Zoekresultaat 1 - 6 van 6 resultaten

  • Wedstrijden op de weg

    U bent verplicht om een ontheffing aan te vragen als u wedstrijden wilt houden op de openbare weg. U vraagt de ontheffing aan bij de beheerder van die weg. De ontheffing wordt alleen verleend als er aantoonbaar maatregelen zijn getroffen om deelnemers en organisatoren te verzekeren. Hierbij geldt de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen.

  • Geluidsoverlast sportmotoren

    Een sportmotor is een motorrijtuig op minder dan 4 wielen. De motor heeft geen (normaal) kenteken en is bedoeld voor de motorsport. Sportmotoren mogen niet meer lawaai maken dan het maximale geluidsniveau. Evenementen, zoals motorsportwedstrijden, op locaties waarvoor geen vergunning is verleend zijn niet toegestaan.

    Het is beperkt mogelijk om ontheffing aan te vragen voor sportterreinen, evenementen en locaties waarbij de geluidnormen uit het Besluit geluidproductie sportmotoren worden overschreden worden. Een sportterrein is speciaal bestemd voor het gebruik van motoren, bromfietsen en andere gemotoriseerde voertuigen met een vergunning. Locaties zijn bijvoorbeeld motorcrossterreinen voor wedstrijd- of vrijetijdsdoelen.

    Wilt u een evenement organiseren met sportmotoren die meer lawaai maken dan het maximale geluidsniveau? Dan heeft u een ontheffing nodig. U vraagt deze ontheffing aan bij de provincie.

  • Aanleggen van kabels in provinciale weg, verzoek

    Als u kabels of leidingen wilt aanleggen of verleggen in of onder een weg, dan moet u daarvoor toestemming hebben. U doet uw verzoek bij de provincie als dit een weg betreft die de provincie in beheer heeft.

    Soms mogen in de berm bij provinciale wegen kabels en leidingen gemaakt worden. Deze leidingen en kabels moeten wel een openbare functie hebben. Bijvoorbeeld telecommunicatiekabels of niet-gevulde mantelbuizen die bedoeld zijn voor de Telecommunicatiewet, elektriciteitskabels, gasleidingen, waterleidingen of rioleringen. Voor het (ver)leggen of verwijderen van deze kabels of niet-gevulde mantelbuizen heeft u ook een vergunning nodig.

  • Openbaar vervoer aanbieden (concessie)

    U mag alleen openbaar vervoer aanbieden als u toestemming heeft van de overheid. Dit noemen we een concessie.

    U krijgt toestemming om het openbaar vervoer te regelen voor een vastgesteld gebied of een bepaalde route. De toestemming geldt voor een beperkte periode. Daarna moet u de toestemming opnieuw aanvragen. Tijdens deze periode mag alleen u en niemand anders het openbaar vervoer aanbieden binnen de regio of op de verbinding (dit heet exclusief recht).

    U moet meedoen met een Europese aanbesteding om de toestemming te krijgen.

    De provincie of de gemeente geeft toestemming voor het openbaar vervoer in de regio. Soms verleent de stadsregio toestemming. Dit kan alleen als de minister van Infrastructuur en Waterstaat de stadsregio hiervoor heeft aangewezen. Voor het nationale treinverkeer geeft de minister van Infrastructuur en Waterstaat de toestemming.

  • Ontheffing van verkeersregels op een provinciale weg aanvragen

    Als u deelneemt aan het verkeer, moet u zich aan de verkeersregels houden. De verkeersregels die gelden op de openbare weg staan in de Wegenverkeerswet 1994.

    Wilt u ontheffing van een verkeersregel uit de Wegenverkeerswet? Omdat u een evenement organiseert, werkzaamheden moet uitvoeren of omdat de taxi op een busbaan moet rijden? Dan vraagt u deze ontheffing aan bij de beheerder van de weg. U krijgt van de beheerder dan toestemming om bijvoorbeeld met een tractor op het fietspad te rijden.

    Meestal is de wegbeheerder het Rijk, de provincie, het waterschap of de gemeente. Wilt u ontheffing krijgen van regels uit het Reglement verkeersregels en verkeerstekens? Dan vraagt u dit aan bij Rijkswaterstaat of het CBR.

  • Onttrekking weg aan het openbaar verkeer

    De overheid beheert de meeste wegen in Nederland. Zowel het Rijk, de provincies, de gemeenten als de waterschappen kunnen wegen in eigen beheer hebben. De overheid die een weg onderhoudt kan die weg voor het openbaar verkeer afsluiten. Dit noemt men ‘onttrekken aan het openbaar verkeer’ en betekent dat die weg (of een deel daarvan) niet langer toegankelijk is.

    Meestal gebeurt dit:

    • als de weg wordt hersteld of opnieuw wordt aangelegd
    • vanwege het milieu, of
    • vanwege de veiligheid van het verkeer

    Bij het besluit moet een afweging plaatsvinden tussen de (algemene) veiligheids- en bereikbaarheidsbelangen en andere belangen.

    Vindt u het noodzakelijk dat een bepaalde weg afgesloten wordt voor het openbaar verkeer? Doe dan een verzoek bij de overheid. Als de overheid het met u eens is, wordt de weg ontoegankelijk gemaakt voor het verkeer.