Zoekresultaat 1 - 10 van 23 resultaten

  • Kamperen in het wild

    Kamperen mag in Nederland alleen op campings of terreinen die daarvoor bestemd zijn. Daarbuiten kamperen heet ook wel wildkamperen. Wildkamperen mag niet zonder toestemming. Dit is om planten en dieren in bossen te beschermen.

    Er zijn verschillende soorten kampeermogelijkheden:

    • kamperen op een camping
    • kamperen bij de boer
    • groeps- en natuurkamperen (bijvoorbeeld door scouting)
    • naturistencamping

  • Dorpshuis, buurthuis of kantine exploiteren

    Indien u in een dorpshuis alcohol wilt schenken tegen betaling, hebt u een Alcoholvergunning nodig.

    Zodra er iets verandert, moet u dit doorgeven aan de gemeente. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn wanneer u een buurthuis of sportkantine overneemt of verplaatst. Maar ook als u stopt met uw werkzaamheden moet u dit doorgeven.

     

  • Natuurgebieden betreden met voertuig of paard

    De gemeente kan een gebied tot natuurgebied benoemen. U mag dit gebied in met uw voertuig, bijvoorbeeld met uw auto, fiets, brommer of quad. Hiervoor gelden wel regels. U moet op de openbare weg blijven. Met uw paard moet u op de ruiterpaden blijven. Dit is om overlast en milieuvervuiling te voorkomen. Ook is dit voor de veiligheid en bescherming van planten, dieren en mensen.

  • Vuurwerk opslaan of verkopen

    U mag geen vuurwerk opslaan zonder toestemming. Voor het opslaan van maximaal 10.000 kilo consumentenvuurwerk doet u een melding bij de gemeente. Consumentenvuurwerk is het vuurwerk dat inwoners tijdens oud en nieuw zelf afsteken.

    Wilt u meer dan 10.000 kilo consumentenvuurwerk opslaan? Of professioneel vuurwerk opslaan? Dan heeft u een omgevingsvergunning nodig.

    Voor het verkopen van vuurwerk heeft u een vergunning van de gemeente nodig.

  • Tijdelijk bouwwerk plaatsen en gebruiken

    Voor het plaatsen van tijdelijke bouwwerken (zoals een tent ) is op grond van artikel 2.1 van de brandbeveiligingsverordening toestemming nodig van het college van burgemeester en wethouders.

  • Geluidsapparatuur in horecabedrijven

    Als u in een horecabedrijf vaak geluidsapparatuur wilt gebruiken, dan moet u een geluidsonderzoek laten uitvoeren. Daarmee bewijst u dat uw geluid niet te hard is. Zo voorkomt u overlast voor omwonenden en de omgeving.

    Het rapport van het geluidsonderzoek geeft u door aan de gemeente via het Omgevingsloket.

  • Afgezette gebieden betreden

    De gemeente kan een terrein of gebied afzetten. Tijdens een afzetting mag u dat gebied niet in. Dit heeft meestal te maken met veiligheid, openbare orde of volksgezondheid. Zo kan de gemeente een terrein afzetten, waarvan de grond zwaar vervuild is.

    Moet u toch in een afgezet gebied zijn? Dan vraagt u ontheffing aan bij de gemeente.

  • Kermis organiseren

    Als u een kermis wilt organiseren, heeft u in ieder geval een omgevingsvergunning voor een groot evenement nodig. Mogelijk heeft u ook nog andere vergunningen nodig. Dit kunt u navragen bij de gemeente.

    Wilt u met een attractie of voedselkraam op een kermis staan? Neem contact op met de organisatie van de kermis.

  • Inrit aanleggen

    Als u een inrit wilt creëren/aanpassen bij uw bedrijf of huis heeft u een omgevingsvergunning nodig. Bijvoorbeeld als u een inrit wilt maken van de weg naar uw garage. Ook als de inrit over water loopt, zoals een sloot, heeft u een omgevingsvergunning nodig. De uitvoering van de aanpassing op gemeentegrond, wordt in eerste instantie voorberekend en uitgevoerd door de gemeente

     

  • Feestverlichting plaatsen

    Wilt u feestverlichting ophangen? Bijvoorbeeld rond Kerstmis of op Koningsdag? Vraag dan een vergunning aan. U heeft deze vergunning nodig voor lampjes op straat of in bomen.

    Wilt u verlichting gebruiken als reclame voor uw winkel? Dan heeft u ook een vergunning nodig.