Zoekresultaat 1 - 10 van 25 resultaten

  • Ontheffing Omgevingsverordening

    U mag geen dingen doen die verboden zijn volgens de Omgevingsverordening. Onder bepaalde voorwaarden kunt u toestemming vragen om deze dingen toch te doen.

  • Plattelandsontwikkelingsprogramma (POP3)

    Het plattelandsontwikkelingsprogramma (POP3) is voor:

    • boeren
    • natuur- en landschapsorganisaties
    • overheden, waaronder waterschappen en samenwerkende organisaties

    U kunt een subsidie aanvragen voor het ontwikkelen, verduurzamen en innoveren van de agrarische sector. U kunt ook activiteiten aanvragen zoals trainingen en workshops.

  • Machtigingsformulier voor bodemsanering

    U kunt bij de provincie een melding doen over bodemsanering. Ook kunt u de provincie vragen om een besluit te nemen over bodemsanering. U kunt een bedrijf machtigen om een melding of aanvraag over bodemsanering te doen. Hiervoor gebruikt u een machtigingsformulier.

  • Activiteiten uitvoeren in een waterwingebied of grondwaterbeschermingsgebied

    De gebieden waar ons drinkwater vandaan komt, moeten schoon blijven. Ook de gebieden eromheen moeten schoon blijven. Daarom gelden er regels voor activiteiten in deze gebieden.

    In gebieden waaruit een waterleidingbedrijf grondwater haalt, mogen alleen activiteiten plaatsvinden die daarmee rechtstreeks te maken hebben. Alle andere activiteiten zijn verboden.

    In de gebieden eromheen mogen ook andere activiteiten plaatsvinden, maar deze mogen de zuiverheid van het grondwater niet bedreigen. U mag in deze gebieden bijvoorbeeld niet:

    • stoffen in de bodem brengen die de bodem kunnen vervuilen
    • installaties bouwen die de bodem kunnen vervuilen
    • ondergrondse bodemenergiesystemen aanleggen

    Hiervoor kunt u een omgevingsvergunning aanvragen of vooraf een melding doen. De provincie weet of alleen een melding voldoende is of dat u een omgevingsvergunning moet aanvragen.

    In de vergunning staan regels waar u zich aan moet houden. Zonder omgevingsvergunning of melding mag u geen activiteiten uitvoeren.

  • Inzage in aanwijzing zwemlocaties

    De provincie wijst ieder jaar zwemlocaties aan op haar grondgebied die tijdens het zwemseizoen gebruikt mogen worden. Het zwemseizoen loopt van 1 mei tot 1 oktober.

    De provincie maakt eerst een aanwijzingsontwerp voor de zwemlocaties. U kunt dit aanwijzingsontwerp inzien bij de provincie tijdens de inzageperiode. U mag hier ook op reageren.

    De provincie laat weten wanneer het ontwerp van de aanwijzing bekend is. Dit doet zij via een provinciaal blad op overheid.nl en zeeland.nl

     

  • Vaststelling Natuurnetwerk Nederland

    Het Natuurnetwerk Nederland is een netwerk van belangrijke natuurgebieden die er al zijn en natuurgebieden die de provincie nog gaat ontwikkelen. Het natuurnetwerk bestaat uit kerngebieden: grote natuurgebieden met een hoge kwaliteit, die aan elkaar zijn verbonden. De provincie bepaalt welke gebieden onderdeel zijn van het Natuurnetwerk Nederland. De provincie kan ook gebieden aanwijzen die buiten het Natuurnetwerk Nederland liggen, maar wel belangrijk zijn door hun natuur of landschap. Dit zijn 'bijzondere provinciale natuurgebieden' of ‘bijzondere provinciale landschappen'.

    Welke gebieden deel uitmaken van de Ecologische Hoofdstructuur is vastgesteld in het Natuurgebiedsplan Zeeland. De bestaande natuurgebieden worden wettelijk beschermd (bestemmingsplan, deels Natuurbeschermingswet). Het beheer is grotendeels in handen van de terreinbeheerders (Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Het Zeeuwse Landschap) en een aantal particulieren. Via natuurontwikkeling (5372 ha. nieuwe natuur) wordt getracht om bestaande natuurgebieden uit te breiden tot forse kerngebieden. Deze zijn onderling verbonden via ecologische verbindingszones en vormen tezamen de Ecologische Hoofdstructuur, waarin de Zeeuwse natuurwaarden duurzaam kunnen voortbestaan.
    De provincie streeft ernaar om in 2013 de Ecologische Hoofdstructuur (versneld ten opzichte van 2018) af te ronden.

  • Informatie aanvragen of klachten indienen over zwembaden

    Plekken waar u kunt zwemmen of baden moeten schoon en veilig genoeg zijn. De provincie controleert dat. Het gaat dan niet alleen om openbare zwembaden, maar bijvoorbeeld ook om zwemvijvers, zwembaden in hotels en baden in spa’s.

    Wilt u weten of een openbare zwem- of badgelegenheid schoon en veilig is? Neem dan contact op met de provincie. Klachten over veiligheid en hoe schoon het is, meldt u ook bij de provincie.

  • Melden bodemverontreiniging of bodemaantasting

    U meldt vervuiling of beschadiging van de bodem zo snel mogelijk nadat u dit heeft gemerkt. U doet een melding bij de provincie als:

    • u een omgevingsvergunning van de provincie heeft, en
    • het gaat om een vervuiling of beschadiging van de bodem in:
      • een waterwingebied
      • een grondwaterbeschermingsgebied, of
      • een Natura 2000-natuurgebied

    In alle andere gevallen doet u een melding bij de gemeente.

    Komt het door u dat de bodem vervuild of beschadigd is? Dan moet u de vervuiling of beschadiging van de bodem terugdraaien. Hiervoor moet u bij de provincie een plan van aanpak indienen.

    Het gaat hierbij om:

    1. handelingen of 
    2. kennisneming van verontreiniging of aantasting van de bodem zoals bedoeld in de artikelen 6 tot en met 11 van de Wet bodembescherming.

  • Basisregistratie ondergrond

    Als u bodem- en ondergrondgegevens gebruikt, kunt u gratis gegevens uit de Landelijke Voorziening BRO inzien. Dit is een centrale bron van duidelijke basisinformatie over de Nederlandse ondergrond. In de BRO staan gegevens over:

    • de geologische en bodemkundige opbouw van de ondergrond
    • de gebruiksrechten op de ondergrond

    Hierdoor krijgt u een beter inzicht in de kansen en risico’s in het gebruik van de ondergrond. Bijvoorbeeld als u een bodemwarmte-installatie wilt aanleggen en vooraf wilt weten hoe de samenstelling van de ondergrond is.

    De provincie is verplicht om nieuwe gegevens over de ondergrond te registreren als zij verantwoordelijk is voor deze gegevens.

  • Voorkomen van legionella in zwembaden

    Om legionellabesmetting te voorkomen moeten alle zwembaden een risicoanalyse uitvoeren. Het gaat dan om openbare zwembaden, semi-openbare zwembaden (bijvoorbeeld op campings, in hotels en sauna's) en medische zwembaden. De risicoanalyse is verplicht.

    Blijkt uit de analyse dat er risicopunten zijn? Dan moet u een beheersplan en een logboek bijhouden. De provincie kan naar deze documenten vragen. De risicopunten moet u daarna elk half jaar opnieuw testen op legionellabacteriën.

    Melding legionellabesmetting in zwembadwater

    Het ontstaan van legionellabacteriën in zwembadwater (honderd kve of meer) moet door de houder van een bad- of zweminrichting onmiddellijk aan de provincie worden gemeld. U kunt daartoe onderstaand meldingsformulier gebruiken. Aan de hand van uw melding treedt de provincie met de houder in contact, teneinde adequate maatregelen te treffen en indien noodzakelijk het publiek te informeren.