Zoekresultaat 111 - 119 van 119 resultaten

  • Kwaliteitsimpuls Natuur en Landschap Flevoland 2021, subsidie

    Provincie Flevoland heeft van het ministerie van LNV een beschikking ontvangen voor het programma Natuur. Provincie Flevoland richt zich hiermee op versterking van de voor Flevoland relevante (inter)nationale natuurwaarden. De Subsidieregeling Kwaliteitsimpuls Natuur en Landschap Flevoland 2021 ofwel SKNL wordt als instrument gebruikt om afspraken te maken met de uitvoerende organisaties. Uitvoering van projecten vindt plaats in de periode 2022 tot en met 2025.

  • Toekomstbestendig Maritiem Cluster Urk, subsidie

    Het Maritiem Cluster Urk draagt bij aan de structuurversterking van de regio op het gebied van nautische en maritieme diensten en producten.

    Het cluster is de motor van de brede welvaart op Urk en in de regio, een hefboom voor een sterkere economie en een vliegwiel voor meer innovatiekracht. Het Maritiem Cluster Urk staat onder druk vanwege externe invloeden zoals de Brexit, het verbod op pulsvisserij en de aanlandplicht. Ook is er de noodzaak om te verduurzamen.

    Omdat groei, verbreding en vernieuwing van het cluster cruciaal zijn om in de toekomst concurrentiekrachtig te blijven, zijn hierover afspraken gemaakt in de Regio Deal Noordelijk Flevoland, in 2019 ondertekend door het Rijk en de Regio. Voor het onderdeel duurzame inrichting bedrijventerrein heeft provincie Flevoland de subsidieregeling ‘Toekomstbestendig Maritiem Cluster Urk – duurzame inrichting Port of Urk’ ingesteld.

  • Klimaatadaptieve en groene dorpen en steden, subsidie

    Inwoners van alle Flevolandse gemeenten, die binnen de bebouwde kom wonen, kunnen vanaf 9 oktober een subsidie aanvragen voor klimaatadaptieve en biodiverse maatregelen. Dat zijn maatregelen die helpen om regenwater op te vangen en/of te hergebruiken en maatregelen die zorgen voor meer groen in de omgeving. Denk bijvoorbeeld aan groene daken op huizen en schuren, groene gevels en regentonnen en -zuilen. Deze maatregelen zijn nodig omdat het klimaat verandert. Er zijn vaker hardere regenbuien en langere periodes van droogte. Dit kan overlast veroorzaken, zoals wateroverlast, hitte en droogte. Daarom moeten we onze omgeving aanpassen aan het veranderende klimaat. Meer groen op en rond onze woningen helpt om het regenwater beter op te vangen en zorgt voor verkoeling tijdens hitte. Wonen in een groene omgeving is bovendien aantrekkelijk voor mensen en dieren.

  • Risicobeoordeling verstrekken bij pompen grondwater

    Let op
    Deze activiteit geldt per 1 januari 2024 ná de inwerkingtreding van de Omgevingswet. De belangrijkste regels kunt u nu terugvinden in het Omgevingsverordening provincie Flevoland.

    Margegebied historische grondwaterverontreiniging
    Een bekende historische grondwaterverontreiniging is een plek waarvan bekend is, dat het grondwater daar is verontreinigd.

    Een margegebied historische grondwaterverontreiniging is de bekende historische grondwaterverontreiniging plus 500 meter alles daaromheen.

    Risicobeoordeling
    U moet een risicobeoordeling doen, als uw activiteit in een margegebied historische grondwaterverontreiniging er mogelijk voor zorgt dat:

    • de grondwaterstroming wordt beïnvloed
    • de bekende historische grondwaterverontreiniging wordt beïnvloed

    U moet onderzoeken of door uw activiteit sprake is van onaanvaardbare verspreidingsrisico’s van de bekende historische grondwaterverontreiniging.

    Verbod
    Als uit de risicobeoordeling blijkt, dat er onaanvaardbare verspreidingsrisico's zijn, dan mag u de activiteit niet uitvoeren.

    Indienen
    Uw risicobeoordeling moet u tijdig indienen bij de provincie. U dient de risicobeoordeling in via het Omgevingsloket bij de activiteit Risicobeoordeling verstrekken bij pompen grondwater.

  • COVID-19 maatregelen Flevolandse ondernemingen gastvrijheidssector, subsidie

    De gastvrijheidssector wordt zwaar getroffen door de coronacrisis. Vanaf de eerste dag dat het kabinet de maatregelen om verdere verspreiding van het virus aankondigde zijn bedrijven of geheel gesloten of open met beperkingen. Vanaf 1 juni kan de sector haar deuren weer (gedeeltelijk) openen voor inwoners en gasten van buiten Flevoland binnen de context van een 1,5-metersamenleving.

    Ondernemers en organisaties in de gastvrijheidssector zijn al volop bezig geweest of gaan nog bezig om zich op deze situatie voor te bereiden. Brancheorganisaties Koninklijke Horeca Nederland en HISWA RECRON hebben protocollen ontwikkeld met daarin maatregelen om aan de 1,5-meterrichtlijn te voldoen. Vanzelfsprekend brengen deze maatregelen kosten met zich mee voor de ondernemers. Met het ontwikkelen van een tijdelijke regeling maatregelen bij gastvrijheidssector Flevoland willen we ondernemers en organisaties uit de gastvrijheidssector in Flevoland ondersteunen in het nemen van de benodigde maatregelen zodat zij op een verantwoorde wijze de bedrijfsactiviteiten uitvoeren en inwoners en gasten buiten Flevoland kunnen ontvangen.

  • Rijden in stiltegebied

    Let op
    Op 1 januari 2024 hebben de regels voor rijden in een stiltegebied een andere juridische basis gekregen. De regels kunt u nu terugvinden in de Omgevingsverordening provincie Flevoland.

    Verbod
    Een stiltegebied is een natuurgebied of een deel van een natuurgebied waar wilde dieren rust kunnen vinden. Alleen geluiden die bij dit gebied horen, zijn toegestaan. Naast geluiden van flora en fauna kunt u dan bijvoorbeeld ook denken aan een tractor die over een akker rijdt van een nabijgelegen landbouwbedrijf.

    Het is in een stiltegebied verboden om met een motorvoertuig of bromfiets te bevinden buiten de openbare weg of buiten andere voor bestemmingsverkeer openstaande wegen of terreinen.

  • Melden nieuwe grondwaterverontreiniging

    Let op
    Deze activiteit geldt per 1 januari 2024 ná de inwerkingtreding van de Omgevingswet. De belangrijkste regels kunt u nu terugvinden in het Omgevingsverordening provincie Flevoland.

    Verontreiniging grondwater ontdekken
    In het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) staat, dat u bij een aantal activiteiten voorafgaand een bodemonderzoek moet doen. De resultaten van dit bodemonderzoek moet u meestal indienen bij de gemeente.

    Echter als dankzij uw bodemonderzoek een grondwaterverontreiniging wordt geconstateerd die nog niet bekend was, dan moet u de resultaten van uw bodemonderzoek ook indienen bij de provincie. Zo kunnen wij bijhouden op welke plekken in Flevoland sprake is van grondwaterverontreiniging. 

    Bodemonderzoek indienen
    U dient de resultaten van uw bodemonderzoek in via het Omgevingsloket bij de activiteit Melden nieuwe grondwaterverontreiniging.

  • Werkzaamheden langs de vaarweg

    Deze activiteit geldt per 1 januari 2024 ná de inwerkingtreding van de Omgevingswet. Heeft u voor 1 januari 2024 een vergunningaanvraag ingediend? Dan behandelen wij uw aanvraag volgens de oude regelgeving van vóór de inwerkingtreding van de Omgevingswet.

    Wilt u werkzaamheden uitvoeren in of langs een provinciale vaarweg, dan heeft u een omgevingsvergunning nodig. Met werkzaamheden bedoelen wij bouwen, verbouwen en slopen van bouwwerken, waterbouwkundige werken, wegenbouwkundige werken en grondwerken. Het wijzigen van de vorm, de loop, de constructie en het profiel van de vaarweg hoort hier ook bij.

    Verder gelden er algemene regels voor werkzaamheden langs een provinciale vaarweg.

    U vraagt een omgevingsvergunning aan via het Omgevingsloket voor de activiteit Werkzaamheden langs de vaarweg.

    Daarnaast moet u een aanmelding doen voor stremming als uw activiteit voor hinder van het vaarverkeer zal zorgen. De verwachte stremming moet u ook tijdig publiceren zodat scheepvaartbedrijven er rekening mee kunnen houden.

  • Ongewoon voorval bij het bieden van gelegenheid tot zwemmen of baden in een badwaterbassin

    Deze activiteit geldt per 1 januari 2024 ná de inwerkingtreding van de Omgevingswet. Heeft u voor 1 januari 2024 een vergunningaanvraag ingediend? Dan behandelen wij uw aanvraag volgens de oude regelgeving van vóór de inwerkingtreding van de Omgevingswet.

    Een badwaterbassin is bijvoorbeeld een zwembad, een zwemvijver, koudwaterbad in een sauna, kruidenbaden in een wellness centrum etc.

    Een ongewoon voorval is alles wat afwijkt van de normale bedrijfsactiviteiten en waardoor nadelige gevolgen ontstaan voor de veiligheid, het milieu en de gezondheid van mens en dier. Zelfs als er door een incident slechts een dreiging ontstaat voor nadelige gevolgen is er al sprake van een ongewoon voorval.

    Bij een zwembad, een zwemvijver of een ander soort badwaterbassin kunt u dan bijvoorbeeld denken aan:

    • Verdrinking
    • Ernstig letsel opgelopen in of nabij een badwaterbassin
    • Ernstige vervuiling in de directe omgeving van een badwaterbassin
    • De hoeveelheid legionella in een badwaterbassin overtreft de norm

    Heeft u een omgevingsvergunning van de provincie, dan bent u verplicht direct aan ons te melden wanneer er zich een ongewoon voorval voordoet.

    Bent u iemand anders die een ongeval voorval constateert, dan bent u niet verplicht om dit te melden, maar wij stellen het wel op prijs als u dat toch doet. Wij kunnen dan zo snel mogelijk actie ondernemen.