Zoekresultaat 1 - 10 van 55 resultaten

  • Wie doet wat in het waterbeheer

    De verschillende overheden hebben elk hun eigen taak in het waterbeheer: rijk, waterschappen, provincie en drinkwaterbedrijf werken samen met de gemeente aan schoon en veilig water. Daarnaast heeft u als inwoner van de gemeente Hellendoorn ook verantwoordelijkheden. Per thema kunt u lezen wie waar voor verantwoordelijk is.


    Bouwen op of bij het water
    Op de watergangen van Waterschap Regge en Dinkel is de Keur van het waterschap van toepassing. Voor werkzaamheden nabij watergangen kunt u een watervergunning nodig hebben. U kunt de watervergunning aanvragen via het Omgevingsloket..
     
    Drinkwater
    Vitens zorgt voor de drinkwatervoorziening in de gemeente Hellendoorn.
     
    Grondwater
    De eigenaar van een woning is zelf verantwoordelijk voor het op eigen terrein treffen van maatregelen tegen wateroverlast. De gemeente heeft een wettelijke zorgplicht voor grondwater. Dit betekent dat de gemeente als het nodig is voorzieningen aanlegt om overtollig grondwater af te kunnen voeren. De gemeente is niet aansprakelijk voor problemen, maar wel aanspreekbaar. Dit houdt in dat u bij de gemeente terecht kunt met uw vragen over grondwater. Is er sprake van langdurige en structurele grondwateroverlast over een groter gebied dan zal de gemeente de oorzaken onderzoeken en samen met eigenaren en het waterschap een plan maken om het probleem op te lossen. Hoe de gemeente Hellendoorn de grondwaterzorgplicht invult staat beschreven in het Gemeentelijk Rioleringsplan.

    De provincie Overijssel is verantwoordelijk voor het kwantitatieve beheer van al het grondwater en voor de kwaliteit van het grondwater. Er zijn drie categorieën grondwateronttrekkingen waarvoor u bij de provincie een vergunning moet aanvragen: 
    • - koude-warmte opslag; 
    • - industriële toepassingen van meer dan 150.000 m3 per jaar; 
    • - openbare drinkwatervoorziening. 
    Voor alle overige categorieën onttrekkingen die niet onder de  provincie vallen, is het waterschap verantwoordelijk. Dus voor het aanvragen van een vergunning voor beregening, bronbemaling, sanering of industriële toepassingen tot en met 150.000 m3 per dag en dergelijke kunt u bij het waterschap terecht. 
     
    Grondwater onttrekken
    Indien u grondwater onttrekt, kunt u een watervergunning nodig hebben. Het waterschap regelt in de meeste gevallen de procedure voor onttrekken van grondwater. U kunt de watervergunning aanvragen via het Omgevingsloket.

    Koude-warmte opslag
    Koude- en warmteopslag is een systeem dat warmte en koude opslaat in het grondwater om later te gebruiken voor koelen en verwarmen van gebouwen. Het systeem zorgt voor een flinke energiebesparing, omdat verwarmen en koelen van woon- en werkruimten op de gebruikelijke manier veel aardgas en elektriciteit kost.
    De provincie Overijssel gaat over de regels van koude-warmte opslag.
     
    Riolering, afvalwater en zuivering
    De gemeente zorgt voor de inzameling en het transport van afvalwater dat afkomstig is van huizen en bedrijven. Als huiseigenaar bent u verantwoordelijk voor de riolering tot aan het huisaansluitingsputje. Deze ligt circa een 0,5 meter van de perceelgrens. Alles wat daarbuiten ligt valt onder de verantwoordelijkheid van de gemeente. 
     
    Voor gedetailleerde informatie met betrekking tot de Wet en Regelgeving van het lozen van huishoudelijk afvalwater en zwembadwater kunt u terecht op de landelijke website Overheid.nl; de wegwijzer naar informatie en diensten van alle overheden (Besluit lozing afvalwater huishoudens).
     
    Bij het lozen van zwembadwater op het drukrioolstelsel dient u er rekeningen mee te houden dat u dit gedoseerd afvoert met een maximum van 2m3 per uur.
    De waterschappen Vechtstromen en Drents Overijsselse Delta zorgen voor de zuivering van het afvalwater.

    Per 1 januari 2005 bent u wettelijk verplicht op de gemeentelijke riolering  aangesloten te zijn. Agrarische panden in het buitengebied kunnen ontheffing krijgen om het vuile water te lozen op een IBA. Lozing van vuil water via zinkputten of septictanks op open water of in de bodem is ten strengste verboden.

    Als bewoner kunt u helpen verstoppingen in het riool te voorkomen, lees hiervoor de volgende tips.

    De gemeente zorgt voor de aanleg van riolering in nieuwe wijken. Ook beheert de gemeente de bestaande riolering. Ze zorgt ervoor dat de riolering regelmatig gereinigd wordt, maakt de kolken op straat schoon en vervangt versleten rioolbuizen. De gemeente inspecteert regelmatig of de kwaliteit van het riool nog goed is. Als dat niet zo is, dan neemt de gemeente maatregelen om de kwaliteit te verbeteren. Het kan zijn dat boomwortels verwijderd moeten worden of dat het nodig is rioolbuizen plaatselijk te herstellen of te vervangen. 

    Regenwater
    In bestaand stedelijk gebied verzamelt de gemeente het regenwater. De gemeente ziet het als haar taak om het afvoeren en verwerken van regenwater los te koppelen van het afvalwater. Dit wordt aangeduid met de term afkoppelen 
    In gebieden met drukriolering verzamelt de gemeente geen regenwater. De eigenaar van het perceel verwerkt bij voorkeur het regenwater op eigen terrein of voert het regenwater af naar oppervlaktewater. Het regenwater mag niet worden aangesloten op de drukriolering.
    Bij nieuwbouw moeten eigenaren het regenwater op eigen terrein verwerken via een infiltratievoorziening  of afvoeren naar het oppervlaktewater.
     
    Oppervlaktewater
    De gemeente Hellendoorn ligt in het beheergebied van de waterschappen Vechtstromen en Drents Overijsselse Delta. Het waterschap zorgt voor een goede kwaliteit en kwantiteit van het oppervlaktewater en het onderhoud van de grotere wateren (primaire watergangen). Het waterschap onderhoudt het oppervlaktewater in het bebouwde gebied 

    Zwemwater
    De provincie Overijssel is verantwoordelijk voor de kwaliteit van het zwemwater. In samenwerking met de waterschappen Vechtstromen en Drents Overijsselse Delta controleert de provincie jaarlijks de officieel aangewezen open wateren op geschiktheid als zwemwater. Hierbij let de provincie op veiligheid, zwemwaterkwaliteit en de aanwezigheid van hygiënische en veiligheidsvoorzieningen. De waterschappen controleren 's zomers gemiddeld elke twee weken de zwemwaterkwaliteit en de hygiëne van en rond het zwemwater. De provincie controleert de zwemaccommodaties minstens één keer per seizoen, of zo vaak als nodig, op veiligheid.
    Voor meer infromatie willen wij u graag verwijzen naar onze pagina over Recreatie en Water.

    Vergunningen

    Lozen van afvalwater (bedrijven)
    Voor het lozen van afvalwater heeft u in veel gevallen een vergunning nodig.

    U kunt de omgevingsvergunning aanvragen via het Omgevingsloket.

    Lozen op oppervlaktewater
    Voor het lozen van (regen- of grond)water op oppervlaktewater heeft u in veel gevallen een vergunning van het waterschap nodig, de watervergunning. 
     

  • Een pand van de gemeente gebruiken

    De gemeente verhuurt gebouwen aan culturele instellingen en welzijnsinstellingen. U maakt met de gemeente afspraken over het gebruik van het pand.

    Het is ook mogelijk om een eenmalige activiteit zoals een evenement of een tentoonstelling te organiseren. U moet soms speciale maatregelen nemen of een vergunning aanvragen.

  • Subsidie muziekverenigingen gemeente Hellendoorn

    Momenteel geen abstract beschikbaar

  • Schoolsportactiviteiten

    De basisschoolleerlingen kunnen ieder jaar mee doen aan ongeveer 20 schoolsport toernooien die door de gemeentelijkje sportverenigingen worden georganiseerd. Voorbeelden hiervan zijn:

    • Fietscross
    • Schoolvoetbaltoernooi
    • Schaatsbaan
    • Koningsspelen
    • Reggesurvival

  • Gladheidsbestrijding

    Gladde wegen en fietspaden kunnen gevaarlijke situaties opleveren. De gemeente probeert dit te voorkomen. Bijvoorbeeld door te strooien met zout of sneeuw van de weg te schuiven met sneeuwschuivers.

    Gladheid proberen wij zo effectief en snel mogelijk te bestrijden waarbij gebruik wordt gemaakt van (grote) strooiwagens. Om deze werkzaamheden zo goed mogelijk te kunnen uitvoeren, verzoeken wij u om gedurende de winterperiode zo veel mogelijk uw auto te parkeren op eigen terrein. Indien u genoodzaakt bent op de openbare weg te parkeren, verzoeken wij u zoveel mogelijk daar waar gestrooid wordt, aan één kant van de weg te parkeren.

    Doorgaande wegen hebben prioriteit en zijn dus opgenomen in het strooiplan. De wegen in het strooiplan worden preventief gestrooid. Dat houdt in dat de strooiacties starten voordat de gladheid optreedt, vaak al 's nachts. Dat gebeurt met ‘nat' zout. Zout wordt hierbij opgelost in water. Hierdoor is minder zout nodig om de wegen berijdbaar te krijgen/houden dan bij het strooien met 'droog' zout. De routes lopen door alle bebouwde kernen en het buitengebied en hebben een totale lengte van ongeveer 300 km. Per fase is circa 3,5 uur nodig om de route eenmaal te strooien.

    Wegen die niet in het strooiplan zitten, zoals ontsluitingswegen, wegen waar scholen en bejaardencentra aan grenzen en de belangrijkste fietspaden en bruggen, worden pas overdag gestrooid, en alleen als de hoofdroute schoon is. Daarna worden in de wijken waar sprake is van een concentratie van ouderen, ook deze straten gestrooid, maar alleen als dat past binnen de beschikbare menskracht, werkuren en budgetten.

  • AED-apparaat gebruiken

    Een AED is een Automatische Externe Defibrillator. Dit apparaat helpt bij een hartstilstand. De AED geeft stroomstootjes. Hierdoor moet het hart weer gaan kloppen. Als iemand binnen 6 minuten gereanimeerd kan worden, is de kans groter dat hij of zij gered wordt.

    De gemeente heeft AED-apparaten hangen bij enkele gemeentelijke gebouwen, maar de AED's in onze gemeente zijn met name door andere instellingen aangeschaft. De gemeente subsidieert deze AED's verder niet. Ook niet voor opleidingen. 

    Hebt u een AED als bedrijf of particulier? Meld deze dan aan bij het oproepsysteem reanimatie. Inwoners die wonen en werken binnen onze gemeente kunnen zich via de website van HartslagNu.nl aanmelden.

    Ook als u burgerhulpverlener wilt zijn, kunt u zich daar aanmelden. Burgerhulpverleners zijn vrijwilligers die oproepbaar zijn bij een hartstilstand in de buurt. Bij een hartstilstand stuurt de 112-centrale een bericht aan meerdere burgerhulpverleners in de buurt. Zij krijgen het verzoek om direct naar het slachtoffer te gaan of om eerst een AED te halen. 

  • Sport- en speluitleen

    Kijk voor een overzicht van alle beschikbare materialen op www.sport-speluitleen.nl en neem het initiatief tot een sportief feestje! 

    Locatie:

    De Sport- en Speluitleen is ondergebracht bij Stichting Philadelphia.

    Adres: 


    Twente Uniek
    Rudolf Dieselstraat 37
    7442 DR Nijverdal
    T: 06 – 11 21 83 54
    E: twenteuniek@philadelphia.nl

     

     

     

  • Gemeentegids aanvragen

    Ieder adres in de gemeente ontvangt een gemeentegids aan huis. In de gemeentegids staat informatie over:

    • de gemeentelijke organisatie
    • gemeentelijke instellingen
    • verenigingen in de gemeente
    • stichtingen in de gemeente
    • instanties in de gemeente

  • Sport & re-integratietraject Fit aan 't werk!

    Het doel van dit traject is:

    • Werken aan een gezonde en actieve leefstijl.
    • Werken aan zelfvertrouwen.
    • In een groep sporten en elkaar motiveren op sportief én persoonlijk vlak.
    • Talenten (her)ontdekken en via een werkervaringsplek ervaring opdoen en wennen aan het arbeidsritme.
    • Vanuit een werkervaringsplek samen de stap naar betaald werk maken.

    Deelnemers sporten twee keer per week 1,5 uur in groepsverband onder professionele begeleiding. De sportactiviteiten variëren van circuittraining tot bokszaktraining op de maandagochtend en verschillende teamsporten of zwemmen op de donderdagochtend. Daarnaast volgen de deelnemers samen met de deelnemers van Sporten ’t Werkt iedere 8 weken aansluitend aan het sportmoment een leefstijlworkshop. Deze workshops helpen om antwoord te krijgen op vragen als:

    • Hoe slaap ik beter?
    • Hoe ga ik met stress om?
    • Wat is gezonde voeding?
    • Hoe kan ik stoppen met roken?
    • Hoe motiveer ik mijzelf?

    Tijdens het sporten wordt ook aandacht besteed aan de thema’s respect, vertrouwen, samenwerking, communicatie, positiviteit en motivatie. Ook wordt er een plan gemaakt om deelnemers stapsgewijs te helpen bij het vinden van een betaalde baan. We zoeken voor iedere deelnemer een leuke werkervaringsplek binnen ons netwerk van lokale werkgevers. Dit doen we in samenwerking met team re-integratie van de gemeente Hellendoorn. Zo kan iedereen heel laagdrempelig met behoud van uitkering weer ervaring opdoen in het arbeidsproces terwijl er daarnaast gewerkt kan worden aan persoonlijke doelen.

    Er vinden regelmatig individuele gesprekken plaats met de begeleiders om met elkaar (sportieve) doelen te stellen en de voortgang te bespreken. Ieder kwartaal wordt er ook een fit-test en een mental health (MHi5) test afgenomen om te kijken of er vooruitgang wordt geboekt en om de deelnemers te motiveren alles eruit te halen wat er in zit. Iedereen die gemotiveerd is kan meedoen op zijn of haar eigen niveau. Het Fit aan ’t werk traject geeft deelnemers een boost!

    Locatie
    Alle sportactiviteiten vinden plaats in Het Ravijn - zwem, sport, zorg- .

    Aanmelden
    Aanmelden voor Fit aan ’t werk! kan alleen als je momenteel een bijstandsuitkering ontvangt en gaat via jouw consulent.

  • Subsidie wijkverenigingen