Zoekresultaat 241 - 249 van 249 resultaten

  • Levenloos geboren kind aangeven.

    Als uw kind levenloos geboren is na een zwangerschap van 24 weken of meer, moet u aangifte doen bij de gemeente. Bij een zwangerschap korter dan 24 weken mag u aangifte doen. Dit doet u bij de gemeente waar uw kind geboren is.

    De gemeente maakt een akte van geboorte (levenloos) op. Dit is een officieel bewijs dat uw kind ter wereld is gekomen. De akte van geboorte (levenloos) wordt ingeschreven in het overlijdensregister van de burgerlijke stand en niet in het geboorteregister.

    Is uw kind kort na de geboorte overleden? Dan doet u de geboorteaangifte in de gemeente waar uw kind is geboren. U krijgt een geboorteakte. Als uw kind in dezelfde gemeente is geboren en overleden, doet u daar ook aangifte van overlijden. Is uw kind in een andere gemeente overleden? Dan doet u in die gemeente aangifte van overlijden.

    Is het al langer geleden dat uw kind levenloos is geboren of kort geleefd heeft? Het maakt niet uit hoelang geleden het is gebeurd. U kunt alsnog aangifte doen in de gemeente waar uw kind is geboren. Is er wel al een akte van uw kind, maar staat daar geen voornaam in? De gemeente kan een naam op de akte vermelden.

    U kunt uw kind ook inschrijven in de basisregistratie personen (BRP). U registreert uw kind in de gemeente waar u woont. Uw kind wordt dan bij uw naam in de BRP gezet. Beide ouders kunnen dit doen. De registratie gebeurt niet automatisch als u aangifte doet.

  • Informatieplicht energiebesparing

    Naast de bestaande energiebesparingsplicht is er nu een verplichting om de uitgevoerde energiebesparende maatregelen te rapporteren, de informatieplicht. Deze informatieplicht geldt voor Wm-inrichtingen die vanaf 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas (of een equivalent daarvan) per jaar verbruiken.

    Met de informatieplicht willen het bedrijfsleven en de overheid energiebesparing versnellen. Zo krijgt ook de CO2-reductie in Nederland een impuls.

    Toezicht en handhaving informatieplicht energiebesparing

    Het bevoegd gezag is verantwoordelijk voor toezicht op en handhaving van de wettelijke energiebesparingsplicht én informatieplicht. Dat is in principe de gemeente waarbinnen uw Wm-inrichting is gevestigd.

    Het bevoegd gezag kan deze handhavings- en toezichtstaken ook aan een omgevingsdienst delegeren. Dit geldt ook voor de provincie. Bovendien is de provincie meestal het bevoegd gezag bij grote en/of complexe Wm-inrichtingen.

    Uw gemeente of omgevingsdienst moet uw rapportage zelf ophalen in eLoket. Dat kan vanaf 2 juli 2019. Zij gebruiken de informatie uit uw rapportage om te controleren of u voldoet aan de informatie- en energiebesparingsplicht.

    Naar aanleiding van uw rapportage kan uw gemeente of omgevingsdienst aanvullende vragen over uw Wm-inrichting hebben of een controlebezoek willen uitvoeren. Wanneer u niet uiterlijk 1 juli 2019 rapporteert in eLoket, kan het bevoegd gezag handhavend optreden. Dat kan financiële gevolgen voor u hebben in de vorm van een dwangsom.

  • Petitie indienen

    Met een petitie laat u de gemeente weten dat er een probleem is. Of dat u het ergens niet mee eens bent. Iedereen mag een petitie indienen.

    U verzamelt handtekeningen van mensen die het met u eens zijn. Zo laat u zien hoeveel mensen dit belangrijk vinden. U heeft geen minimum aantal handtekeningen nodig voordat u de petitie indient.

    Via de website Petities.nl kunt u online een petitie starten.

  • Samen met u verstopping en overlast voorkomen

    Papier is oké, vet en doekjes: nee

    We spoelen de gekste dingen door de wc. Rijbewijzen, luiers, tampons, maandverband, boeken en zelfs gereedschap. Allemaal dingen die niet thuishoren in het riool. Maar vooral vet en vochtige doekjes zorgen vaak voor verstoppingen. Het is erg duur om deze verstoppingen op te lossen. Meestal moet u hiervoor zelf betalen. Ook zijn vet en doekjes in het riool slecht voor het milieu. Gooi deze daarom niet in het toilet of de gootsteen.

    Als vet afkoelt, dan stolt het. Vet in het rioolwater kleeft aan de binnenkant van de rioolbuizen. Elke keer als er vet in het riool komt, plakt er meer vet aan het riool. Samen met vochtige doekjes wordt het een grote, harde massa. Dat zorgt voor verstoppingen. Dat kan gebeuren in uw eigen huis, maar ook verderop in rioolbuizen en rioolgemalen. Die verstoppingen zorgen voor veel overlast. Soms moeten we pompen van een gemaal vervangen. 

    Wij willen graag samen met u deze verstoppingen voorkomen. Lees daarom onze tips.

     

    Tips om verstopping te voorkomen

     

    Na het bakken, braden of grillen

    • Laat de pan afkoelen.

    • Veeg de restjes olie of vet uit de pan met keukenpapier.

    • Gooi het keukenpapier in de vuilnisbak.

    Na het frituren

    • Giet het vet of de olie na gebruik terug in de verpakking. Hebt u die niet meer? Gebruik dan bijvoorbeeld een leeg melkpak of een stevige plastic zak. (Let op: laat het vet of de olie wel eerst afkoelen!)

    • Bij steeds meer supermarkten, scholen, sportclubs en afvalpunten staat een gele container. Daar kunt u vet of olie naartoe brengen. Zoek een inleverpunt bij u in de buurt op Frituurvet, recycle het.

    • Is er geen inleverpunt in de buurt? Gooi dan de fles in de vuilnisbak.

    Na het gebruik van een vochtig doekje

    • Gooi vochtige doekjes altijd in de vuilnisbak.

     

    Wat zijn vochtige doekjes?

    Onder vochtige doekjes verstaan we alle vochtige doekjes: billendoekjes, schoonmaakdoekjes, make-updoekjes en vochtig toiletpapier. Staat er op de verpakking dat u het doekje gewoon kunt doorspoelen? Doe dit niet! Gooi vochtige doekjes in de vuilnisbak. In de meeste doekjes zitten namelijk kleine plastic deeltjes. Ook vallen vochtige doekjes niet snel uit elkaar. Samen met vet vormen ze keiharde klonten in het riool. Zo zorgen deze doekjes voor verstoppingen.

     

    Dit mag u wel doorspoelen

    Wat kunt u zonder probleem door de wc spoelen? De 3 P's:

    • poep

    • plas

    • (wc-)papier

     

    Dit mag niet in de wc of gootsteen

     

    Spoel geen spullen door de gootsteen of het toilet die daar niet thuis horen zoals;

    • alle vochtige doekjes; billendoekjes, schoonmaakdoekjes, make-updoekjes en vochtig wc-papier
    • luiers
    • tampons
    • maandverband
    • condooms
    • etensresten
    • vulling voor de kattenbak
    • mondkapjes

    Al deze stoffen kunnen verstoppingen in het riool veroorzaken en de werking van pompen verstoren.

     

    Spoel geen frituurvet en bakvet in de gootsteen of het toilet.

    Vet stolt snel als het in de riolering terecht komt. Dat maakt de kans groot op verstopping in uw eigen huis en dat van de buren.

    Frituurvet en frituurolie mogen gewoon in de grijze container, lever het in bij de het Afvalbrengpunt of bij steeds meer supermarkten, scholen, sportclubs en afvalpunten staat een gele container. Daar kunt u vet of olie naartoe brengen. Zoek een inleverpunt bij u in de buurt op Frituurvet, recycle het.

    Voorkom verstopping door uw afvoer regelmatig te ontvetten met soda en heet water.

     

    Spoel geen resten (wateroplosbare) verf, latex, cement, gips of chemisch afval door de gootsteen.

    Gooi het ook niet in de put op straat. Lever het in bij het Afvalbrengpunt.

     

    Hoe maken we het riool weer schoon?

    Verstoppingen en storingen van pompen geven veel overlast. We moeten verstopte riolen snel schoonmaken. Dit kost veel tijd en geld. De keiharde klonten vet moeten we uit het riool hakken. Ook de pompen en gemalen hebben extra onderhoud nodig.

     

    Afkoppelen

    Als het heel hard regent kan het riool al het water niet meer verwerken. Om overlast te beperken, zijn in het riool zogenaamde overstorten naar het oppervlaktewater aangebracht. Omdat het regenwater in het riool vermengd met afvalwater is het water dat overstort niet schoon en vervuilt het dus het oppervlaktewater. Om vervuiling van het oppervlaktewater tegen te gaan, worden vaak maatregelen genomen om het overstorten van afvalwater zo veel mogelijk te voorkomen. Een belangrijke manier om dit te voorkomen is het afkoppelen van het regenwater van het riool. 

    Wilt u meer informatie over afkoppelen van regenwater en hoe u dat zelf kunt doen? Neem een kijkje op de volgende websites:
    • Rioned. Kenniscentrum voor alles wat met riolering te maken heeft.
    • Amsterdam Rainproof met veel informatie over watergebruik.
    Niet doen in afgekoppeld gebied

    Het regenwater wordt niet meer naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie afgevoerd, maar naar oppervlaktewater of het komt via een infiltratievoorziening in de bodem. Kortom: het regenwater moet schoon blijven. De volgende activiteiten kunt u beter niet doen in afgekoppelde gebieden:
    • vervuilen van afgekoppelde straten en daken. Voorbeelden: onkruidbestrijding met chemische middelen, auto wassen (zeepsop verdwijnt dan in de put op straat), afvalwater rechtstreeks weggooien in putje aan de straat, terras schrobben met chloor of zeep, etc.
    • regenwater aansluiten op het riool
    • gebruik van uitlogende materialen proberen te voorkomen, zoals zinken dakgoten, loodslabben en andere dak- en gevelbekleding veroorzaken vervuiling. De metaaldeeltjes lossen op in het regenwater en komen terecht in het oppervlaktewater en/of de bodem. Vooral bij nieuwbouw of renovatie is het zeer gewenst geen uitlogende materialen meer toe te passen, maar bijvoorbeeld kunststof. Een andere mogelijkheid is om het uitlogende materiaal te behandelen met een coating, zodat dit niet meer uitloogt.

     

    Klimaat

    Extreem weer. Daar hebben we steeds vaker last van. Het ene moment is het extreem warm en zit je dagenlang te zweten. Het andere moment komt de regen met bakken uit de lucht. Samen pakken we de vervelende gevolgen van extreem weer aan. Als iedereen een steentje bijdraagt, maken we het met elkaar een stuk aangenamer. Ook in Hellendoorn komen we in actie. 

    U kunt voor meer informatie de pagina Klimaatadaptatie in Hellendoorn raadplegen.

     

    Water besparen

    Waarom is het belangrijk om minder water te gebruiken? De inspanning die nodig is om iedereen genoeg schoon water te leveren wordt steeds groter en duurder. Maar de productie kan niet onbeperkt worden uitgebreid. Water zuiveren en transporteren kost bovendien energie en er zijn chemicaliën bij nodig. Om in de toekomst onze drinkwatervoorraad veilig te stellen dienen we zuinig om te springen met onze grondwatervoorraad. 
    Iedere inwoner gebruikt gemiddeld ongeveer 120 liter water per dag. Een klein deel daarvan (8%) wordt gebruikt om te drinken en te koken, de overige liters gaan op aan douchen, toilet, tuin begieten en de was en afwas. Met simpele maatregelen in huis kunt u de dagelijkse hoeveelheid terugbrengen. U bespaart daarmee geld en zorgt goed voor natuur en milieu. 

    Tips om zuinig om te gaan met water
    • Repareer lekkende kranen. Tien druppels per minuut lijkt niet veel, maar jaarlijks is dat al gauw zo`n 1100 liter water!
    • Neem vaker een douche in plaats van een bad, en douche wat korter. 
    • Zet uw (vaat)wasmachine alleen aan als deze vol is: dat bespaart naast water ook veel energie. 
    • Let bij de aanschaf van een nieuwe (vaat)wasmachine op het waterverbruik. 
    • Regenwater afkoppelen zodat het niet meer in het vuilwaterriool terecht komt. Plaats een regenton. Met opgevangen regenwater kunt u de tuin begieten, de auto en ramen wassen. 
    • Sproei uw tuin alleen bij langdurige droogte en doe dit niet in de felle zon. Was uw auto en ramen met een spons en emmer in plaats van een tuinslang. 
    • Koop een waterbesparende douchekop en monteer een spoelstop op het toilet. De investering in het materiaal heeft u er binnen korte tijd alweer uit!
    Meer tips en informatie vindt u op de website van Milieucentraal.

    Voorkom vies oppervlaktewater

    Oppervlaktewater is de noodzakelijke leefruimte voor heel wat planten en dieren. Voor een gezonde omgeving hebben ook wij mensen gezond water nodig. Het oppervlaktewater biedt dieren en planten goede plekken om te leven. Alle reden dus om de kwaliteit van dit water goed te bewaken en waar mogelijk te verbeteren.

    Niet doen in en nabij het oppervlaktewater
    • Natuurlijk gooit u geen afval in het water! 
    • Laat uw hond liever niet poepen vlakbij open water: het vuil kan erg gemakkelijk in het water spoelen.
    • Voer eenden en andere waterdieren zo min mogelijk: hoe meer voedsel, hoe meer dieren en hoe meer stikstof - het biologisch evenwicht raakt dan verstoord.

  • Predicaat Hofleverancier of Koninklijk aanvragen

    Het predicaat Koninklijk is een eretitel voor verenigingen, stichtingen, instellingen of grote bedrijven. Het predicaat Hofleverancier is een erenaam voor bedrijven in het midden- en kleinbedrijf (mkb).

    Krijgt u het predicaat Koninklijk of Hofleverancier? Dan mag u deze titel aan uw naam en logo toevoegen. U mag ook het koninklijke wapen gebruiken.

  • Storing straatverlichting melden

    Gemelde defecten worden gemiddeld binnen tien werkdagen gerepareerd door de aannemer.

    Wilt u een gevaarlijke situatie melden, bijvoorbeeld een aangereden lichtmast die plat ligt, Bel dan rechtstreeks naar de publieksbalie, telefoon 0548-630 000.

    Een defecte lamp kunt u snel rechtstreeks aan de aannemer doorgeven.

     

  • Verslag energie-audit indienen

    Een energie-audit is een onderzoek naar het energieverbruik van uw bedrijf. Bijvoorbeeld hoeveel energie uw gebouwen verbruiken. Ook bekijkt u hoe u energie kunt besparen en welke maatregelen u daarvoor moet nemen. Als u verplicht bent om een energie-audit uit te voeren, dan moet u dit ten minste elke 4 jaar doen.

  • Ongewoon voorval melden

    Er kunnen ongewone voorvallen in uw bedrijf gebeuren. Dit zijn incidenten waarbij milieuschade ontstaat of dreigt te ontstaan. Bijvoorbeeld branden, explosies, ongevallen of storingen.

    U neemt meteen maatregelen om de milieugevolgen te voorkomen of zoveel mogelijk te beperken. Ook kijkt u hoe u herhaling kunt voorkomen

    Door het voorval te melden kan de omgevingsdienst:

    • de mogelijke gevolgen voor de omgeving snel in kaart brengen en beperken
    • beter inzicht krijgen in de processen en installaties binnen bedrijven

  • Een evenement organiseren

    Een evenement kan vergunningplichtig, meldingsplichtig of vergunningvrij zijn. In de bijgevoegde documenten staat veel informatie over het organiseren van evenementen.