Zoekresultaat 11 - 20 van 58 resultaten

  • Eenmalige subsidie, maatschappelijke instellingen

    Subsidies in de gemeente Montferland worden verstrekt op basis van de Algemene subsidieverordening. De spelregels kunnen worden uitgewerkt in specifieke subsidieregelingen.

  • De Omgevingswet in Montferland

    Op 1 januari 2024 is de Omgevingswet ingegaan. De Omgevingswet gaat over alles wat u buiten ziet, hoort of ruikt. Dit noemen we de fysieke leefomgeving. Met de Omgevingswet zijn de regels voor ruimtelijke ontwikkeling(en) duidelijker gemaakt.

  • Omgevingsvergunning

    Voor bepaalde activiteiten moet u een omgevingsvergunning aanvragen. Dit kan zijn voor bijvoorbeeld het kappen van een boom, het bouwen van een huis of het vestigen van een bedrijf.

  • Asbest

    Asbest kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Daarom gelden strenge regels voor het omgaan met asbest. Bij bouw, verbouw en sloop moeten maatregelen worden genomen om de verspreiding van asbestdeeltjes tegen te gaan. Bij brand en incidenten gelden voorschriften die ervoor moeten zorgen dat de gezondheid van omwonenden niet in gevaar komt.

  • Verklaring omtrent het gedrag (VOG)

    Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is een bewijs van goed gedrag. Werkgevers of organisaties kunnen om een VOG vragen. Bijvoorbeeld als u in de kinderopvang of het onderwijs gaat werken, maar ook als u een wapenvergunning aanvraagt. U kunt een VOG eenvoudig digitaal aanvragen. Hiervoor logt u in met DigiD. Heeft u geen DigiD? U kunt uw DigiD-inlogcode aanvragen op www.digid.nl. U kunt hier ook terecht voor vragen en antwoorden.

  • Bodemenergie

    Een bodemenergiesysteem maakt voor de verwarming en koeling van gebouwen gebruik van de warmte en koude in de bodem. Er zijn open en gesloten bodemenergiesystemen. Het verschil is dat bij een open systeem sprake is van verplaatsing van grondwater. Bij een gesloten systeem niet. Een gesloten systeem maakt gebruik van circulatievloeistof in buizen door de bodem en komt niet in direct contact met grondwater.

  • Koninklijke Erepenning

    Een Koninklijke Erepenning is een onderscheiding voor verenigingen en instellingen. De erepenning kunt u krijgen bij de viering van een bijzonder jubilieum. U vraagt dit aan bij de gemeente. De koning wijst de Koninklijke Erepenning toe.

  • Ik wil bouwen of verbouwen

    Heeft u plannen om te gaan bouwen of verbouwen? Of wilt u weten welke bouwmogelijkheden er zijn op een perceel? Dan zijn er verschillende mogelijkheden.

  • Wateractiviteit

    Voor bepaalde activiteiten met grondwater of (in en op) oppervlaktewater is er een vergunning-, melding- of informatieplicht. Oppervlaktewater is het water in sloten, vijvers, plassen, kanalen en rivieren.

  • Vooroverleg omgevingsvergunning

    Heeft u te maken met een complex plan of is het niet duidelijk of uw plan een kans van slagen heeft? Dan is het verstandig om voorafgaand aan een omgevingsvergunningaanvraag een vooroverleg in te dienen. Het vooroverleg dient u in via onderstaande knop 'Vooroverleg starten', het is geen gesprek en het moet gaan om een concreet en uitgewerkt plan.