Zoekresultaat 1 - 5 van 5 resultaten

  • Vooroverleg

    Vooroverleg omgevingsvergunning - Gemeente Westerveld

  • Buitengebied Westerveld

    Raadpleegbaarheid buitengebied Westerveld.

  • Werkzaamheden buiten bebouwde kom of in beschermd dorpsgezicht

    Woont u buiten de bebouwde kom of in een beschermd stads- of dorpsgezicht en wilt u een weg of een pad aanleggen? Of een sloot graven of een wal ophogen? In  sommige gevallen staat er in het omgevingsplan dat het verboden is om zonder omgevingsvergunning werkzaamheden uit te voeren. 

  • Omgevingsplan-Bestemmingsplan inzien

    Wilt u weten welke activiteiten in een gebied, op een perceel of in een pand zijn toegestaan? Dan kunt u het omgevingsplan (voorheen bestemmingsplan) raadplegen. Met de invoering van de Omgevingswet op 1 januari 2024 hebben gemeenten een omgevingsplan. Dat bestaat uit twee delen, een tijdelijk en nieuw deel:  Tijdelijk deel Het tijdelijk deel van het omgevingsplan bestaat uit: (ruimtelijke) regels uit verschillende vervallen instrumenten, zoals bestemmingsplannen rijksregels over activiteiten (aangeduid als de bruidsschat) Nieuwe deel Het nieuwe deel van het omgevingsplan is eerst nog leeg, met uitzondering van eventuele voorbereidingsbesluiten op basis van het overgangsrecht. De regels in het nieuwe deel komen deels tot stand door bestaande regels (bestemmingsplanregels, bruidsschat) uit het tijdelijk deel om te zetten naar het nieuwe deel. De gemeente werkt de komende jaren aan het vullen van het omgevingsplan en neemt in het nieuwe deel ook nieuwe regels op voor ruimtelijke ontwikkelingen en beleid. Dat zijn regels voor bouwen, gebruik, aanleg, milieu, gezondheid, water, bodem etc. Het wijzigen/vaststellen van het nieuwe deel van het omgevingsplan kan ook thematisch gebeuren. Het vaststellen van het omgevingsplan doet de gemeenteraad. De omgeving wordt actief betrokken bij deze procedure. Deze overgangsfase duurt tot 2032. Het omgevingsplan is nieuw en omvat veel meer dan het bestemmingsplan. Dit betekent dat gemeenten een lange periode krijgen een omgevingsplan te hebben.  Omgevingsplan inzien Het omgevingsplan, tijdelijke deel (bestemmingsplannen) en nieuwe deel kunt u online bekijken via Regels op de kaart - Omgevingsloket (overheid.nl) . Uitleg over regels op de kaart vindt u via Regels op de kaart in het Omgevingsloket | Informatiepunt Leefomgeving (iplo.nl).  Wilt u een oud plan inzien dat nog niet digtaal is, maak dan een afspraak met de gemeente via 14 0521. 

  • Omgevingsplan wijzigen

    Wilt u het omgevingsplan laten wijzigen? Dan moet u hiervoor een plan indienen. Als de gemeente meewerkt aan uw plan, dan kijken wij samen met u welke procedure het beste gevolgd kan worden om uw plan te realiseren. Vanaf 1 januari 2024 kan dat op twee manieren:  Wijzigen omgevingsplan Soms is het beter om een wijziging van het omgevingsplan aan te vragen. Bijvoorbeeld bij een plan waarbij gelijktijdig in samenhang een aanpassing van andere regels uit het omgevingsplan nodig is zoals het aanpassen van gebruiksruimte van bedrijven om bijvoorbeeld woonbebouwing mogelijk te kunnen maken. Of bijvoorbeeld "ruimte-voor -ruimte" waarbij de agrarische bestemming ingeruild wordt voor een woonbestemming. Dan is een wijziging van het omgevingsplan nodig. Dit kan niet met een omgevingsvergunning voor een buitenplanse omgevingsplanactiviteit.  Wij zijn bezig met het opstellen van een handboek. Daarin wordt o.a. aangegeven waar een wijziging aan moet voldoen. Tot die tijd zullen wij in overleg met u als aanvrager kijken naar de beste oplossing. Een wijziging kunt u niet zelf opstellen, hiervoor is een (stedenbouwkundig) adviesbureau nodig.  Buitenplanse omgevingsplanactiviteit Een buitenplanse omgevingsplanactiviteit (hierna bopa) is een plan/aanvraag/verzoek dat niet voldoet aan de regels van het omgevingsplan of niet vergunningvrij is voor het bouwen. Het kan gaan om de volgende situaties: De activiteit is niet mogelijk op basis van de algemene regels van het omgevingsplan De activiteit is niet mogelijk op basis van een binnenplanse omgevingsplanactiviteit De activiteit is niet vergunningvrij voor het bouwen Het kan bijvoorbeeld gaan om het verbouwen van een bedrijfspand tot woning. In de regels uit het omgevingsplan staat dat er geen woning is toegestaan. Een aanvraag om hier een woning te mogen realiseren, is dan een buitenplanse omgevingsactiviteit.  Om een bopa te kunnen verlenen, is een aanvraag omgevingsvergunning nodig. Het plan moet onderbouwd worden want de aanvraag moet voldoen aan de zogenaamde "evenwichtige toedeling van functies aan locaties". Deze onderbouwing kunt u veelal niet zelf opstellen maar daarvoor is een adviesbureau nodig. Er moeten namelijk vaak ook onderzoeken uitgevoerd worden zoals op het gebied van stikstof, geluid, ecologie etc. Samen met u en de adviseur zullen we deze procedure starten en doorlopen. Ook voor de bopa geldt straks het handboek.  Bij beide instrumenten is participatie van belang. Wij adviseren u vroegtijdig uw omgeving te betrekken bij uw plannen. Meer informatie kunt u lezen via  2.b Bijlage 2 Handreiking participatie Omgevingswet gemeente Westerveld (concept) (3).pdf.