Zoekresultaat 1 - 10 van 80 resultaten

  • Overlijden

    Als nabestaande heeft u veel te regelen na het overlijden van een familielid. Zo moet de gemeente een aangifte van overlijden ontvangen. Op deze pagina leest u hier meer over.

  • Omgevingsvergunning

    Heeft u bouw- of verbouwplannen? Wilt u een boom kappen, een sloopmelding doen, een milieuvergunning aanvragen of bijvoorbeeld reclame maken op uw pand? Of iets anders aan uw omgeving veranderen? In veel gevallen heeft u een omgevingsvergunning nodig.   Vergunning nodig of niet? Een omgevingsvergunning is niet altijd nodig. Via het Digitale Stelsel Omgevingswet (DSO) doet u een vergunningencheck. Het…

  • Paspoort

    Een paspoort vraagt u persoonlijk aan bij de gemeente (dit geldt ook voor minderjarigen). Maak hiervoor een afspraak. Dit kan tijdens onze reguliere openingstijden. Met een nationaal paspoort reist u wereldwijd. Afspraak maken Meenemen naar de afspraak alle reisdocumenten die in uw bezit zijn, ook als deze verlopen zijn; één pasfoto die voldoet aan de eisen en niet ouder dan…

  • Laadpaal elektrische auto

    https://youtu.be/VVkgQ14njNY Als u een elektrische auto aanschaft moet deze uiteraard ook geladen worden. Uitgangspunt is dat het opladen op eigen oprit plaatsvindt. Als dat niet mogelijk is kunt u een laadpaal aanvragen in het openbaar gebied. Er wordt dan een geschikte locatie gezocht in de buurt van uw huis of bedrijf, waar dan een openbare paal wordt geplaatst. Een dergelijke…

  • Nederlander worden door naturalisatie

    Kunt u geen Nederlander worden door optie? Dan kunt u een aanvraag indienen voor naturalisatie. Ga dan naar de gemeente om een aanvraag voor naturalisatie in te dienen. Op de website van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) leest u alles over de procedure en voorwaarden om Nederlander te worden. Regelen U gaat naar de gemeente en dient de aanvraag in.…

  • Rioolheffing

    U betaalt rioolheffing als u water van uw perceel (pand) kunt afvoeren op de gemeentelijke riolering. De riolering bestaat uit rioolbuizen voor afvoer van afval- en/of regenwater. Ook kan regenwater afgevoerd worden via een watergang in beheer en onderhoud van de gemeente. Tarieven rioolheffing Rioolheffing wordt ook geheven als u geen rioolaansluiting heeft, maar wel hemelwater en/of afvalwater afvoert. De…

  • Bijstandsuitkering aanvragen

    Met deze uitkering kunt u noodzakelijke kosten betalen zoals huur, eten en drinken. Ook wordt u geholpen met het vinden van een baan, zodat u daarmee weer zo snel mogelijk een zelfstandig inkomen heeft. Bijstandsuitkering aanvragen Aanvragen doet u bij de gemeente waarin u woont. De gemeente beoordeelt of u recht heeft op bijstand. Bijstandsuitkering aanvragen Kom ik in aanmerking?…

  • Bezwaar op belastingaanslag

    Bij belastingen gelden enkele belangrijke verschillen ten opzichte van de ‘standaard’ procedure getoond op de pagina over bezwaar maken: de heffingsambtenaar is het bevoegde bestuursorgaan; u wordt alleen op uw verzoek gehoord; horen geschiedt niet via de commissie voor de bezwaarschriften maar door een ambtenaar; de beslissing op bezwaar ontvangt u uiterlijk voor het einde van het jaar. In veel…

  • Liggelden

    De Fryske Marren ligt in een waterrijk gebied. Daardoor zijn er ook veel ligplaatsen voor boten aan openbaar vaarwater. Voor het gebruik van deze ligplaatsen moet liggelden betaald worden. De liggelden worden op verschillende manieren berekend, afhankelijk van de locatie. Liggelden Lemmer Los van de dagtarieven voor bijvoorbeeld passanten, zijn er speciale abonnementstarieven voor pleziervaartuigen. Deze abonnementen worden tegen contante…

  • Verhuizing

    Geef uw verhuizing door aan de gemeente waar u gaat wonen. Doe dit uiterlijk 5 dagen nadat u verhuisd bent. U kunt uw verhuizing ook al eerder doorgeven. Dit kan maximaal 28 dagen voor uw verhuisdatum. Let op: komt u vanuit een andere gemeente, dan duurt het 3 werkdagen voordat uw gegevens bij ons actueel zijn. Digitaal uw verhuizing doorgeven…