Zoekresultaat 1 - 10 van 28 resultaten

  • Machtigingsformulier voor bodemsanering

    U kunt bij de provincie een melding doen over bodemsanering. Ook kunt u de provincie vragen om een besluit te nemen over bodemsanering. U kunt een bedrijf machtigen om een melding of aanvraag over bodemsanering te doen. Hiervoor gebruikt u een machtigingsformulier.

  • Ontheffing Omgevingsverordening

    U mag geen dingen doen die verboden zijn volgens de Omgevingsverordening. Onder bepaalde voorwaarden kunt u toestemming vragen om deze dingen toch te doen.

  • Plattelandsontwikkelingsprogramma (POP3)

    Het plattelandsontwikkelingsprogramma (POP3) is voor:

    • boeren
    • natuur- en landschapsorganisaties
    • overheden, waaronder waterschappen en samenwerkende organisaties

    U kunt een subsidie aanvragen voor het ontwikkelen, verduurzamen en innoveren van de agrarische sector. U kunt ook activiteiten aanvragen zoals trainingen en workshops.

  • Informatie aanvragen of klachten indienen over zwembaden

    Plekken waar u kunt zwemmen of baden moeten schoon en veilig genoeg zijn. De provincie controleert dat. Het gaat dan niet alleen om openbare zwembaden, maar bijvoorbeeld ook om zwemvijvers, zwembaden in hotels en baden in spa’s.

    Wilt u weten of een openbare zwem- of badgelegenheid schoon en veilig is? Neem dan contact op met de provincie. Klachten over veiligheid en hoe schoon het is, meldt u ook bij de provincie.

  • Soortenbescherming, projectsubsidie

    De provincie stelt vast welke soorten dieren en planten extra aandacht nodig hebben om uitsterven te voorkomen en van welke uitgestorven soorten het wenselijk is dat ze terugkeren in het landschap. U kunt bij de provincie subsidie aanvragen voor projecten op het gebied van soortenbescherming.

  • Agrarisch natuur- en landschapsbeheer, subsidie

    Agrarische collectieven kunnen subsidie aanvragen voor agrarisch natuur- en landschapsbeheer. Deze subsidieaanvraag heet een gebiedsaanvraag.

    Een agrarisch collectief is een samenwerkingsverband tussen boeren en andere beheerders van landbouwgrond.

    De subsidie is geldig voor een periode van 6 jaar.

  • Basisregistratie ondergrond

    Als u bodem- en ondergrondgegevens gebruikt, kunt u gratis gegevens uit de Landelijke Voorziening BRO inzien. Dit is een centrale bron van duidelijke basisinformatie over de Nederlandse ondergrond. In de BRO staan gegevens over:

    • de geologische en bodemkundige opbouw van de ondergrond
    • de gebruiksrechten op de ondergrond

    Hierdoor krijgt u een beter inzicht in de kansen en risico’s in het gebruik van de ondergrond. Bijvoorbeeld als u een bodemwarmte-installatie wilt aanleggen en vooraf wilt weten hoe de samenstelling van de ondergrond is.

    De provincie is verplicht om nieuwe gegevens over de ondergrond te registreren als zij verantwoordelijk is voor deze gegevens.

  • Voorkomen van legionella in zwembaden

    Om legionellabesmetting te voorkomen moeten alle zwembaden een risicoanalyse uitvoeren. Het gaat dan om openbare zwembaden, semi-openbare zwembaden (bijvoorbeeld op campings, in hotels en sauna's) en medische zwembaden. De risicoanalyse is verplicht.

    Blijkt uit de analyse dat er risicopunten zijn? Dan moet u een beheersplan en een logboek bijhouden. De provincie kan naar deze documenten vragen. De risicopunten moet u daarna elk half jaar opnieuw testen op legionellabacteriën.

    Melding legionellabesmetting in zwembadwater

    Het ontstaan van legionellabacteriën in zwembadwater (honderd kve of meer) moet door de houder van een bad- of zweminrichting onmiddellijk aan de provincie worden gemeld. U kunt daartoe onderstaand meldingsformulier gebruiken. Aan de hand van uw melding treedt de provincie met de houder in contact, teneinde adequate maatregelen te treffen en indien noodzakelijk het publiek te informeren.

  • Zwemmen in open water

    Als u informatie wilt over zwemmen in natuurwater, kunt u tijdens het zwemseizoen terecht bij de provincie. Het zwemseizoen loopt van 1 mei tot 1 oktober. De provincie toetst de hygiëne en de veiligheid van het zwemwater. De uitkomsten hiervan plaatst de provincie op een informatiebord in de buurt van elke zwemlocatie. Tijdens het zwemseizoen maakt de provincie de resultaten van haar onderzoeken bekend via de volgende media:

    • de zwemwaterwebsite
    • een informatiebord bij de zwemlocatie
    • de provinciale zwemwatertelefoon
    • de lokale media bij directe problemen met het zwemwater

  • Regels voor beschermde planten en dieren

    Zijn er beschermde dieren- of plantensoorten aanwezig zijn op de locatie waar u werkzaamheden gaat uitvoeren? En kunnen uw werkzaamheden invloed hebben op deze soorten? Bijvoorbeeld door het vernielen van nesten, het verstoren of doden van dieren of het beschadigen van beschermde planten? Dan moet u een omgevingsvergunning 'flora- en fauna-activiteit' aanvragen.

    Onder de genoemde verboden wordt ook verstaan: het vernielen van nesten van bepaalde dieren. Het plukken van planten is in de verordening niet aan de orde.