Zoekresultaat 1 - 3 van 3 resultaten

  • Verkeersbesluit, verzoek

    In verkeersbesluiten staan regels waar weggebruikers zich op de openbare weg aan moeten houden. Iedereen mag een verzoek tot een verkeersbesluit indienen. Denkt u hierbij aan het instellen van een maximumsnelheid of een parkeerverbod. Meestal vraagt de beheerder van de weg om de verkeersbesluiten. Ook u kunt een verzoek indienen. Als een verkeersbesluit eenmaal genomen is, wordt het gepubliceerd en rechtstreeks verzonden naar de aanvrager.

  • Basisregistratie ondergrond

    Als u bodem- en ondergrondgegevens gebruikt, kunt u gratis gegevens uit de Landelijke Voorziening BRO inzien en opvragen. Dit is een centrale bron van basisinformatie over de Nederlandse ondergrond. De informatie in de landelijke voorziening is aangeleverd volgens landelijk afgesproken kaders, daarmee is de informatie over het hele land eenduidig en van gegarandeerde kwaliteit.

    In de BRO staan gegevens over: de geologische, geohydrologische en bodemkundige opbouw van de ondergrond. Deze gegevens helpen u een beter inzicht in de kansen en risico’s in het gebruik van de ondergrond te verkrijgen. De provincie is verplicht om nieuwe gegevens over de ondergrond te registreren als zij verantwoordelijk is voor deze gegevens. Dat geldt ook voor andere provincies en andere bronhouders zoals gemeenten en waterschappen. Door de gegevens beschikbaar te stellen in de BRO is het voor iedereen veel makkelijker om te zien wat we al weten van de ondergrond, en kan de informatie ook opnieuw worden gebruikt.

  • Vaststelling grens bebouwde kom

    De provincie stelt op aanvraag van een gemeente de bebouwde kom Wegenwet vast. Er bestaan meerdere vormen van een bebouwde kom:

    • Wegenwet:
      Iedere gemeente dient van de buiten de bebouwde kom Wegenwet gelegen wegen en de toegangswegen tot treinstations een wegenlegger op te maken. Alvorens een wegenlegger kan worden opgemaakt moet de provincie op aanvraag van de gemeente de bebouwde kom Wegenwet vaststellen. De wegenlegger heeft tot doel duidelijkheid te verschaffen over de openbaarheid van wegen en de onderhoudsplichten daarvan.

    • Wegenverkeerswet:
      De bebouwde kom Wegenverkeerswet geeft aan waar een maximumsnelheid van 50km/h geldt. Deze grens wordt vastgesteld door de gemeenteraad en is buiten zichtbaar met behulp van een zogeheten kombord. Dat is een blauw bord met in witte letters de plaatsnaam. Binnen de bebouwde kom kan een andere maximumsnelheid dan 50 km per uur gelden. In dat geval staat onder het kombord in een rond bord met rode rand de geldende maximumsnelheid vermeld. Buiten de bebouwde is de maximale snelheid 60 km/h, 80 km/h, 100 km/h of 120 km/h afhankelijk van het type weg.

    • Omgevingsplan:
      In een omgevingsplan kan de gemeente een bebouwde kom vaststellen waarbinnen andere regels gelden dan buiten die bebouwde kom. Deze regels hebben betrekking op de fysieke leefomgeving binnen de grenzen van die kom. Regels kunnen bijvoorbeeld betrekking hebben op het lozen van huishoudelijke afvalwater. Deze bebouwde kom (de zogenaamde bebouwingscontour) stelt de gemeente vast.