Zoekresultaat 11 - 20 van 193 resultaten

  • Gebouw of woning slopen

    Als u een gebouw of woning gaat slopen, heeft u een omgevingsvergunning nodig. Zo wil de gemeente ongewenste sloop tegengaan.

    Meestal moet u ook een sloopmelding doen. Dit is bedoeld om de veiligheid en gezondheid van mensen te beschermen.

    Gaat het om een monument? Dan gelden er extra voorwaarden.

    Als de sloop slecht is voor beschermde planten- en diersoorten, dan moet u een ontheffing bij de provincie aanvragen.

    In sommige gevallen dient u een omgevingvergunning voor het slopen aan te vragen, het slopen zonder een omgevingsvergunning is verboden voor:

    • het slopen, verstoren, verplaatsen, of in enig opzicht wijzigen van een beschermd monument of het herstellen, gebruiken of laten gebruiken van een beschermd monument op een wijze waardoor het wordt ontsierd of in gevaar gebracht
    • het slopen van een bouwwerk in gevallen waarin dat in een bestemmingsplan, beheersverordening of voorbereidingsbesluit is bepaald
    • het slopen van een bouwwerk in een beschermd stads- of dorpsgezicht

  • Sollicitatieplicht

    Als u een bijstandsuitkering krijgt, bent u verplicht om naar betaald werk te zoeken en aangeboden passend werk te aanvaarden. Dit betekent onder andere dat u verplicht bent om te solliciteren. U moet ook solliciteren naar banen die niet helemaal aansluiten bij uw opleiding en werkervaring.

    In sommige gevallen kunt u ontheffing krijgen van de sollicitatieplicht, altijd in overleg met uw klantmanager. Dit betekent dat u tijdelijk geen werk hoeft te zoeken. Dit is bijvoorbeeld mogelijk voor alleenstaande ouders met een kind jonger dan vijf jaar. In plaats van werk zoeken, gaat u dan een opleiding volgen.

    Alleenstaande ouders met minimaal een havo-, vwo- of mbo-2 diploma kunnen kiezen tussen scholing of stage. Alleenstaande ouders die een lagere opleiding hebben gehad, krijgen de mogelijkheid alsnog een havo-, vwo-, of mbo-2 diploma te halen. De regeling geldt voor maximaal zes jaar of tot het jongste kind vijf jaar is geworden.

    Meer informatie vindt u bij "Bijstandsuitkering". 

  • Honden uitlaten

    Om overlast te voorkomen, moet uw hond vast aan een hondenriem. Op sommige plekken mag uw hond loslopen.

    U mag ook niet overal uw hond uitlaten. Als u uw hond uitlaat, moet u de hondenpoep zelf opruimen. Er zijn speciale hondenpoepzakjes verkrijgbaar, of u gebruikt een boterhamzakje. Het zakje gooit u in de vuilnisbak of een speciale afvalbak. Zo helpt u de straten en speelpleinen schoon te houden. De gemeente vertelt u waar u hondenpoepzakjes kunt krijgen.

    Op kinderspeelplaatsen, speelweiden en in zandbakken mogen geen honden komen, ook niet aangelijnd. Dit geldt ook voor begraafplaatsen en bloem- en heesterperken binnen de gemeente.

  • Hulp en advies bij huiselijk geweld

    Huiselijk geweld komt vaker voor dan u denkt. Misschien kunt u zich slecht beheersen, wordt u regelmatig geslagen of denkt u dat iemand anders uit uw omgeving mishandeld wordt. Laat het er niet bij zitten en meld het. U kunt 24 uur per dag, ook anoniem bellen naar 0800-2000. Dan wordt u automatisch doorverbonden met Veilig Thuis noord- en oost- Gelderland. Veilig Thuis is ontstaan door het samengaan van het Adviespunt Kindermishandeling (AMK), het Steunpunt Loverboys/Jeugdprostitutie en het Steunpunt Huiselijk Geweld (SHG). Daarin werken de gemeente, de politie, het openbaar ministerie en andere hulpverleningsorganisaties samen. Zij zijn er om u te helpen, geven antwoord op al uw vragen en zorgen voor opvang van slachtoffers en daders van huiselijk geweld.

  • Gehandicaptenparkeerkaart, instellingenkaart

    Zorginstellingen kunnen een gehandicaptenparkeerkaart aanvragen voor vervoer van hun bewoners met een handicap. Op deze manier kunnen instellingen hun bewoners gezamenlijk vervoeren. Zo hoeven zij niet voor iedere bewoner apart een gehandicaptenparkeerkaart aan te vragen.

  • Omgevingsvergunning voor werkzaamheden in een bijzonder gebied

    Voor aanlegwerkzaamheden in een gebied met een speciale waarde heeft u een omgevingsvergunning nodig. Het gaat dan om een gebied met landschappelijke, cultuurhistorische of archeologische waarde.

    Aanlegwerkzaamheden zijn bijvoorbeeld:

    • een weg aanleggen
    • een sloot graven of dempen
    • een boom planten
    • grond ophogen

    Er zijn 2 procedures bij het verlenen van een omgevingsvergunning. De gewone procedure geldt voor een gewone omgevingsvergunning voor het aanleggen. Heeft uw vergunningaanvraag een groot risico voor de omgeving? Of voert de gemeente een natuurtoets uit? Dan geldt de uitgebreide procedure.

  • Klacht over de gemeente indienen

    Het kan zijn dat u ontevreden bent over hoe u bent behandeld door een medewerker of bestuurder van de gemeente. U kunt dan een klacht bij de gemeente indienen. 

    De gemeente kan u vragen om meer uitleg. Dit kan ook mondeling. U legt dan precies uit wat er gebeurd is. De gemeente stuurt u de beslissing. 

  • Gedwongen hulp bij ernstige psychische problemen

    Als iemand door psychische problemen een gevaar is voor zichzelf of anderen en niet meewerkt aan een behandeling, dan kan diegene gedwongen worden tot een behandeling. Bijvoorbeeld medicatie, therapie of een opname in een ggz-instelling.

    Iedereen kan melden bij de gemeente dat iemand gedwongen hulp nodig heeft. U hoeft dus geen familie of een zorgverlener te zijn.

    Bij een gewone procedure beslist de rechter of gedwongen hulp nodig is. Is er direct gevaar en duurt de procedure te lang? Dan kan de burgemeester een crisismaatregel nemen. Zo kan iemand snel behandeld worden. Hiervoor heeft de burgemeester een verklaring nodig van een psychiater.

  • Bezwaarschrift indienen

    De gemeente kan een besluit nemen waar u het niet mee eens bent. Bijvoorbeeld: uw aanvraag voor een subsidie of vergunning is afgewezen. Of u bent het niet eens met de ontheffing die uw buurman heeft gekregen. U kunt dan bezwaar maken.

  • Navragen beperking op pand of grond

    Soms heeft een pand of een stuk grond een publiekrechtelijke beperking. De overheid legt deze beperking op. Voordat u een huis of een stuk grond koopt, is het handig om na te gaan of er een beperking geldt. Zo weet u wat u niet mag doen met het pand of stuk grond.

    Voorbeelden van publiekrechtelijke beperkingen zijn:

    • een woonverbod, omdat het pand onbewoonbaar verklaard is
    • een verbod op verbouwen, omdat het pand een monument is
    • een kapverbod, omdat het terrein een natuurmonument is
    • een verplichting om het terrein te registreren als verontreinigde grond