Zoekresultaat 1 - 10 van 25 resultaten

  • Verhuizen naar Nederland

    Als u in Nederland komt wonen, moet u zich inschrijven bij de gemeente. Dit geldt ook als u al eerder in Nederland hebt gewoond. In dat geval wordt het 'hervestiging vanuit het buitenland' genoemd.

  • Naamswijziging voornaam

    U kunt de rechter vragen om uw voornaam te wijzigen. Bijvoorbeeld omdat u uw voornaam niet mooi vindt of uw voornaam niet meer bij u past, bijvoorbeeld vanwege een geslachtsverandering. U hebt een advocaat nodig om de aanvraag in te dienen.

  • Briefadres

    Als u geen vast woonadres in Nederland hebt, kunt u zich tijdelijk inschrijven op het adres van iemand anders of van een instelling. Dit heet een briefadres. Op dit adres ontvangt u dan voortaan uw post. U vraagt dit briefadres aan bij de gemeente.

  • Bewijs van in leven zijn

    Vraag bewijs aan Met een bewijs van in leven zijn kunt u op papier laten zien dat u leeft. U vraagt een bewijs van in leven zijn aan bij de gemeente.

  • Geregistreerd partnerschap

    Alle informatie over een geregistreerd partnerschap in Tytsjerksteradiel vindt u op trouwenintytsjerksteradiel.nl.

  • Adresonderzoek

    U kunt in de volgende gevallen een adresonderzoek aanvragen bij de gemeente: Iemand staat op uw adres ingeschreven die er niet woont. Iemand heeft een briefadres op uw adres en u kunt die persoon niet meer bereiken. Iemand heeft een briefadres op uw adres en u wilt uw toestemming voor het briefadres intrekken.

  • Vreemdelingenpaspoort

    Wilt u een vreemdelingenpaspoort aanvragen? Maak eerst online een afspraak Verloopt uw vreemdelingenpaspoort binnenkort? De aanvraag van een vreemdelingenpaspoort duurt 2 tot 4 maanden. De procedure duurt lang omdat de IND(externe link) en het ministerie van Buitenlandse Zaken(externe link) meebeslissen over uw aanvraag. Vreemdelingenpaspoort Als u een geldige verblijfsvergunning hebt, maar (nog) niet de Nederlandse nationaliteit, dan kunt u een vreemdelingenpaspoort aanvragen bij de gemeente. Met een vreemdelingenpaspoort kunt u naar alle landen reizen, behalve naar uw land van herkomst. Vreemdeling of vluchteling Als u een vluchtelingenstatus hebt, vraagt u geen vreemdelingen- maar een vluchtelingenpaspoort aan bij de gemeente.

  • Attestatie de vita (internationaal bewijs van in leven zijn)

    Het bewijs van in leven zijn is een schriftelijke verklaring dat een persoon in leven is. U kunt het bewijs van in leven zijn alleen krijgen bij de gemeente waar u ingeschreven staat. U kunt zelf het bewijs van in leven zijn aanvragen, of iemand machtigen om dit te doen. Als u een verklaring van in leven zijn in het buitenland wilt gebruiken, heeft u een internationale verklaring van in leven zijn nodig. Deze internationale verklaring heet een Attestatie de Vita. Let op! Een internationale verklaring van in leven zijn kunt u alleen persoonlijk aan de balie aanvragen.

  • Klacht indienen

    Moet u te lang wachten op de beantwoording van een brief? Duurt de afhandeling van een zaak te lang? Heeft u informatie aangevraagd maar niet gekregen? Of bent u niet fatsoenlijk behandeld? In dit soort gevallen kunt u dit bij ons melden. Graag zelfs, want wij vinden dat we u goed en fatsoenlijk behoren te helpen!

  • Afschrift (uittreksel) burgerlijke stand

    De burgerlijke stand is een afdeling van de gemeente. De burgerlijke stand maakt en bewaart officiële documenten van belangrijke gebeurtenissen. Deze documenten worden akten genoemd. Voorbeelden van akten: geboorteakte huwelijksakte echtscheidingsakte overlijdensakte U kunt een afschrift of uittreksel van een akte aanvragen bij de gemeente waar de akte is gemaakt. Afschrift of uittreksel Een afschrift is een kopie van de akte met een stempel en handtekening van de ambtenaar van de burgerlijke stand. Op een uittreksel staan alleen de persoonsgegevens. Vraag het afschrift online aan (met DigiD)