt. Daarna haalt het afvalbedrijf de container met afval bij u op.

    Op de pagina milieustraat kunt u lezen welk bouw- en sloopafval u gratis kunt aanleveren

  • Inzameling bedrijfsafval

    Bedrijven en instellingen moeten hun afval scheiden en gescheiden afvoeren. U kunt dit zelf doen. Ook kunt u een contract afsluiten met een erkende inzamelaar of erkende afvalverwerker. Erkende inzamelaars vindt u op de VIHB-lijst van de Stichting Nationale en Internationale Wegvervoer Organisatie (NIWO).

  • Vuurwerk afsteken

    U mag vuurwerk afsteken tijdens de jaarwisseling. Denk aan de veiligheid. Als u zich niet aan de regels houdt, bent u strafbaar.

    Professionals hebben voor het afsteken van vuurwerk een toepassingsvergunning nodig. Een toepassingsvergunning vraagt u aan bij Ilent. Ook heeft u elke keer dat u professioneel vuurwerk afsteekt toestemming nodig van de provincie.

  • Vervoeren of vernietigen resten zieke boom

    Als een boom ziek is, kan de gemeente beslissen deze te behandelen of te kappen. U moet voor de behandeling van de zieke boom, de instructies van de gemeente volgen. Als u de boom gekapt heeft en dit is een boomsoort die een boomziekte kan verspreiden, heeft u een vergunning nodig om de restanten te vervoeren of vernietigen. Overige informatie kunt u vinden bij het onderdeel 'bomen kappen'.

  • Vuur stoken in de openlucht

    U mag geen vuur stoken in de openlucht. Dit is om mensen, wilde dieren en planten te beschermen.

    Er zijn een aantal uitzonderingen. Veroorzaakt u geen overlast? En vormt het vuur geen gevaar voor de omgeving? Dan zijn dit de uitzonderingen:

    • Het verbranden van kerstbomen
    • Het houden van kampvuren door de plaatselijke scouting
    • Het houden van oefeningen door de brandweer
    • Verlichting door middel van kaarsen, fakkels en dergelijke
    • Sfeervuren zoals terrashaarden en vuurkorven, indien gene afvalstoffen worden verbrand
    • Vuur voor koken, bakken en braden

  • Rioolklacht melden

    De gemeente is verantwoordelijk voor de aanleg, het onderhoud en het beheer van het rioolstelsel op openbare grond. De bewoner of perceeleigenaar is verantwoordelijk voor de aanleg en het onderhoud op zijn terrein en heeft een gedeelde verantwoordelijk voor de (huis)aansluitleiding in openbare grond.

    De bewoner is zelf verantwoordelijk voor het oplossen van verstoppingen, ook in het leidingdeel dat ligt in openbare grond. Vetten, zeepresten, doekjes, groenteafval enz. kunnen bij ''normaal'' gebruik ook de leiding verstoppen. Wanneer u een rioolverstopping heeft, dan dient u een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen. 

    Als dit gespecialiseerde bedrijf constateert dat de verstopping in openbare grond plaatsvindt door een defect in het leidingwerk (bv wortels of scheuren in het materiaal), dan dient de gemeente ingeschakeld te worden. Een rapportage en/of beeldmateriaal moet daarbij als bewijs overlegd worden. De gemeente geeft dan opdracht aan een aannemer om de geconstateerde gebreken te herstellen.

    Indien de verstopping veroorzaakt wordt door enkel ophoping van vuil, dan dient de gebruiker de kosten van de verstopping zelf te betalen.

    Indien de verstopping op gemeentegrond zit én de oorzaak is te wijten aan een defect in het leidingwerk, dan kunt u bij de gemeente een schriftelijk verzoek indienen om eventuele gemaakte ontstoppingskosten terug te vorderen.

  • Ongewoon voorval melden

    Er kunnen ongewone voorvallen in uw bedrijf gebeuren. Dit zijn incidenten die ernstige gevolgen voor de omgeving hebben of kunnen hebben. Denk aan branden, explosies, ongevallen of storingen, met als gevolg bijvoorbeeld:

    • milieuschade
    • schade aan wegen of bruggen
    • schade aan een monumentaal pand
    • geluidsoverlast
    • geuroverlast

    Neem meteen maatregelen om de negatieve gevolgen voor de omgeving te voorkomen of zoveel mogelijk te beperken. Ook kijkt u hoe u herhaling kunt voorkomen.

    Door het voorval te melden kan de gemeente:

    • de mogelijke gevolgen voor de omgeving snel in kaart brengen en beperken
    • beter inzicht krijgen in de processen en installaties binnen bedrijven

  • Rioolaansluiting aanvragen

    Voor het maken of vergroten van een rioolaansluiting moet u een aanvraagformulier indienen bij de gemeente. De gemeente verzorgt uw rioolaansluiting tot aan uw eigen terrein (tot de perceelgrens). Op uw eigen perceel moet u er zelf voor zorgen.

    Het is NIET toegestaan om zelf een rioolaansluiting te maken. Werkzaamheden in openbaar gebied worden uitsluitend door of namens de gemeente uitgevoerd.
    De gemeente Oosterhout hanteert de stelregel van één aansluiting per pand/perceel. Bij een gescheiden rioolstelsel worden er twee aansluitingen gemaakt, één voor het vuilwater en één voor het regenwater.

    Ook voor tijdelijke voorzieningen zoals keten of toiletwagens moet u een rioolaansluiting aanvragen.