Zoekresultaat 1 - 2 van 2 resultaten

 • Aangifte doen van overlijden

  Als iemand overlijdt, moet dat worden doorgegeven aan de gemeente waarin de persoon is overleden. Doe dit voordat de begrafenis of crematie plaatsvindt. Vaak doet de begrafenisondernemer dit namens de nabestaanden. De gemeente zorgt ervoor dat de basisregistratie personen (BRP) wordt aangepast.

  Nabestaanden regelen de begrafenis of crematie van de overledene. Gebeurt dit niet, bijvoorbeeld omdat er geen nabestaanden zijn? Dan zorgt de gemeente dat de overledene begraven wordt.

   

 • Gebouw of grond met voorkeursrecht verkopen

  Soms heeft de gemeente voorkeursrecht op een huis of een stuk grond. U bent dan niet verplicht uw huis of grond te verkopen.

  Indien u wel vrijwillig uw huis of grond wenst te verkopen, bent u verplicht dit eerst aan de gemeente aan te bieden. Dit betekent dat de gemeente voorrang heeft om dit te kopen.

  De gemeente krijgt voorkeursrecht op gebouwen en grond door het nemen van een daartoe gericht besluit van het college B&W dat binnen 3 maanden door de gemeenteraad wordt bekrachtigd.

  Mocht uw perceel betrokken zijn in voorkeursrechtbeschikking, wordt u hierover zo snel mogelijk ingelicht nadat het genomen besluit door de gemeente is ingeschreven in de openbare registers van het kadaster.

  Is uw bedrijf of onderneming onderdeel van uw grond of gebouw? Dan mag u eisen dat de gemeente hiermee rekening houdt bij de verkoop.