Zoekresultaat 1 - 10 van 25 resultaten

  • Boom beplakken of betimmeren

    Het is verboden gemeentelijke bomen en struiken te beschadigen of te beplakken. U heeft een omgevingsvergunning nodig als u een spandoek aan een boom wilt vastmaken. Of als u er iets anders in of aan wilt hangen.

  • Glas inleveren

    Klik op deze link om een glasbak bij u in de buurt te zoeken. .

    Let op: alleen verpakkingsglas hoort in de glasbak. Serviesglas, vlakglas van vensters en aquaria horen in de grijze container of kunnen naar een recycleplein van Circulus gebracht worden.

  • Bouw- en grondverklaring aanvragen

    Soms heeft u voor het aanvragen van een hypotheek een bouw- en grondverklaring nodig. In een bouw- en grondverklaring staat of de bodem verontreinigd is. Of dat er een (gesaneerde) olietank in de grond zit. De kwaliteit van de bodem moet namelijk voldoen aan bepaalde eisen. Ook staat in de verklaring welke bestemming de grond heeft vanuit de gemeente.

  • Antireclamesticker ophalen

    Ongeadresseerde post is post waar uw naam niet op staat. Dit zijn bijvoorbeeld reclamefolders of huis-aan-huisbladen. Wilt u geen ongeadresseerde post meer ontvangen? Dan kunt u een antireclamesticker op uw brievenbus plakken.

    Er zijn 2 soorten stickers:

    • Met een NEE/NEE sticker krijgt u geen reclame en huis-aan-huisbladen meer
    • Met de NEE/JA sticker krijgt u nog wel de huis-aan-huisbladen.

  • Obstakel op de openbare weg plaatsen

    Een bouwkeet of grote container kan handig zijn bij een verbouwing. Maar u mag niet altijd een obstakel op de openbare weg (laten) plaatsen. Soms heeft u hiervoor een omgevingsvergunning nodig.

    Een obstakel is bijvoorbeeld:

    • een container
    • een steiger
    • een hoogwerker
    • een (bouw)keet

  • Rioolaansluiting aanvragen

    De meeste gebouwen in de gemeente zijn aangesloten op het riool.

    De gemeente:

    • onderhoudt het riool en legt het aan.
    • zorgt voor de aansluiting van gebouwen op het riool.

    De gemeente verzorgt uw aansluiting tot aan uw eigen terrein. Vanaf daar moet u er zelf voor zorgen.

  • Rioolklacht melden

    Vrijevalriolering:

    De gemeente is verantwoordelijk voor de aanleg, het onderhoud en het beheer van het hoofdrioolstelsel. Heeft u last van een rioolverstopping? Dan moet u een gespecialiseerd bedrijf inhuren. Als dit bedrijf vaststelt dat de verstopping buiten uw erf zit, krijgt u een verklaring. Deze verklaring kunt u aan de gemeente overhandigen voor (terug)betaling van de kosten.

    Dit stelt het bedrijf vast door het ontstoppingsstuk vrij te graven. Wanneer het ontstoppingsstuk is vrijgegraven en de rioolbuis staat ter plaatse vol met water, dan zit er in de leiding op gemeentegrond een verstopping. Als de rioolbuis ter plaatse van het ontstoppingsstuk niet vol water staat, zit de verstopping op eigen terrein, tussen het ontstoppingsstuk en de riolering binnen het gebouw. De bewoner/eigenaar van het pand dient dan zelf de verstopping op te lossen of hiervoor een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen.

    Drukriolering:

    In het buitengebied bestaat drukriolering. Hier pompen kleine gemalen het water weg. Een storing in drukriolering is te herkennen aan een rode brandende lamp bij het gemaal. Er kan ook een storing zijn zonder brandende lamp, bijvoorbeeld als de stroom is uitgevallen. Of het probleem zit niet in het gemaal. Als dit wordt vastgesteld, dan kunt u ook in dit geval het ontstoppingsstuk raadplegen. 

     

  • Stimuleringslening aanvragen

    U kunt uw eigen woning of bedrijfspand energiezuiniger maken, bijvoorbeeld met isolerend dubbelglas of gevelisolatie. Met een stimuleringslening kunt u deze energiezuinige maatregelen betalen. Met deze stimuleringslening kunnen zowel particulieren en instellingen gebruik maken van een lening met een lage rente voor het toepassen van duurzaamheidsmaatregelen, asbestsanering en toekomstbestendig maken van woningen en bedrijfspanden. Voor particulieren heet dit de Toekomst Bestendig Wonen lening.

    Voor inwoners met een verzamel-inkomen lager dan € 60.000 per jaar, is er nog een andere mogelijkheid: een lening bij het Nationaal Warmtefonds. U betaalt dan 0% rente. 

  • Afvalwater lozen

    Afvalwater is water dat u kwijt wilt. U kunt afvalwater lozen in de bodem, het oppervlaktewater of het riool. U moet zich daarbij houden aan de regels. Er zijn algemene regels. U mag bijvoorbeeld geen olie wegspoelen. Lees meer over de algemene regels op de website van Iplo.

    Er zijn speciale regels voor:

    • afvalwater uit een particulier huishouden. Bijvoorbeeld toiletwater of ander huishoudelijk afvalwater
    • afvalwater van een bedrijf. Bijvoorbeeld afvalwater van een industrieel bedrijf, agrarisch bedrijf, restaurant, garage, laboratorium enzovoorts
    • afvalwater van een tijdelijke bedrijfsmatige activiteit in de openbare ruimte (bijv. bouwen)
    • afvalwater van een vaartuig
    • afvalwater van reinigingswerkzaamheden zoals schoonmaken voertuigen, vaartuigen, dierverblijven, buitenmuren enzovoorts

  • Monumentale boom aanmelden of kappen

    Een boom of struik kan een monumentale status hebben. Bijvoorbeeld door de ouderdom, schoonheid, zeldzaamheid of functie in de omgeving. Deze bomen staan op een lijst. U kunt bij de gemeente een boom aanmelden als monument.

    Wijzigingen meldt u bij de gemeente. Bijvoorbeeld als u de boom verkoopt aan een nieuwe eigenaar. Of als de omgeving van de boom gaat veranderen.

    U mag de boom niet zomaar kappen of stevig snoeien. Daarvoor heeft u een omgevingsvergunning nodig. Er moet een goede reden zijn. Bijvoorbeeld dat er door de boom een risico op schade of ongelukken is.

    Er zijn 2 procedures bij het verlenen van een omgevingsvergunning. De gewone procedure geldt voor het kappen van een monumentale boom. Zijn er schadelijke effecten te verwachten voor een Natura 2000 gebied? Dan geldt de uitgebreide procedure.

    Anderen kunnen bezwaar maken tegen de kap van een boom. Zorg daarom voor toestemming van de mensen in de buurt.

    Is de boom waar het om gaat niet van u? Vraag dan de eigenaar om schriftelijke toestemming.