Zoekresultaat 11 - 20 van 39 resultaten

  • Gemeentelijke belastingen

    Belastingen zijn een belangrijke inkomstenbron voor de gemeente. Met die inkomsten investeert de gemeente in projecten en voorzieningen in de stad. Er zijn verschillende soorten belastingen. Zo zijn er algemene belastingen, die iedereen betaalt die in de gemeente woont of gevestigd is. Bijvoorbeeld  afvalstoffenheffing , rioolheffing  en onroerendezaakbelasting (ozb) . En er zijn belastingen die alleen bedoeld zijn voor mensen die specifiek ergens gebruik van maken. Bijvoorbeeld parkeer- of precariobelasting. Als u een account bij MijnOverheid heeft, dan vindt u de aanslag(en) gemeentelijke belastingen in de Berichtenbox van MijnOverheid (als de aanslag op uw naam staat). U krijgt uw aanslag dan niet meer op papier maar alleen nog digitaal. Activeert u uw account nadat u de aanslag heeft ontvangen, dan ontvangt u pas volgend jaar de nieuwe aanslag digitaal. Met ingang van 2024 heeft u de toegang tot uw gegevens in de digitale belastingbalie . Daar kunt u eenvoudig allerlei zaken zelf digitaal regelen. Denk hierbij aan: 1.       Bezwaar maken tegen de aanslag 2.       Automatische incasso aanvragen 3.       Kwijtschelding aanvragen 4.       Betalingsregeling aanvragen 5.       Uw aanslag(en) en taxatieverslag(en) inzien

  • Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (NZKG)

    De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) verleent in opdracht van acht gemeenten en drie provincies omgevingsvergunningen en houdt toezicht bij bedrijven op het gebied van bodem, bouw en milieu. Als bedrijven zich niet aan de regels houden handhaven we. Verder geeft de OD NZKG advies op het gebied van geluid, externe veiligheid, energiebesparing en luchtkwaliteit. H Heeft u een vraag voor de OD NZKG gebruik dan het Contactformulier .

  • Rijbewijs

    Met een rijbewijs kunt u aantonen dat u een bepaald motorvoertuig kunt en mag besturen. Wilt u een rijbewijs aanvragen? Dan moet u geslaagd zijn voor uw rijexamen bij het CBR. U kunt uw rijbewijs digitaal aanvragen of op afspraak op het stadhuis. 

  • Havens en vaarwegen

    Hier vindt u informatie over de afdeling Havens en Vaarwegen:

  • Inburgering

    Vanaf 1 januari 2022 is de gemeente verantwoordelijk voor de inburgering van nieuwkomers. Nieuwkomers zoals u zijn welkom in Zaanstad en de gemeente wil u zo snel mogelijk mee laten doen. Het liefst via betaald werk of opleiding, waarbij het leren van de taal voorop staat. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw inburgering, maar de gemeente heeft regie op het inburgeringstraject. De gemeente zorgt ook voor een passend inburgeringsaanbod, zodat u meteen kunt starten met inburgeren als u naar Zaanstad komt. Daarvoor heeft de gemeente een Gemeentelijk Team Inburgering ingericht. U krijgt intensieve begeleiding van een begeleider Inburgering, die werkt vanuit dit team. Ze nemen de brede intake af, maken samen met u een persoonlijk plan en monitoren de voortgang. In het plan staan afspraken over het taal- en cursusaanbod, hulp en ondersteuning en de leerroute die u kunt volgen. Alles over inburgeren bij de gemeente Zaanstad vindt u op Nieuwkomers in Zaanstad .

  • Omgevingsvisie

    De Omgevingsvisie gaat over de toekomst van Zaanstad. Hierin komt te staan wat nodig is om in 2040 een fijne en veilige plek te kunnen bieden aan de inwoners en bedrijven die hier willen zijn. De Omgevingsvisie is in eerste instantie bedoeld voor de gemeente zelf. Het geeft richting aan de keuzes die de gemeente moet maken.

  • Erkenning (ongeboren) kind

    Erkenning betekent dat u het juridisch ouderschap van een kind op zich neemt als u niet getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt met de moeder. U hoeft daarvoor niet de biologische ouder te zijn. Een erkenner moet minimaal 16 jaar oud zijn. Een kind kan maar twee juridische ouders hebben. U kunt daarom alleen een kind erkennen dat nog niet twee juridische ouders heeft.

  • Bouwen en verbouwen

    Bouw-, verbouw-, of sloopplannen? Dan heeft u misschien een omgevingsvergunning nodig of moet u een melding doen. De omgevingsvergunning is een vergunning voor bouwen, wonen, monumenten, ruimte, natuur en milieu. Deze is nodig om te bepalen of u mag doen wat u wilt. Vanaf 1 januari 2024 is de Omgevingswet (link naar pagina omgevingswet) en de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen in werking. Wilt u in 2024 gaan bouwen of verbouwen, dan moet u de volgende stappen nemen voordat de bouw kan beginnen.

  • Subsidie

    De Gemeente Zaanstad heeft een Algemene Subsidieverordening (ASV) Zaanstad 2023 waarin staat aangegeven welke activiteiten voor subsidie in aanmerking komen. Hierop bestaan extra afzonderlijke subsidieregelingen. Een subsidieregeling is een door het college vastgesteld besluit voor een bepaalde groep subsidies en bedoeld om een bepaalde activiteit aan te moedigen. De bij elke subsidie behorende beleidsregels zijn een aanvulling op de Algemene Subsidie Verordening. Voor een activiteit kunt u eenmaal een aanvraag doen op basis van de ASV of een afzonderlijke subsidieregeling. Het is dus niet de bedoeling dat u voor een activiteit verschillende aanvraagformulieren invult.

  • Parkeren

    Parkeren in Zaanstad kan op straat en in parkeergarages. Er zijn betaalde en gratis parkeermogelijkheden. Op betaald parkeerplekken kunt u gebruik maken van parkeerautomaten, maar u kunt ook bel-parkeren.