Zoekresultaat 11 - 20 van 54 resultaten

  • Bouwgrond kopen

    Wanneer u grond wilt kopen voor het bouwen van een woning kunt u op de website van de gemeente zien welke bouwkavels de gemeente te koop heeft. U vindt daar ook de belangrijkste gegevens over de beschikbare kavels. Als u meer wilt weten of als u wilt weten hoe u een kavel kunt kopen, kunt u contact opnemen met ons verkoopteam.

    Voor de nieuwbouw van een bedrijfspand kunt u terecht op bedrijventerrein Bloeme-weide in Haarle. 

  • Gemeente aansprakelijk stellen

    Het kan gebeuren dat u schade lijdt door de gemeente. Bijvoorbeeld:

    • een ongeval door een stoeptegel die verkeerd ligt
    • een auto-ongeluk door een glad wegdek
    • schade door een vuilniswagen of een ander voertuig van de gemeente

    U kunt dan de gemeente aansprakelijk stellen. De gemeente beoordeelt of zij inderdaad aansprakelijk is voor de schade. Is dit zo, dan krijgt u uw kosten deels of volledig vergoed.

  • Buitenlands huwelijk of partnerschap registreren in Nederland

    Gaat u trouwen of gaat u een geregistreerd partnerschap aan in een ander land dan Nederland? Controleer van welk land de wetten gelden. Dit kan belangrijk zijn voor uw rechten en plichten als partners. Bijvoorbeeld bij erfenissen, belasting betalen of als u kinderen krijgt.

    Na uw huwelijk of geregistreerd partnerschap in een ander land, moet u dit laten registreren in Nederland. Niet elk huwelijk is geldig in Nederland. Beide partners moeten bijvoorbeeld 18 jaar of ouder zijn op het moment van registreren.

  • Tweede Nederlands paspoort of zakenpaspoort aanvragen

    Als u vaak naar het buitenland gaat, kunt u een zakenpaspoort of tweede paspoort nodig hebben. Welke u nodig heeft, is afhankelijk van uw situatie.

    Een zakenpaspoort heeft 66 pagina’s in plaats van 34. U heeft dan meer ruimte voor visums en stempels.

    Een tweede Nederlands paspoort kan nodig zijn als:

    • u vaak landen bezoekt die een conflict met elkaar hebben
    • uw paspoort vaak bij de ambassade ligt voor een visumaanvraag, terwijl u een andere reis wilt maken

  • Dwangsom bij niet tijdig beslissen

    Een dwangsom is een boete die de gemeente aan u moet betalen. Deze boete kan de gemeente krijgen als zij te laat is met het nemen van een beslissing op uw aanvraag of bezwaarschrift. De boete wordt opgelegd per dag dat de beslissing te laat is.

  • Opnieuw inschrijven in Nederland

    U woonde vroeger in Nederland. Nu verhuist u vanuit het buitenland weer naar Nederland. U schrijft zich dan opnieuw in bij een gemeente.

    Bent u voor oktober 1994 naar het buitenland verhuisd? Dan laat u zich niet opnieuw inschrijven. U doet dan een ‘eerste inschrijving’.

  • Vluchtelingen- of vreemdelingenpaspoort aanvragen

    U gebruikt een paspoort om te laten zien wie u bent. Met dit paspoort kunt u ook naar het buitenland reizen. Het vluchtelingen- of vreemdelingenpaspoort is in alle landen geldig, behalve in uw land van herkomst. Voor sommige landen heeft u ook een visum nodig.

    Kinderen hebben een eigen paspoort nodig. Kinderen vanaf 14 jaar moeten zich in Nederland kunnen identificeren.

    Een vluchtelingen- of vreemdelingenpaspoort is maximaal 5 jaar geldig. Dit hangt af van uw verblijfstatus.

  • Groenstrook of restgrond kopen, huren of gebruiken

    Als er naast uw woning, tuin of land een stuk gemeentegrond ligt, dan kunt u deze onder bepaalde voorwaarden soms kopen. Zo'n openbare groenstrook kunt u dan aan uw eigen grond toevoegen. Ook is het mogelijk om onder bepaalde voorwaarden de grond te huren of tijdelijk in gebruik te nemen. U moet hier wel voor betalen.

    Het kopen, huren of in gebruik nemen van gemeentegrond kan alleen als dit, naar het oordeel van de gemeente, voor iedereen voordeel oplevert. Het is illegaal om dit zonder toestemming van de gemeente te doen.

  • Handtekening laten legaliseren

    Met een gelegaliseerde handtekening bewijst u dat uw handtekening echt is. Dit is bijvoorbeeld nodig als u bezoek uit het buitenland ontvangt dat een visum moet aanvragen. Een bedrijf of organisatie kan er ook om vragen. De legalisatie bewijst alleen dat uw handtekening echt is. Het zegt niets over de inhoud van het document of ingevulde formulier.

    U ondertekent het document of formulier waar de ambtenaar van de gemeente bij staat. De ambtenaar vergelijkt die handtekening met de handtekening op uw identiteitsbewijs.

  • Automatische incasso voor gemeentebelastingen

    De gemeentelijke belastingen kunt u op verschillende manieren betalen. U kunt het geld zelf overmaken of contant betalen, maar u kunt ook een machtiging voor automatische incasso afgeven. Met zo'n machtiging geeft u toestemming om het bedrag in maximaal tien termijnen van uw rekening af te schrijven.