Zoekresultaat 1 - 10 van 14 resultaten

  • Achternaam, wijziging

    Wanneer u uw achternaam wilt wijzigen, kunt u dit aanvragen bij het Ministerie van Veiligheid en Justitie. Gebruik hiervoor het speciale aanvraagformulier.Is uw aanvraag goedgekeurd? Dan wordt uw nieuwe naam opgenomen in de basisregistratie personen (BRP).

  • Verklaring omtrent het gedrag

    Werkgevers en andere organisaties kunnen om een verklaring omtrent het gedrag (VOG) vragen. In deze verklaring staat dat u geen strafbare feiten heeft gepleegd die van belang zijn.

  • Paspoort of identiteitskaart aanvragen

    Met een paspoort of identiteitskaart kunt u zich identificeren. Het zijn ook reisdocumenten waarmee u naar andere landen kunt reizen. Met een paspoort kunt u alle landen bezoeken. Met een identiteitskaart kunt u de meeste Europese landen bezoeken. Voor sommige landen heeft u aanvullend een visum nodig.

  • Geslacht op geboorteakte, wijzigen

    Op uw geboorteakte staat uw geslacht vermeld. Transgenders kunnen het geslacht op hun geboorteakte laten veranderen bij de gemeente waarin ze geboren zijn.

  • Verkopen van gebouwen en grond met voorkeursrecht, melding

    Soms heeft de gemeente voorkeursrecht op een huis of een stuk grond. U moet uw huis of grond dan aan de gemeente aanbieden. Dit betekent dat de gemeente voorrang heeft om dit te kopen. De gemeente krijgt voorkeursrecht op gebouwen en grond waarvoor een nieuwe bestemming is vastgelegd.

  • Een kind erkennen en naam kiezen

    Bent u getrouwd of heeft u een geregistreerd partnerschap met de moeder van het kind? Dan wordt u automatisch de wettelijke ouder. Anders kunt u het kind erkennen bij de gemeente. U wordt dan alsnog de wettelijke ouder. U kunt een kind al voor de geboorte erkennen.

  • Culturele en welzijnsinstellingen, gebruik accommodatie

    De gemeente verhuurt gebouwen aan culturele instellingen en welzijnsinstellingen. Als u een evenement of een tentoonstelling organiseren in het gebouw moet u ons eerst om toestemming vragen. U krijgt ook te horen of er speciale maatregelen nodig zijn.

  • Paspoort, tweede

    In sommige gevallen kunt u een tweede paspoort nodig hebben wanneer u vaak naar het buitenland gaat, namelijk: Als u vaak landen bezoekt die een conflict met elkaar hebben, dan kan het gebeuren dat u problemen krijgt met de verschillende stempels in uw paspoort; Als u vaak naar landen reist waar u een visum voor nodig heeft, dan kan het voorkomen dat u door de visumaanvraag uw paspoort niet op tijd terug heeft van de ambassade.

  • Bewijs van in leven zijn of attestatie de vita

    Een uitkeringsinstantie of het pensioenfonds kan u vragen om een bewijs van in leven zijn. U kunt zo'n bewijs (ook wel attestatie de vita genoemd) online aanvragen of bij het GemeenteLoket. Maak dan wel eerst een afspraak.

  • Zakenpaspoort

    U kunt een zakenpaspoort aanvragen als u vaak naar het buitenland reist. Dit paspoort heeft 66 pagina’s in plaats van 34. U heeft dan meer ruimte voor visa en stempels. Als u 18 jaar of ouder bent, is uw paspoort 10 jaar geldig. Voor iedereen onder de 18 jaar is het paspoort 5 jaar geldig. In uw paspoort staat tot welke datum het geldig is.