Zoekresultaat 1 - 10 van 90 resultaten

  • Inzage provinciaal inpassingsplan

    Als het gaat om dingen die voor de hele provincie belangrijk zijn, kan de provincie voor een bepaald grondgebied binnen de provincie een inpassingsplan maken. Een provinciaal inpassingsplan kunt u vergelijken met een omgevingsplan in een gemeente. De provincie moet dit aan de gemeenteraad van de betrokken gemeente(n) laten weten. De gemeente mag dan niet langer voor dat grondgebied regels in het omgevingsplan maken.

    Voor het inpassingsplan neemt de provincie eerst een voorbereidingsbesluit. Dit besluit staat 6 weken lang op de website van de provincie. Daarna maakt de provincie een ontwerpinpassingsplan. Iedereen heeft het recht om het ontwerpinpassingsplan te bekijken en hierop te reageren tijdens de inzageperiode van 6 weken. De provincie maakt deze inspraakprocedure bekend op de website en het staat ook in de Staatscourant. Ook als de provincie geen voorbereidingsbesluit heeft genomen, laat zij weten dat ze een inpassingsplan gaat maken.

    U kunt het ontwerpinpassingsplan 6 weken lang bekijken:

    • op de website van de provincie
    • op de website Ruimtelijkeplannen.nl
    • op het provinciehuis

    Als u het aan de provincie vraagt, kunt u de stukken ook buiten kantooruren bekijken of uitleg krijgen in een gesprek.

  • Voorziening onverwijlde bijstand

    U heeft geld nodig om van te leven. Als u een bijstandsuitkering aanvraagt, dan duurt het even voordat u geld krijgt. Voor de bijstandsuitkering moet de gemeente eerst uw aanvraag beoordelen. Voor de aanvullende bijstand voor ouderen moet de Sociale Verzekeringsbank (SVB) eerst uw aanvraag beoordelen.

    Soms duurt het 4 weken of langer voordat u een besluit krijgt. In die weken moet u ook uw rekeningen betalen en eten kopen. Daarom kunt u een voorschot krijgen. U kunt een voorschot krijgen vanaf 4 weken nadat u de bijstandsuitkering aangevraagd heeft. Dan krijgt u alvast wat geld van de uitkering. Als u de uitkering krijgt, wordt het voorschot er weer vanaf gehaald.

    Geeft de gemeente of SVB u geen voorschot? Of is het bedrag te laag? Vraag dan bij de provincie een voorziening onverwijlde bijstand aan. De provincie besluit dan of u een voorschot krijgt. Heeft u volgens de provincie gelijk? Dan moet de gemeente of SVB meteen het voorschot geven of verhogen.

  • Faunabeheerplannen, goedkeuring

    De provincie laat het faunabeheer in veel gevallen over aan zogenaamde faunabeheereenheden. Een faunabeheereenheid bestaat onder andere uit agrariërs en natuurorganisaties.

    Het faunabeheerplan bepaalt de uitvoering van het faunabeheer. In het plan staat informatie over de bestaande en de gewenste diersoorten. Ook staat er informatie in over schade die er in het verleden was en schade die in de toekomst wordt verwacht. De provincie keurt het faunabeheerplan goed of af.

    Bij de volgende activiteiten moet u zich houden aan het faunabeheerplan:

    • beperken van de populaties van inheemse dieren (bijvoorbeeld om overbegrazing te voorkomen)
    • beperken van schade door inheemse dieren (bijvoorbeeld door omheining van een akker)
    • jacht

    In sommige situaties kan de provincie besluiten dat u mag afwijken van het faunabeheerplan. Bijvoorbeeld als u snel moet handelen om een plaag te voorkomen of als het om een gebied gaat dat buiten het beheer valt van een faunabeheereenheid.

    De faunabeheereenheid moet ieder jaar bij de provincie een verslag inleveren over de uitvoering van het plan, en dat verslag openbaar maken.

    Het faunabeheer wordt in veel gevallen ingevuld door de faunabeheereenheden.

  • Handelingen burgemeester, wethouders, raadsleden, secretaris en griffie, ontheffing verbod

    Een raadslid, wethouder, burgemeester, secretaris of griffier van een gemeente mag niet rechtstreeks een overeenkomst aangaan met de gemeente over bijvoorbeeld het leveren van goederen of diensten en het onderhands verwerven van onroerende zaken. Van dit verbod kunnen Gedeputeerde Staten ontheffing verlenen voor een raadslid, wethouder, secretaris of griffier. Voor de burgemeester kan de commissaris van de Koningin een ontheffing verlenen.

  • Schadevergoeding voor ontgronding

    U kunt een schadevergoeding aanvragen voor schade die u lijdt door een ontgrondingsvergunning. We noemen dit ‘nadeelcompensatie’. U lijdt bijvoorbeeld schade, omdat u een vergunning heeft aangevraagd, maar deze niet krijgt. Ook kunt u schade lijden, omdat de vergunning wordt ingetrokken of gewijzigd.

    Bent u niet de houder van de vergunning, maar lijdt u wel schade? Dan kunt u ook een schadevergoeding aanvragen.

    De provincie kan een extern bureau om advies vragen over uw aanvraag.

    Ingevolgde de Ontgrondingenwet kunt u, ten laste van de provinciale kas, een naar billijkheid te bepalen schadevergoeding ontvangen, indien door een beschikking schade wordt geleden welke redelijkerwijs niet of niet geheel te uwen laste behoort te blijven en waarvan de vergoeding niet of niet voldoende op andere wijze is verzekerd. Een aanvraag om schadevergoeding kan worden ingediend door de aanvrager, de houder van een vergunning of degene die overeenkomstig afdeling 3.4 of afdeling 4.1.2 van de Algemene wet bestuursrecht zijn zienswijze naar voren heeft gebracht.

  • Kabels en leidingen aanleggen en beheren in of bij provinciale (vaar)weg

    Als u kabels of leidingen wilt aanleggen, onderhouden of verwijderen in, onder, langs of boven een provinciale weg of vaarweg, dan heeft u daarvoor toestemming nodig. U moet een melding doen of u moet een omgevingsvergunning aanvragen. U doet uw verzoek bij de eigenaar of beheerder van de (vaar)weg.

    U doet een melding als u onder, boven of dicht bij een provinciale (vaar)weg aanlegt, wijzigt of verwijdert:

    • een huisaansluiting met bijbehorende leidingen
    • leidingen en kabels voor telecommunicatie
    • laag- en middenspanning elektriciteitskabels

    In alle andere gevallen moet u een omgevingsvergunning aanvragen wanneer u kabels of leidingen wilt aanleggen, wijzigen of verwijderen in, onder, langs of boven een provinciale (vaar)weg.

    De provincie voert soms werkzaamheden uit waarvoor er kabels of leidingen worden verlegd. Bent u eigenaar van deze kabels? Dan kunt u nadeel hebben van deze werkzaamheden. U heeft dan misschien recht op een vergoeding. De vergoeding is onder andere afhankelijk van de tijd dat de kabels of leidingen er al liggen.

  • Ongewoon voorval melden

    In uw bedrijf kunnen zich ongewone voorvallen voordoen. Dit zijn gebeurtenissen die afwijken van de normale activiteiten van het bedrijf en waardoor milieuschade buiten het bedrijf ontstaat of kan ontstaan. Bijvoorbeeld branden, explosies, ongelukken of storingen in voorzieningen of in het productieproces.

    U neemt dan meteen geschikte maatregelen om de gevolgen van het voorval te voorkomen of die zo klein mogelijk te houden. Ook kijkt u hoe u kunt zorgen dat het niet opnieuw gebeurt.

    U meldt het ongewone voorval bij de provincie zodat de provincie:

    • mogelijke gevolgen van het voorval op de omgeving van het bedrijf snel in kaart kan brengen
    • de mogelijke gevolgen zo klein mogelijk kan houden
    • door de registratie van ongewone voorvallen processen en installaties binnen bedrijven beter gaat begrijpen

    Ook als er een ongewoon voorval voordoet bij een van de volgende activiteiten moet u dit melden:

    • ongewoon voorval bij een beperkingengebiedactiviteit met betrekking tot een lokale spoorweg
    • ongewoon voorval bij een flora- en fauna-activiteit
    • ongewoon voorval bij een Natura2000-activiteit
    • ongewoon voorval bij het bieden van gelegenheid tot zwemmen of baden in een badwaterbassin
    • opxngewoon voorval bij het vellen en beheren van houtopstanden

    Is er door het voorval direct gevaar voor de gezondheid van mensen? Of zijn er meteen grote gevolgen voor het milieu? Dan stopt u ook alle activiteiten van uw organisatie of een deel daarvan.

  • Verordening bijzondere voordelen gemeenteraad en commissies, kennisneming door provincie

    De leden van de gemeenteraad ontvangen voor hun werkzaamheden een vergoeding en een tegemoetkoming in de kosten. Ook de leden van commissies, deelraden en de leden van het dagelijks bestuur van een deelgemeente kunnen een vergoeding krijgen. De provincie moet dit goedkeuren.

    De gemeente legt de vergoedingen in verschillende verordeningen vast. Vervolgens stuurt de gemeente deze naar de provincie voor goedkeuring. Ook is het mogelijk dat de gemeente een aparte verordening wil opstellen. Bijvoorbeeld als er extra vergoedingen en uitgaven zijn. Ook dan moet de provincie dat eerst goedkeuren.

  • Informatieverzoek

    Provincies moeten zich aan de informatieplicht houden. Dit staat beschreven in de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Iedereen mag een informatieverzoek bij de provincie indienen over het bestuur van de provincie. Heeft u een bestuurlijke vraag? Vermeld dan duidelijk om welke bestuurlijke zaak het gaat. Wilt u een bestuurlijk document ontvangen? Geef dan duidelijk aan om welk bestuurlijk document het gaat. Een bestuurlijke zaak gaat over het beleid van de provincie. Ook valt de voorbereiding en de uitvoering van het beleid van de provincie hieronder.

  • Milieuklachten melden

    Voor klachten en meldingen op het gebied van milieu kunt u terecht bij de milieuklachtencentrale. De milieuklachtencentrale is 24 uur per dag telefonisch bereikbaar. U kunt hier terecht als u ergens last van heeft of als u iets wilt melden op het gebied van milieu. Denk hierbij aan rookoverlast van een boer of stankoverlast van een fabriek.

    De milieuklachtencentrale registreert alle inkomende meldingen en geeft ze door aan de juiste instantie.

    Het telefoonnummer van de milieuklachtencentrale van de provincie Zeeland is (0118) 412323. Minder dringende meldingen kunnen worden gedaan per post. De milieupiketambtenaar neemt vervolgens telefonisch contact met u op.