Zoekresultaat 11 - 20 van 78 resultaten

  • AED-apparaat gebruiken

    Een AED is een Automatische Externe Defibrillator. Dit apparaat helpt bij een hartstilstand. De AED geeft stroomstootjes. Hierdoor moet het hart weer gaan kloppen. Als iemand binnen 6 minuten gereanimeerd kan worden, is de kans groter dat hij of zij gered wordt.

    De gemeente heeft AED-apparaten hangen bij enkele gemeentelijke gebouwen, maar de AED's in onze gemeente zijn met name door andere instellingen aangeschaft. De gemeente subsidieert deze AED's verder niet. Ook niet voor opleidingen. 

    Hebt u een AED als bedrijf of particulier? Meld deze dan aan bij het oproepsysteem reanimatie. Inwoners die wonen en werken binnen onze gemeente kunnen zich via de website van HartslagNu.nl aanmelden.

    Ook als u burgerhulpverlener wilt zijn, kunt u zich daar aanmelden. Burgerhulpverleners zijn vrijwilligers die oproepbaar zijn bij een hartstilstand in de buurt. Bij een hartstilstand stuurt de 112-centrale een bericht aan meerdere burgerhulpverleners in de buurt. Zij krijgen het verzoek om direct naar het slachtoffer te gaan of om eerst een AED te halen. 

  • Gemeentegids aanvragen

    Ieder adres in de gemeente ontvangt een gemeentegids aan huis. In de gemeentegids staat informatie over:

    • de gemeentelijke organisatie
    • gemeentelijke instellingen
    • verenigingen in de gemeente
    • stichtingen in de gemeente
    • instanties in de gemeente

  • Right to Challenge

    Right to Challenge staat voor: het recht om uit te dagen. De kern van de aanpak is dat een groep (georganiseerde) bewoners taken van gemeenten kunnen overnemen als zij denken dat het anders, beter, slimmer en/of goedkoper kan.

    Het recht op uitdagen is een van de manieren die er voor zorgt dat inwoners meer zeggenschap kunnen krijgen over hun eigen leefomgeving. Omdat dit middel past binnen de participatiesamenleving en we als gemeente nog meer ruimte willen bieden aan initiatieven, bieden we dit aan. De gemeente staat positief tegen het ‘recht op uitdagen’ en wil dit faciliteren. Wel zijn we als gemeente verantwoordelijk voor de uitvoering van gemeentelijke taken en zal er dus over ieder voorstel besluitvorming moeten plaatsvinden. We gaan er hierbij van uit dat wanneer het om een `recht op uitdagen voorstel’ gaat, het gaat om het overnemen van een substantiële gemeentelijke taak (voortkomend uit verantwoordelijkheden van de gemeente). Een regulier marktinitiatief valt niet onder het `Recht op uitdagen’ (deze marktpartijen doen al mee aan huidige aanbesteding- en inkooptrajecten.) Bij het overnemen van gemeentelijke taken horen ook het voldoen aan de kwaliteitseisen die het bestuur aan deze taken stelt. De gemeente zal vervolgens toezicht moeten houden op het daadwerkelijk voldoen aan de gestelde eisen. De gemeente blijft eindverantwoordelijk en als het mis gaat, wordt de gemeente daarop aangesproken. Om te komen tot besluitvorming over een voorstel treden initiatiefnemer en gemeente samen in overleg. Hiervoor zal de gemeente een (vakinhoudelijk) contactpersoon aanwijzen die een integraal advies zal geven aan het college. 

    Wilt u ook de gemeente uitdagen? Neem dan contact op met de publieksbalie van de gemeente Hellendoorn. De medewerker van de publieksbalie laat een vakinhoudelijke medewerker contact met u opnemen.

     

  • Ouderschap ontkennen

    Als de moeder van een kind getrouwd is, dan wordt haar echtgenoot de vader van het kind. Dit geldt ook voor geregistreerd partnerschap. Bij lesbische stellen wordt de partner de duomoeder van het kind. Het kind moet dan verwekt zijn door kunstmatige bevruchting met behulp van een anonieme zaaddonor.

    Het is mogelijk om het ouderschap te ontkennen. Bijvoorbeeld omdat de echtgenoot niet de biologische vader van het kind is. Of omdat de duomoeder geen rol in de verzorging of opvoeding van het kind heeft gespeeld. De moeder, vader/duomoeder en het kind kan ontkenning van het ouderschap aanvragen.

  • Plaatsing tijdelijke woonunit aanvragen

    Plaatsing tijdelijke woonunit

    Het plaatsen van een tijdelijke woonunit voldoet bijna nooit aan het bestemmingsplan. Daarvoor is een tijdelijke omgevingsvergunning nodig, waarbij wordt afgeweken van het bestemmingsplan.

    Omdat de units over het algemeen geen representatieve bouwwerken zijn, mag het er ook niet langer staan dan nodig is. En voor zover mogelijk, niet op een zichtlocatie.

    Twee situaties voor een verzoek om tijdelijke plaatsing

    1. De bestaande woning wordt verbouwd/vervangen of de bestaande woning is al verkocht en de nieuwe woning is nog niet bewoonbaar.

    Er moet dan een omgevingsvergunning zijn verleend voor de betreffende (ver)bouw van de woning c.q. vervangende woningbouw of een gecombineerde vergunningsaanvraag worden ingediend. Tenzij de (ver)bouw vergunningsvrij is. Een aantal randvoorwaarden waaraan moet worden voldaan:

    - de unit moet worden geplaatst op het perceel van de bestaande woning c.q. bouwkavel;

    - de unit mag niet worden geplaatst vóór de voorgevelrooilijn van de (bestaande) woning;

    - na het plaatsen van de unit, moet er voldoende ruimte zijn voor het opslaan van bouwmaterialen op eigen terrein.

    2. De unit is reeds zonder toestemming geplaatst.

    Er zal eerst bekeken worden of de situatie alsnog gelegaliseerd kan worden. Als dat mogelijk is, zal de eigenaar/exploitant worden aangeschreven om de benodigde omgevingsvergunning aan te vragen. Voor de rest geldt hetzelfde als in situatie 1 en moet aan diezelfde randvoorwaarden worden voldaan.

    Mocht legalisatie niet mogelijk zijn, dan zal het reguliere handhavingstraject worden opgestart overeenkomstig het geldende handhavings- en gedoogregime.

  • Parkeren

    In de gemeente Hellendoorn zijn diverse parkeermogelijkheden.

     

    Parkeren centrum van Nijverdal

    Parkeerschijfzone (blauwe zone)

    In het centrum van Nijverdal geldt een de blauwe zone met een maximale parkeerduur van 2 uur. De blauwe zone geldt van maandag t/m zaterdag van 9:00 tot 18:00 uur en op donderdag van 9:00 tot 21:00 uur.

     

    Parkeergarage

    Parkeergarage Henri Dunant is in het hart van het centrum. De in- en uitgang bevindt zich aan de Maximastraat.

    Aanvullende informatie vind u op de pagina van de Parkeergarage Henri Dunant

     

    Parkeren bij station

    In de stationsomgeving (noord) geldt een parkeerverbodszone. Dit betekent dat alleen in de vakken geparkeerd mag worden. Wanneer het parkeerterrein aan de Meester Tijhuisweg vol staat, kunt u bijvoorbeeld parkeren op parkeerterrein Grotestraat Noord (zuidzijde station) of in de Parkeergarage Henri Dunant (betaald). Er is een parkeerstrook voor "halen en brengen" aangewezen langs de draaikom aan de Meester Tijhuisweg.

     

    Parkeren Hellendoorn

    In het centrum van Hellendoorn geldt een blauwe zone met een maximale parkeerduur van 1 1/2 uur.

    De blauwe zone geldt van maandag t/m zaterdag van 9:00 tot 18:00 uur en op donderdag van 9:00 tot 21:00 uur.

     

  • Vogels en vleermuizen op en rond de woning

    Om deze dieren te helpen is het van belang om te kijken naar de mogelijkheden die u zelf heeft of die u met de buurt heeft. Het is natuurlijk leuk om iets met een hele buurt te doen, dat heeft meer resultaat dan een enkele woning of tuin.

    U kunt zorgen voor verschillende gebiedjes en plaatsen, het zogenaamde foerageergebied, een locatie waar de vogels en vleermuizen kunnen schuilen, broeden en jongen krijgen. Het kan zijn dat de structuur van uw tuin of perceel hiervoor moet worden aangepast en kunstmatige verblijven en/of nestkasten moet worden opgehangen om deze (zoog)dieren een plek te geven om te schuilen, te broeden en jongen te krijgen.

  • Asbest verwijderen

    Waarom asbest verwijderen? 

    Zodra een asbest beschadigd raakt, komen er asbestvezels vrij. Het inademen van deze vezels kan slecht zijn voor uw gezondheid en uw omgeving. Asbestdaken worden aangetast door het natuurlijke verweringsproces, maar ook een hagelbui, storm of brand kan ervoor zorgen dat asbestvezels vrij komen.

    Naast de gezondheidsrisico’s kunt u ook voor onverwacht hoge kosten komen te staan. Raakt uw dak beschadigd, dan heeft u mogelijk een minder of onbruikbaar pand. Alleen een specialist mag dan uw dak vervangen en uw omgeving moet asbestvrij worden gemaakt. Dit is een kostbare aangelegenheid. Afhankelijk van uw situatie, vergoedt uw verzekering dergelijke kosten minder of helemaal niet meer. 

    Asbest is kankerverwekkend materiaal. Daarom mag u niet zomaar asbest verwijderen. U moet eerst een sloopmelding doen voordat u begint met de werkzaamheden.

    Asbest kan voorkomen in:

    • vlakke platen (gevels dakbeschot, rondom schoorstenen)
    • vlakke gevelplaten met coating (decoratieve buitengevels, galerijen)
    • schoorstenen of luchtkanalen (bij kachel of cv-installatie, ventilatiekanaal)
    • bloembakken
    • golfplaten (daken van schuren en garages)
    • standleiding (afvoer toilet)
    • brandwerend board (onder cv-ketels, wanden cv-kast, trapbeschot, plafonds)
    • vinylzeil of oude vloerbedekking (asbesthoudende onderlaag)
    • oude huishoudelijke apparaten

  • Klacht over discriminatie melden

    In de Wet gemeentelijke antidiscriminatievoorzieningen (Wga) is vastgelegd dat het college van iedere gemeente haar inwoners toegang biedt tot een antidiscriminatievoorziening (adv). De adv van de gemeente Hellendoorn is Artikel 1 Overijssel. Een adv heeft twee wettelijke taken.

     1. onafhankelijke bijstand verlenen aan personen bij de afwikkeling van hun discriminatieklachten en

     2. registratie van klachten

    Wanneer u als burger ongelijk behandeld te worden of gediscrimineerd wordt, kunt u dus terecht bij Artikel 1 Overijssel. Deze organisatie kijkt samen met u naar wat tegen deze ongelijke behandeling og discriminatie gedaan kan worden. Bijvoorbeeld hulp bieden bij het indienen van een klacht of bij het doen van aangifte. Artikel 1 Overijssel adviseert en ondersteunt individuele personen en organisaties kosteloos bij gevallen en gevoelens van discriminatie. De voornaamste discriminatiegronden zijn afkomst, geloofsovertuiging, sekse, seksuele gerichtheid, leeftijd en handicap/chronische ziekte. De meest voorkomende maatschappelijke terreinen waarover discriminatie gemeld wordt zijn de arbeidsmarkt, de woonomgeving, collectieve voorzieningen, commerciële dienstverlening en de horeca. Bij de behandeling van klachten wordt het principe van hoor en wederhoor toegepast. Uitgangspunt is de dialoog tot stand te brengen om verandering te bewerkstelligen. Daarbij is ook aandacht voor het weerbaarder maken van de indiener van een klacht. Ook kan Artikel 1 Overijssel ondersteuning bieden indien een uitspraak van het College voor de Rechten van de Mens gevraagd wordt.

  • Elektrisch opladen voertuig

    Wanneer u een elektrische auto rijdt en niet kunt parkeren op eigen terrein in de gemeente Hellendoorn, kunt u een openbaar oplaadpunt voor een elektrische auto aanvragen.

    U mag geen kabel over het trottoir leggen, om bijvoorbeeld vanaf uw woning (via een eigen laadpunt) uw auto op een openbare parkeerplaats op te laden.

    Particulieren en bedrijven die een elektrische auto rijden, kunnen niet altijd een laadpaal kwijt op hun eigen terrein. Bijvoorbeeld omdat ze geen eigen parkeerplaats hebben. Zij kunnen een openbaar oplaadpunt voor een elektrische auto aanvragen.

    De concessie is gegund aan Vattenfall. Vattenfall plaatst de openbare laadpalen op basis van prognoses (voor gemeente Hellendoorn zijn dat er minimaal 11 per jaar, door de gemeente aangewezen) en op basis van een aanvraag van een e-rijder.