Zoekresultaat 11 - 13 van 13 resultaten

  • Mantelzorg

    Een mantelzorger zorgt voor een familielid, vriend of buur. Hier kan veel tijd en energie in gaan zitten. Wordt de zorg te zwaar? Als mantelzorger kunt u dan (tijdelijk) ondersteuning van de gemeente krijgen. De gemeente gaat met u in gesprek en onderzoekt wat mogelijk is. Wat kunt u zelf doen? Waar kunnen mensen uit uw omgeving u bij helpen?

    Komt uit het onderzoek naar voren dat u het probleem niet kunt oplossen met mensen in uw omgeving of algemene voorzieningen? Dan kunt u bij de gemeente een maatwerkvoorziening aanvragen. Dit is bijvoorbeeld hulp in de huishouding, kortdurend verblijf of een dagbesteding voor de mantelzorgontvanger.

    De gemeente beslist welke voorziening u krijgt. Wel mag u een persoonlijk plan inleveren. U geeft daarin aan welke hulp u nodig denkt te hebben.

  • Alcohol schenken en verkopen

    Een ondernemer moet een alcoholvergunning hebben om alcoholische dranken te mogen schenken. Er zijn 3 soorten alcoholvergunningen:

    • voor horecabedrijven, zoals restaurants en cafés
    • voor slijterijen
    • voor paracommerciële instellingen, zoals buurthuizen en (sport)kantines

    U moet een alcoholvergunning aanvragen als:

    • u een bedrijf start, verhuist of overneemt waar u alcohol wilt schenken of verkopen
    • de inrichting (bouwtechnisch) verandert
    • de ondernemingsvorm verandert (bijvoorbeeld uw eenmanszaak wordt een BV)

    Het kan zijn dat u meer vergunningen nodig heeft of meldingen moet doen. Bijvoorbeeld als:

    • U een gokautomaat wilt plaatsen
    • U (binnen) gaat verbouwen

  • Vrijwilligersverzekering

    Wat is verzekerd:

    De gemeente Hellendoorn heeft gekozen voor het meest uitgebreide pakket, bij verzekeraar Centraal Beheer Achmea. Om aanspraak te maken op de verzekering moet u kunnen aantonen dat de geleden schade is ontstaan tijdens het uitoefenen van vrijwilligerswerk. De gemeente toetst of aan deze voorwaarde is voldaan, voordat de schadeclaim naar de verzekeraar wordt doorgestuurd.

     

    Wie zijn verzekerd:

    Iedere vrijwilliger die in enig organisatorisch verband, onverplicht en onbetaald werkzaamheden verricht ten behoeve van anderen en/of de samenleving, en waarbij een maatschappelijk belang wordt gediend, is verzekerd en kan aanspraak maken op de dekking. Er geldt geen leeftijdsgrens of minimum aantal uren voor het vrijwilligerswerk; ook eenmalige activiteiten, kerkelijk werk, buurtactiviteiten en mantelzorg (met uitzondering van de verkeersaansprakelijkheid) zijn verzekerd.

     

    Voor alle verzekeringen (behalve de ongevallenverzekering) geldt: Deze verzekeringen zijn alleen van kracht voor zover de schade niet is gedekt door een andere verzekering al dan niet van oudere datum. Verzekeringsgebied is Nederland. Incidentele grensoverschrijdende activiteiten voor vrijwilligers vallen binnen het verzekeringsgebied (excl. Rampenbestrijding).

     

    Vrijwilligers uit een verzekerde gemeente zijn altijd verzekerd:

    Vrijwilligers uit een verzekerde gemeente, die vrijwilligerswerk gaan doen in een andere gemeente, zijn verzekerd op de polis van de woongemeente. Heeft de werkgemeente of de vrijwilligersorganisatie waarvoor de vrijwilligersactiviteiten worden verricht een eigen vrijwilligersverzekering? Dan is de vrijwilliger via de ‘werkgemeente’ of de vrijwilligersorganisatie verzekerd. Aldus valt een vrijwilliger uit een verzekerde gemeente nooit tussen wal en schip. Vrijwilligers uit een onverzekerde gemeente, die vrijwilligerswerk gaan doen voor een organisatie uit een verzekerde gemeente, zijn verzekerd!

     

    Hoe kunt u schade claimen:

    Om schade te verhalen op de verzekering moet de vrijwilliger een schadeformulier indienen.

    De gemeente controleert de gegevens en of de geleden schade inderdaad tijdens het uitvoeren van vrijwilligerswerk is ontstaan. Is dat het geval, dan wordt de schadeclaim doorgestuurd naar verzekeraar Centraal Beheer Achmea, die de claim verder afhandelt. Bij sommige polissen is er sprake van een eigen risico. In dat geval wordt dit rechtstreeks met de verzekerde afgewikkeld.

     

    U kunt het schadeformulier downloaden. Na het invullen kunt u dit formulier uitgeprint naar de gemeente Hellendoorn sturen (t.a.v. team Maatschappelijke Domein, Postbus 200, 7440 AE Nijverdal). U kunt het ingevulde schadeformulier ook mailen naar gemeente@hellendoorn.nl

     

    De gemeente stuurt het formulier door naar Centraal Beheer Achmea. Centraal Beheer Achmea zal de schade verder afhandelen.