Zoekresultaat 11 - 20 van 24 resultaten

  • Straatnamen

    Legt de gemeente bij u in de buurt nieuwe straten aan of staat de naam van een bestaande straat ter discussie? Wilt u inspraak in de naam die een bepaalde straat krijgt? Dan kunt u een voorstel voor de straatnaam indienen bij de gemeente.

  • Inburgeren in uw gemeente

    Moet u inburgeren onder de Wet inburgering 2021? Dan nodigt de gemeente u uit voor een gesprek. U moet ook een toets maken, om te bepalen wat de best passende route voor u is. Dit noemen wij de Leerbaarheidstoets. De gemeente maakt een afspraak met u voor de toets. Het gesprek en de toets noemen we de brede intake.   Na de brede intake maakt de gemeente samen met u een persoonlijk plan. Dat heet het persoonlijk plan inburgering en participatie (PIP). In dit plan staat wat u moet doen om in te burgeren. Er staat ook in of u examen moet doen. En wat voor examen.

  • Adresonderzoek

    Heeft u het vermoeden dat een persoon nog op uw adres ingeschreven staat, terwijl hij of zij daar niet meer woont? Dan kunt u een adresonderzoek aanvragen bij de gemeente. Ook als u werkt bij een instantie die gebruikmaakt van adresgegevens uit de basisregistratie personen en u twijfelt over de juistheid van deze gegevens, kunt u een adresonderzoek aanvragen. Na afloop van het onderzoek kan de gemeente 2 dingen doen, namelijk de persoon of personen in kwestie: inschrijven op een nieuw adres; uitschrijven uit de basisregistratie personen. Dit kan gevolgen hebben voor het recht op voorzieningen van de overheid.

  • Terrasvergunning

    Wilt u bij uw horeca- of winkelbedrijf een terras exploiteren? Dan heeft u geen terrasvergunning nodig, mits u voldoet aan de opgestelde Nadere regels voor het hebben van terrassen.

  • Bewijs van garantstelling en/of logiesverstrekking

    Wilt u iemand die visumplichtig is, uitnodigen voor een kort verblijf (maximaal 90 dagen) in Nederland en stelt u zich financieel garant voor deze persoon? Dan heeft u een bewijs van garantstelling en/of logiesverstrekking nodig. Financieel garant staan is nodig als de betreffende persoon niet voldoende inkomsten heeft. De persoon die het visum gaat aanvragen om naar Nederland te komen, heeft dit bewijs nodig ter onderbouwing van zijn of haar reisdoel.

  • Basisregistratie Personen (BRP), inzage op verstrekkingen

    Wilt u weten aan wie er over u in het afgelopen jaar gegevens uit de Basisregistratie Personen (BRP) zijn verstrekt? Dan kunt u daarvan een overzicht opvragen bij de gemeente.

  • Verkeersmaatregelen voor gemeentelijke wegen

    Moet u voor bepaalde werkzaamheden of evenementen gebruikmaken van de openbare ruimte of weg en kunt u zich dan niet aan de verkeersregels houden? Wilt u, bijvoorbeeld voor een verbouwing of verhuizing, de weg of een parkeervak tijdelijk (deels) afsluiten? Neem dan contact op met de gemeente. Het kan zijn dat er tijdelijke verkeersmaatregelen genomen moeten worden.

  • Aansprakelijkstelling gemeente

    Heeft u schade opgelopen? En denkt u dat wij daar verantwoordelijk voor zijn? Dan kunt u ons aansprakelijk stellen. De schade kan komen door slecht onderhoud van de openbare ruimte (wegen, groen, bouwwerken). Maar ook door iets wat wij hebben gedaan (bijvoorbeeld schade door een voertuig van ons). 

  • Echtscheiding

    Wilt u gaan scheiden? Dan heeft u een advocaat nodig. De advocaat dient voor u het verzoek tot echtscheiding in bij de rechtbank. Zodra de rechter een definitieve uitspraak heeft gedaan, moet uw advocaat de echtscheiding binnen 6 maanden laten inschrijven bij de gemeente waar u getrouwd bent.

  • Geregistreerd partnerschap beĆ«indigen

    Wilt u uw geregistreerd partnerschap beëindigen? Dat hoeft niet altijd via de rechtbank. Gaat u hiervoor wel naar de rechter? Dan is de procedure hetzelfde als bij een echtscheiding.