Zoekresultaat 1 - 10 van 14 resultaten

  • Veiligheid en ondermijning

    Preventietips, ondermijning, meldpunt verdachte situaties, veilig buitengebied.

  • De Omgevingswet in Montferland

    Op 1 januari 2024 is de Omgevingswet ingegaan. De Omgevingswet gaat over alles wat u buiten ziet, hoort of ruikt. Dit noemen we de fysieke leefomgeving. Met de Omgevingswet zijn de regels voor ruimtelijke ontwikkeling(en) duidelijker gemaakt.

  • Asbest

    Asbest kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Daarom gelden strenge regels voor het omgaan met asbest. Bij bouw, verbouw en sloop moeten maatregelen worden genomen om de verspreiding van asbestdeeltjes tegen te gaan. Bij brand en incidenten gelden voorschriften die ervoor moeten zorgen dat de gezondheid van omwonenden niet in gevaar komt.

  • Wateractiviteit

    Voor bepaalde activiteiten met grondwater of (in en op) oppervlaktewater is er een vergunning-, melding- of informatieplicht. Oppervlaktewater is het water in sloten, vijvers, plassen, kanalen en rivieren.

  • Landschap, subsidie

    De gemeente Montferland en provincie Gelderland stellen samen geld beschikbaar voor activiteiten die bijdragen aan een gevarieerder, aantrekkelijker en leefbaarder landschap. Wie in het buitengebied van de gemeente woont en plannen heeft voor het aanleggen of herstellen van een landschapselement, kan subsidie aanvragen.

  • Monument verbouwen, herstellen of onderhouden

    Voor veranderingen of onderhoud aan een monument hebt u vaak een vergunning nodig. U moet zich dan houden aan strenge regels. Normaal onderhoud kunt u doen zonder dat u een vergunning hebt.

  • Informatie over beleid of besluiten opvragen (Who-verzoek)

    Wilt u documenten van de gemeente hebben? Dan kunt een verzoek indienen op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).

  • Herinrichting Lengelseweg 's-Heerenberg

    Hier leest u alles over de herinrichting van de Lengelseweg.

  • Jaarlijkse subsidie, maatschappelijke instellingen

    Subsidies in de gemeente Montferland worden verstrekt op basis van de Algemene subsidieverordening. De spelregels kunnen worden uitgewerkt in specifieke subsidieregelingen.

  • Planschade

    Planschade is schade die veroorzaakt wordt door een ruimtelijk plan. Dat kan een omgevingsplan zijn, maar ook andere ruimtelijke plannen kunnen schade veroorzaken. Krijgt een gebied door een omgevingsplan een andere functie? Dan kan dat schade voor u opleveren. Bijvoorbeeld als een plan bepaalt dat er een woonfunctie komt op een stuk grasland. Dit kan schade opleveren voor de omliggende huizen. Is dit bij u het geval? Dan kunt u aan de gemeente een vergoeding vragen voor deze planschade.