Zoekresultaat 11 - 20 van 111 resultaten

  • Grafuitgifte

    De gemeente heeft graven op de gemeentelijke begraafplaats. Er zijn ook bijzondere begraafplaatsen. Een bijzondere begraafplaats ligt op privéterrein van bijvoorbeeld een kerk, stichting of particulier.

    Iedere inwoner kan een grafplek huren. Hiervoor vraagt u grafrechten aan.

    Er zijn 2 soorten graven:

    • Eigen graf (dit heet ook wel particulier graf of familiegraf):
      • U onderhoudt het graf zelf.
      • U bepaalt wie er in het graf ligt.
      • De begraafplaatseigenaar heeft uw toestemming nodig om een urn bij te zetten of om het graf te ruimen.
    • Algemeen graf:
      • De begraafplaatseigenaar bepaalt wie er in het graf ligt.
      • De begraafplaatseigenaar mag een graf ruimen als de grafrechten verlopen zijn.

    Het is ook mogelijk om een nis voor een urn te huren.

  • Mantelzorgwoning

    Als er sprake is van zorg die de gebruikelijke zorg overstijgt, dan is het mogelijk om een mantelzorgwoning in uw tuin plaatsen. Ook kunt een aanbouw aan uw huis laten bouwen. Een derde mogelijkheid is om een garage of ander bestaand bouwwerk om te bouwen tot mantelzorgwoning. 

    Plaatst u de tijdelijke mantelzorgwoning in de tuin, dan telt dit vanaf 2017 niet meer mee bij het bepalen van de WOZ-waarde. Uitzondering hierop zijn mantelzorgwoningen als aanbouw van de hoofdwoning of een verbouwde schuur. In dat geval kan de gemeente de waarde wel meetellen. Informeer hiernaar bij de gemeente.

    Ook voor huurders behoort een mantelzorgwoning soms tot de mogelijkheden. Verschillende corporaties werken mee aan het plaatsen van een tijdelijke aanbouw of zorgunit bij uw huurhuis. Soms plaatst de corporatie de woning zelf. Informeer hiernaar bij uw eigen verhuurder.

  • Gladheidsbestrijding

    Gladde wegen en fietspaden kunnen gevaarlijke situaties opleveren. De gemeente probeert dit te voorkomen. Bijvoorbeeld door te strooien met zout of sneeuw van de weg te schuiven met sneeuwschuivers.

    Gladheid proberen wij zo effectief en snel mogelijk te bestrijden waarbij gebruik wordt gemaakt van (grote) strooiwagens. Om deze werkzaamheden zo goed mogelijk te kunnen uitvoeren, verzoeken wij u om gedurende de winterperiode zo veel mogelijk uw auto te parkeren op eigen terrein. Indien u genoodzaakt bent op de openbare weg te parkeren, verzoeken wij u zoveel mogelijk daar waar gestrooid wordt, aan één kant van de weg te parkeren.

    Doorgaande wegen hebben prioriteit en zijn dus opgenomen in het strooiplan. De wegen in het strooiplan worden preventief gestrooid. Dat houdt in dat de strooiacties starten voordat de gladheid optreedt, vaak al 's nachts. Dat gebeurt met ‘nat' zout. Zout wordt hierbij opgelost in water. Hierdoor is minder zout nodig om de wegen berijdbaar te krijgen/houden dan bij het strooien met 'droog' zout. De routes lopen door alle bebouwde kernen en het buitengebied en hebben een totale lengte van ongeveer 300 km. Per fase is circa 3,5 uur nodig om de route eenmaal te strooien.

    Wegen die niet in het strooiplan zitten, zoals ontsluitingswegen, wegen waar scholen en bejaardencentra aan grenzen en de belangrijkste fietspaden en bruggen, worden pas overdag gestrooid, en alleen als de hoofdroute schoon is. Daarna worden in de wijken waar sprake is van een concentratie van ouderen, ook deze straten gestrooid, maar alleen als dat past binnen de beschikbare menskracht, werkuren en budgetten.

  • AED-apparaat gebruiken

    Een AED is een Automatische Externe Defibrillator. Dit apparaat helpt bij een hartstilstand. De AED geeft stroomstootjes. Hierdoor moet het hart weer gaan kloppen. Als iemand binnen 6 minuten gereanimeerd kan worden, is de kans groter dat hij of zij gered wordt.

    De gemeente heeft AED-apparaten hangen bij enkele gemeentelijke gebouwen, maar de AED's in onze gemeente zijn met name door andere instellingen aangeschaft. De gemeente subsidieert deze AED's verder niet. Ook niet voor opleidingen. 

    Hebt u een AED als bedrijf of particulier? Meld deze dan aan bij het oproepsysteem reanimatie. Inwoners die wonen en werken binnen onze gemeente kunnen zich via de website van HartslagNu.nl aanmelden.

    Ook als u burgerhulpverlener wilt zijn, kunt u zich daar aanmelden. Burgerhulpverleners zijn vrijwilligers die oproepbaar zijn bij een hartstilstand in de buurt. Bij een hartstilstand stuurt de 112-centrale een bericht aan meerdere burgerhulpverleners in de buurt. Zij krijgen het verzoek om direct naar het slachtoffer te gaan of om eerst een AED te halen. 

  • Sport- en speluitleen

    Kijk voor een overzicht van alle beschikbare materialen op www.sport-speluitleen.nl en neem het initiatief tot een sportief feestje! 

    Locatie:

    De Sport- en Speluitleen is ondergebracht bij Stichting Philadelphia.

    Adres: 


    Twente Uniek
    Rudolf Dieselstraat 37
    7442 DR Nijverdal
    T: 06 – 11 21 83 54
    E: twenteuniek@philadelphia.nl

     

     

     

  • Gemeentegids aanvragen

    Ieder adres in de gemeente ontvangt een gemeentegids aan huis. In de gemeentegids staat informatie over:

    • de gemeentelijke organisatie
    • gemeentelijke instellingen
    • verenigingen in de gemeente
    • stichtingen in de gemeente
    • instanties in de gemeente

  • Sport & re-integratietraject Fit aan 't werk!

    Het doel van dit traject is:

    • Werken aan een gezonde en actieve leefstijl.
    • Werken aan zelfvertrouwen.
    • In een groep sporten en elkaar motiveren op sportief én persoonlijk vlak.
    • Talenten (her)ontdekken en via een werkervaringsplek ervaring opdoen en wennen aan het arbeidsritme.
    • Vanuit een werkervaringsplek samen de stap naar betaald werk maken.

    Deelnemers sporten twee keer per week 1,5 uur in groepsverband onder professionele begeleiding. De sportactiviteiten variëren van circuittraining tot bokszaktraining op de maandagochtend en verschillende teamsporten of zwemmen op de donderdagochtend. Daarnaast volgen de deelnemers samen met de deelnemers van Sporten ’t Werkt iedere 8 weken aansluitend aan het sportmoment een leefstijlworkshop. Deze workshops helpen om antwoord te krijgen op vragen als:

    • Hoe slaap ik beter?
    • Hoe ga ik met stress om?
    • Wat is gezonde voeding?
    • Hoe kan ik stoppen met roken?
    • Hoe motiveer ik mijzelf?

    Tijdens het sporten wordt ook aandacht besteed aan de thema’s respect, vertrouwen, samenwerking, communicatie, positiviteit en motivatie. Ook wordt er een plan gemaakt om deelnemers stapsgewijs te helpen bij het vinden van een betaalde baan. We zoeken voor iedere deelnemer een leuke werkervaringsplek binnen ons netwerk van lokale werkgevers. Dit doen we in samenwerking met team re-integratie van de gemeente Hellendoorn. Zo kan iedereen heel laagdrempelig met behoud van uitkering weer ervaring opdoen in het arbeidsproces terwijl er daarnaast gewerkt kan worden aan persoonlijke doelen.

    Er vinden regelmatig individuele gesprekken plaats met de begeleiders om met elkaar (sportieve) doelen te stellen en de voortgang te bespreken. Ieder kwartaal wordt er ook een fit-test en een mental health (MHi5) test afgenomen om te kijken of er vooruitgang wordt geboekt en om de deelnemers te motiveren alles eruit te halen wat er in zit. Iedereen die gemotiveerd is kan meedoen op zijn of haar eigen niveau. Het Fit aan ’t werk traject geeft deelnemers een boost!

    Locatie
    Alle sportactiviteiten vinden plaats in Het Ravijn - zwem, sport, zorg- .

    Aanmelden
    Aanmelden voor Fit aan ’t werk! kan alleen als je momenteel een bijstandsuitkering ontvangt en gaat via jouw consulent.

  • Right to Challenge

    Right to Challenge staat voor: het recht om uit te dagen. De kern van de aanpak is dat een groep (georganiseerde) bewoners taken van gemeenten kunnen overnemen als zij denken dat het anders, beter, slimmer en/of goedkoper kan.

    Het recht op uitdagen is een van de manieren die er voor zorgt dat inwoners meer zeggenschap kunnen krijgen over hun eigen leefomgeving. Omdat dit middel past binnen de participatiesamenleving en we als gemeente nog meer ruimte willen bieden aan initiatieven, bieden we dit aan. De gemeente staat positief tegen het ‘recht op uitdagen’ en wil dit faciliteren. Wel zijn we als gemeente verantwoordelijk voor de uitvoering van gemeentelijke taken en zal er dus over ieder voorstel besluitvorming moeten plaatsvinden. We gaan er hierbij van uit dat wanneer het om een `recht op uitdagen voorstel’ gaat, het gaat om het overnemen van een substantiële gemeentelijke taak (voortkomend uit verantwoordelijkheden van de gemeente). Een regulier marktinitiatief valt niet onder het `Recht op uitdagen’ (deze marktpartijen doen al mee aan huidige aanbesteding- en inkooptrajecten.) Bij het overnemen van gemeentelijke taken horen ook het voldoen aan de kwaliteitseisen die het bestuur aan deze taken stelt. De gemeente zal vervolgens toezicht moeten houden op het daadwerkelijk voldoen aan de gestelde eisen. De gemeente blijft eindverantwoordelijk en als het mis gaat, wordt de gemeente daarop aangesproken. Om te komen tot besluitvorming over een voorstel treden initiatiefnemer en gemeente samen in overleg. Hiervoor zal de gemeente een (vakinhoudelijk) contactpersoon aanwijzen die een integraal advies zal geven aan het college. 

    Wilt u ook de gemeente uitdagen? Neem dan contact op met de publieksbalie van de gemeente Hellendoorn. De medewerker van de publieksbalie laat een vakinhoudelijke medewerker contact met u opnemen.

     

  • Ouderschap ontkennen

    Als de moeder van een kind getrouwd is, dan wordt haar echtgenoot de vader van het kind. Dit geldt ook voor geregistreerd partnerschap. Bij lesbische stellen wordt de partner de duomoeder van het kind. Het kind moet dan verwekt zijn door kunstmatige bevruchting met behulp van een anonieme zaaddonor.

    Het is mogelijk om het ouderschap te ontkennen. Bijvoorbeeld omdat de echtgenoot niet de biologische vader van het kind is. Of omdat de duomoeder geen rol in de verzorging of opvoeding van het kind heeft gespeeld. De moeder, vader/duomoeder en het kind kan ontkenning van het ouderschap aanvragen.

  • Subsidie algemeen belang

    Nodig bij het aanvragen

    1. Begroting 2024;
    2. Jaarverslag/activiteitenverslag of notulen jaarvergadering 2022;
    3. Financieel jaarverslag/jaarrekening 2022.

    Beslistermijn aanvragen

    U hoort, mits u de subsidieaanvraag volledig en op tijd heeft ingediend, uiterlijk op 31 december 2023 of de subsidie wordt toegekend.

    Hoogte subsidie

    In de begrotingsvergadering van de raad in de eerste week van november is het maximaal te verlenen bedrag per organisatie vastgelegd.

    Subsidie gebruiken

    De subsidie moet worden gebruikt voor de uitvoering van de activiteiten zoals die door het college en de raad met de organisatie zijn afgesproken. Een subsidie voor algemeen belang moet passen binnen het gemeentelijk beleid. Daarnaast dient de organisatie gevestigd te zijn binnen de gemeente Hellendoorn. Uitzondering is dat soms activiteiten van bovenlokale organisaties worden gesubsidieerd die door inwoners uit onze gemeente worden afgenomen en die in onze gemeente niet worden aangeboden.

    Subsidie verantwoorden

    De subsidieaanvraag is tevens de subsidieverantwoording van een eerder jaar. Er is geen aparte subsidieverantwoording behalve als u geen subsidie meer heeft aangevraagd. U dient alle toegekende subsidies te verantwoorden.