Zoekresultaat 1 - 6 van 6 resultaten

  • Vuurwerk opslaan en verkopen

    U mag geen vuurwerk opslaan zonder toestemming. Als u een complex bedrijf heeft, dan vraagt u toestemming aan bij de provincie. Lees meer over complexe bedrijven. Anders vraagt u toestemming aan de gemeente.

  • Uitrit aan provinciale weg aanleggen of aanpassen

    Bent u eigenaar van een terrein of heeft u er direct mee te maken? Dan vindt u het misschien nodig dat uw terrein via een uitweg aansluit op een provinciale weg. Of u wilt een bestaande uitweg aanpassen of verwijderen. U moet daarvoor een vergunning aanvragen.

  • Activiteiten in een stiltegebied

    In een stiltegebied mag u in principe geen storend geluid maken. Op deze manier beschermen we de leefomgeving en natuur. Daarom gelden binnen stiltegebieden regels om geluidhinder te beperken of te voorkomen. Sommige activiteiten in stiltegebieden zijn verboden. Het gaat bijvoorbeeld om:

    • omroepinstallaties of muziekinstrumenten gebruiken
    • toertochten voor motorvoertuigen houden
    • varen met motorboten of waterscooters

    Sommige activiteiten in een stiltegebied zijn onder voorwaarden wel toegestaan na het doen van een melding. De voorwaarden die daarvoor gelden staan in de Omgevingsverordening Noord-Brabant. Zonder het doen van een melding mag u die activiteiten niet uitvoeren.

    Let op:

    Voor een activiteit in een stiltegebied moet u misschien ook nog een andere melding doen of vergunning aanvragen. Bijvoorbeeld als de activiteit op een andere manier de natuur verstoort of het milieu vervuilt.

    Ook de gemeente kan regels maken voor geluid binnen een stiltegebied. Informeer daarom ook bij de gemeente waarin het stiltegebied ligt.

  • Risicokaart

    Inwoners kunnen de risicokaart bekijken. Wilt u bijvoorbeeld weten of een bedrijf in uw woonwijk met gevaarlijke stoffen werkt? Wilt u weten hoe het zit met het LPG-tankstation aan het einde van de straat? Loopt u risico om getroffen te worden door hoog water? Al deze informatie vindt u terug in de risicokaart.

    Voor professionals die werken in de vakgebieden ruimtelijke ordening, vergunningverlening, handhaving en rampenbestrijding biedt de risicokaart extra informatie. Het doel van de risicokaart is het vergroten van het veiligheidsbewustzijn. Voor professionals om overheidsinstanties te ondersteunen bij het weghalen van risico’s voor de veiligheid, het voorkomen van onveilige situaties en het voorbereiden op onveilige situaties.

    U kunt de gegevens op kaart online via de Atlas van de Leefomgeving bekijken. Op www.risicokaart.nl zijn hiervoor handige linkjes opgenomen.

  • Informatieplicht bij risico's op zware ongevallen

    Bedrijven die werken met gevaarlijke stoffen zijn verplicht informatie aan de provincie door te geven. Welke informatieplicht een bedrijf heeft, hangt af van het soort bedrijf. Er zijn lagedrempelinrichtingen en hogedrempelinrichtingen. Of uw bedrijf een lagedrempel- of hogedrempelinrichting is, heeft te maken met de hoeveelheid gevaarlijke stoffen die er in het bedrijf is.

    Daarnaast moet er in deze bedrijven een preventiebeleid en een veiligheidsbeheerssysteem aanwezig zijn. Hogedrempelinrichtingen moeten daarnaast een veiligheidsrapport en een intern noodplan maken. Ook moeten hogedrempelinrichtingen een actuele lijst bijhouden van welke gevaarlijke stoffen er binnen het bedrijf zijn.

  • Evenementen op of aan het water

    U mag korte (sport)evenementen in, aan, op of boven een provinciale vaarweg organiseren, zolang u zich houdt aan enkele algemene regels:

    • Uw evenement heeft geen gevolgen voor de veiligheid en de doorstroming van het scheepvaartverkeer.
    • Uw evenement kan niet (per ongeluk) leiden tot beschadiging van kades, bruggen, sluizen, oevers enzovoorts.

    Deze regels gelden voor vaarwegen die het Waterschap beheert. Maar de waterschappen beheren de meeste vaarwegen en sommige vaarwegen beheert het Rijk. Als u daar een evenement wilt organiseren, dan informeert u bij het waterschap of het Rijk.